Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Personalitatea lui Stefan cel Mare

Materie: Istorie
Accesari: 72.322
Download-uri: 6.392
Nota: 8.37 (6484 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Personalitatea lui Stefan cel Mare
Publicitate:

Trimis de alexandra13lau
din 16 Iulie 2004

Stefan cel Mare a fost un domnitor foarte cunoscut. El a domnit in Moldova. A urcat pe tron in anul 1457 si a murit la Suceava in anul 1504, fiind inmormantat la Manastirea Putna. Stefan cel Mare a fost fiul lui Bogdan II. El este fara indoiala una din acele figuri care au marcat istoria tarii noastre. Inconjurat de dusmani mari si puternici a stiut nu numai sa si pastreze tara, dar chiar sa apere singur cu boierii si taranii lui din Moldova portile Europei de cotropirea turcilor fara sa se odihneasca timp de 47 de ani.

In cei 47 de ani, Stefan cel Mare a facut din Moldova o tara importanta, bogata si libera. El a fost inteligent, stiind sa atraga de partea domniei oamenii tarii. Domnitorul a construit in cei 47 de ani, 44 de manastiri.Luptand cu Imperiul Otoman a permis Tarilor Romane sa isi pastreze libertatea. Printre luptele purtate cu Imperiul Otoman cele mai cunoscute sunt: batalia de la Vaslui (Podul Inalt -1475) si batalia de la Valea Alba (Razboieni-1476). Cu polonezii s-a luptat la Codrii Cosminului in 1497. Oamenii l-au numit cel Mare pentru ca el a purtat 36 de razboaie, dintre care 34 au fost victorioase.

Personalitatea lui Stefan cel Mare a impresionat pe multi scriitori si istorici. Cronicarul Grigore Ureche a scris foarte multe lucruri despre domnia lui Stefan cel Mare. El ii scoate in evidenta calitatile: "Fost-au acestu Stefan voda om nu mare de statu, manios si de grabu varsatoriu de sange nevinovat ; de multe ori la ospete omoraea fara judetu. Amintrilea era om intreg la fire, nelenesu, si lucrul sau il stiia a l acoperi si unde nu gandiiai, acolo il aflai.La lucruri de razboaie mester, unde era nevoie insusi se varaia ca vazandu l ai sai, sa nu sa indarapteze si pentru aceia raru razboiu de nu biruia. Si unde il biruia altii, nu pierdea nadejdea, ca stiindu sa cazut jos, sa radica deasupra biruitorilor. Mai apoi, dupa moartea lui si ficiorul sau, Bogdan voda, urma lui luasa, de lucruri vitejesti, cum sa tampla din pom bun, roada buna iese."

Cronicarul polonez Wapowski vorbeste si el despre aceleasi lucruri "A fost un om vrednic, iscusit si razboinic norocos. Caci el a invins pe Matei, regele Ungariei intr o lupta de noapte la Baia. Pe tatari I a alungat de multe ori. Pe Mahomed imparatul turcilor... il batu, iar ostile cele mai mari ale dusmanilor le risipi. Pe langa aceasta il invinse si pe regele Albert... Stefan a fost inzestrat cu virtuti de erou, asa incat pe drept cuvant merita sa fie socotit printre barbatii vestiti in arta razboiului."

Pe mine m au impresionat cele doua citate pentru ca Stefan cel Mare avea multe calitati. Fiind foarte curajos si viteaz, intelept in lupte a lasat oamenilor vremii imaginea unuierou. Patriot, puternic in lupte, Stefan cel Mare este eroul a numeroase legende si opere literare.

Imaginea domnitorului a ramas vie in sufletele oamenilor. Multe legende il prezinta pe Stefan ca fiind un om generos. Una din aceste legende este "Povestea matusii Floarea din Vrancea". Aici Stefan este ambitios pentru ca el avand oastea risipita a avut incredere intr o noua victorie si a stiut sa lupte pentru ea. Avand oastea risipita, Stefan a venit la o batrana numita Floarea. Batrina il ruga pe Stefan sa ii i-a pe cei 7 fii la lupta. Respectandu -i rugamintea, domnitorul lua fiii matusii Floarea in lupa. Fiind foarte viteji feciorii au iesit biruitori in lupta, primind drept rasplata cei 7 munti din Vrancea.

O alta legenda este cea a "Stejarului din Borzesti" in care Stefan fiind omenos si crdincios a razbunat sufletul prietenului sau Mitrut. Cand era mic, Stefan avea un prieten, Mitrut. Ei se jucau "de-a tatarii". Mitrut fiind "tatar", a fost prins de Stefan, care era conducatorul "romanilor". El a fost pedepsit si urcat intr-un stejar. Intre timp au venit tatarii cu adevarat, iar copiii au fugit. Mitrut a fost insa gasit si omorat. Dupa cativa ani, Stefan care era cu adevarat conducator s-a razbunat si l-a omorat pe tatarul care l-a omorat pe Mitrut. Am ales sa scriu despre Stefan cel Mare pentru ca m-a impresionat iubirea lui fata de tara si pentru ca era unul dintre cei mai viteji barbati din tara. ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Personalitatea lui Stefan cel Mare
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK