Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Phylum Spongiaria - Spongieri

Materie: Biologie
Accesari: 6.565
Download-uri: 674
Nota: 5.44 (1217 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Phylum Spongiaria - Spongieri
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 22 Ianuarie 2009

Spongierii constituie un grup de metazoare inferioare cu cea mai primitiva organizare. Sunt metazoare marine si mai putin dulcicole, sedentare, solitare sau coloniale, cu forme foarte variate. Cei mai multi au forma de palnie, amorfa sau urna, fixata pe stanci sau pe obiecte din apa. Nu au simetrie definita. Dimensiunile lor variaza de la cativa milimetrii pana la 1,5 m. Daca majoritatea spongierilor sunt incolori sau prezinta culori sterse, exista si forme frumos colorate: verzi, rosii, albastre, etc.

Spongierii sunt metazoare diblastice, avand peretele corpului constituit dintr-un epiderm unistratificat, alcatuit din celule turtite (pinacocite), slab diferentiate, si dintr-un strat gastric intern format din celule cu flagel, inconjurat la baza de un guleras (cuanocite), asemanatoare cu protozoarele cuanoflagelate.
Intre aceste doua straturi se afla mezenchimul, o masa gelatinoasa, in care se observa diferite celule de origine epidermica: amibocite, arheocite, colencite, celule secretoare, scheletogene care produc substante minerale sau organice alcatuind scheletul, celule reproducatoare, etc. Scheletul spongierilor este format la unele din spiculi calcarosi, de diferite forme, la unele din spiculi siliciosi - opal - separati sau impletiti in retea, sau dintr-o substanta organica numita spongina, in forma de fibre intretesute intr-o retea elastica.

Stratul intern inchide o cavitate numita atrium, ce comunica cu exteriorul printr-un orificiu mai mare numit oscul (orificiul exhalant) si prin alte numeroase orificii foarte fine numite pori inhalanti.

Prin miscarea continua a flagelilor cuanocitelor se determina un curent de apa care patrunde in cavitatea atriala prin pori si iese prin oscul. Odata cu apa sunt antrenate si particule alimentare care sunt prinse si inglobate de celule (nutritie microfaga), precum si oxigenul necesar respiratiei. De asemenea, odata cu apa sunt eliminate prin oscul si substante de dezasimilatie. Digestia este intracelulara, ca si la protozoare.

Reproducerea spongierilor este asexuata si sexuata. Reproducerea asexuata este mai frecventa si se face prin: inmugurire externa si interna, stolonizare, sorite si gemule. In reproducerea sexuata, fecundarea ovulelor se face intern. Din corp, larvele sunt expulzate odata cu apa prin oscul. In general spongierii sunt hermafroditi, dar nu exista autofecundatie, fiind proterandrici.

Majoritatea spongierilor formeaza colonii ramnificate sau masive, in care indivizii adeseori se pot contopii in asa fel incat nu se mai pot deosebii decat prin numarul osculilor.

Se cunosc circa 5000 de specii. Spongierii reprezinta o ramura inchisa a metazoarelor deoarece din ei nu au mai evoluat alte grupe.
Organizarea simpla, gradul mic de diferentiere a tesuturilor, integrarea slaba a celulelor in organism si prezenta cuanocitelor dovedesc legatura filogenetica a spongierilor cu protozoarele flagelate, din care au evoluat.

Ordinul Tetraxonia
Spongieri siliciosi cu scheletul format din spiculi cu 4 axe, nelegate prin filamente.
Geodia gigas-25-40 cm. Este un spongier silicios, marin, de forma sferica.
Poterion neptuni-Este un porifer mare, silicios, care poate ajunge pana la 1,5 m. Are forma de cupa cu picior. Traieste in Oc. Pacific.

Ordinul Triaxonia
Cuprinde forme de spongieri siliciosi, cu spiculi formti din trei axe transparente, legateprin lungi baghete silicioase. Sunt asa-numitii "spongieri de sticla".
Calyx nicaensis- Spomgier silicios in forma de cupa, fixat printr-un peduncul scurt. Traieste in Oc. Pacific.
Hyalonema sieboldi- 30-40 cm. Spongier silicios, in forma de cupa, fixat printr-un manunchi de fibre silicioase, dispuse in forma de coada de cal. Se inalneste in Oc. Pacific, in apropierea Japoniei.
Euplectella aspergillum (cosuletul Venerei)- 40-50 cm. Spongier silicios in forma de tub, fixat de fundul marii prin fibre scurte de silice. Are schelet silicios, format din fibre lungi si spiculi foarte fini, impletiti intr-o retea.

Ordinul Calcarea
Cuprinde forme cu schelet calcaros alcatuit din spiculi, mai mult sau mai putin ramnificati, totdeauna izolati in mezenchim. Indivizii sunt de talie mica si traiesc in mari, izolati (solitari) sau in colonii. Dupa gradul de dezvoltare acest ordin cuprinde trei tipuri:

Primul tip (Ascon) este cel mai simplu. El se caracterizeaza prin specii in forma de urna cu peretele subtire, cavitatea atriala simpla si captusita in totalitate cu cuanocite, iar porii inhalanti sunt repartizati uniform pe suprafata corpului. Ascetta primordialis.

Alt tip (Sycon) contine specii cu peretele corpului ingrosat prin dezvoltarea mezenchimului, iar patura gastrica da nastere la buzunare digitiforme, dispuse transversal, in care se gasesc localizate, cuanocitele, iar porii inhalanti se gasesc grupati numai in dreptul buzunarelor cu care comunica prin canale inhalante. Sycandra raphanus, Sycon ciliatum.

Cel mai complicat tip (Leucon) inclu...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Phylum Spongiaria - Spongieri
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK