Trimite referat

Stiati ca ...

Cea mai ridicata temperatura de pe glob a fost inregistrata in statul Libia din Africa de Nord, mai exact in Al'Aziziyah. +58 grade Celsius arata termometrul la data de 13 septembrie 1922.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Petrolul

Materie: Diverse
Accesari: 27.862
Download-uri: 4.648
Nota: 5.76 (1964 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Petrolul
Publicitate:

Trimis de Magda
din 10 Martie 2009

Petrolul

1. Definitie
Petrolul brut (numit si titei) este un produs de natura organica, care se gaseste in scoarta pamantului, formand zacaminte . El este un lichid vascos, a carui culoare variaza de la galben-verde pana la negru, avand reflexe colorate diferit. Mirosul petrolului este caracteristic. Densitatea lui este cuprinsa intre 0,750 si 0,970. Petrolul nu este solubil in apa. Petrolul brut este considerat la fel de valoros ca si aurul, de aceea a fost numit aurul negru.
Petrolul, care este un amestec de hidrocarburi solide si gazoase dizolvate intr-un amestec de hidrocarburi lichide, este un amestec de substante lipofile. Titeiul in stare bruta (nerafinat) contine peste 17 000 de substante organice complexe, motiv pentru care este materia prima cea mai importanta pentru industria chimica (vopsele, medicamente, materiale plastice, etc.) si producerea carburantilor.

2. Originea petrolului
Petrolul a fost descoperit in urma cu cateva mii de ani. Avand densitatea mai redusa decat a apei sarate, s-a gasit in caverne si zone cu straturi sedimentare calcaroase, argiloase, sau nisipoase de la suprafata, (in Germania, de exemplu, in jurul Hanovrei si Braunschweig). In cazul in care straturile impermeabile de argila sunt deasupra, nepermitand iesirea la suprafata a petrolului, acesta se va gasi in straturile profunde de unde va fi extras prin sonde petroliere.
Asupra modului de formare a titeiului in scoarta pamantului s-au emis mai multe teorii. Unele dinte acesteconsidera titeiul ca fiind de origine anorganica ,altele ii atribuie origine organica.
* Teoria anorganica asupra originei titeiului a fost formulata de M.Berthelot si a fost
completata si sustinuta de D.I. Mendeleev.
Aceasta teorie afirma faptul ca titeiul s-a format in straturile adanci ale scoartei prin actiunea apei asupra carburilor metalice: CaC2 ,Al4C3 etc.,care in contact cu apa se descompun rezultand acetilena ,metan si alte hidrocarburi si sub actiunea temperaturii si presiunii inalte din interiorul pamantului si in prezenta catalizatorilor naturali(oxizi si saruri metalice),hidrocarburile nesaturate s-au polimerizat formand titeiul de astazi.
* Teoria organica se fundamenteaza pe mai multe ipoteze , si anume :
- titeiul este de origine vegetala (Figuier),formandu-se din plante prin putrezirea acestora si
transformarea lor in metan,dioxid de carbon si acizi grasi etc.
- titeiul este de origine animalica (Engler),rezultand din transformarea grasimilor animalelor
marine ,in special a pestilor ,la temperaturi si presiuni mari in scoarta pamantului ;
- titeiul este de origine mixta ,vegetala –animala (Potonie) si prin transformarea unor plante si
animale marine microscopice (microplanton), acoperite de namol ,si sub actiunea unor bacterii anaerobea rezultat o materie organica ,numita ‘sapropel’ care a imbibat namolul.Datorita transformarilor geologice ale scoartei pamantului ,namolul cu ‘sapropropel’ a fost acoperit cu alte straturi de pamant. Sub influenta temperaturii si a presiunii inalte ‘sapropelul’ din namol a suferit apoi transformari chimice rezultand titeiul.

3. Compozitia petrolului
Petrolul brut este un amestec complex a carui compozitie difera de la un zacamant la altul.
Principalele clase de compusi care se gasesc in orice zacamant de petrol brut sunt: hidrocarburile (alcani, cicloalcani si arene), compusii organici cu oxigen, azot sau sulf si unele metale (vanadiu, molibden, nichel).
a) Alcanii intra in proportia cea mai mare in petrol. Ei se gasesc mai ales in fractiunile usoare. Astfel, gazele de sonda sunt alcatuite aproape numai din alcani inferiori, care se gasesc amestecati in zacamant (adeseori ei erup din pamant formand gaze naturale). In fractiunile cu puncte de fierbere mai inalte (fractiuni medii), proportia de alcani scade. In schimb, parafina care este formata din alcani cu un numar mare de atomi de carbon, peste 16 se gaseste in proportii ridicate in fractiunile de ulei.
b) Cicloalcanii (naftenele) se gasesc de asemenea in proportie mare. In petroluri exista numai naftene cu cicluri de C5 si C6. In fractiunile inferioare se gasesc derivati ai ciclopentanului si ciclohexanului cu una sau mai multe catene alchilice de lungimi diferite. In fractiunile superioare sunt prezente naftene policiclice cu 2-6 cicluri, in ale caror molecule se gasesc si catene alchilice.
c) Hidrocarburile aromatice se gasesc in proportie mai redusa decat celelalte hidrocarburi. Totusi, proportia lor in petrol variaza in limite foare largi. Astfel in fractiunile usoare se gasesc in proportie de 4-20% hidrocarburi aromatice monociclice; in fractiunile care fierb peste 2000 C, creste continutul in compusi cu mai multe nuclee aromatice. Cu cat continutul in hidrocarburi aromatice din fractiunile grele este mai mare, cu atat petrolul respectiv contine mai mult asfalt.
Dintre celelalte clase de substante organice care se gasesc in pet...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Petrolul
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate