Trimite referat

Stiati ca ...

Termenul flamenco provine din Spania.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Personalitatea in context educational

Materie: Psihologie
Accesari: 9.808
Download-uri: 51.994
Nota: 4.94 (1789 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Personalitatea in context educational
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 19 Martie 2009

CONCEPTUL DE PERSONALITATE
     Definitia si caracteristicile personalitatii
    
 In viata de zi cu zi de multe ori sunt folositi termenii de persoana si personalitate, sensul comun al acestuia din urma fiind o insusire sau calitate pe care cineva o poate avea sau nu. Dar utilizarea lor ca termeni psihologici necesita o definire mai exacta a personalitatii.

Inainte de a defini personalitatea trebuie sa definim persoana.

     Persoana inseamna individul uman concret. Personalitatea insa, este o constructie teoretica elaborata de psihologie, in scopul intelegerii si explicarii modalitatilor de fiintare si functionare ce caracterizeaza organismul psihofiziologic pe care il numim persoana umana.

     "PERSONALITATEA este organizarea dinamica in cadrul individului a acelor sisteme psihofizice care determina gandirea si comportamentul sau caracteristic."
Personalitatea scolarului este totalitatea insusirilor biofizice,psihologice si socio-cultulare  ,inascute sau dobandite ori organizate intr-un intreg ,care ii asigura un compartament adecvat cerintelor scolii si societatii .In procesul sau sau de formare personalitatea scolarului se prezinta in continua schimbare urmarind sa acumuleze tot ceea ce este util sis a valorifice intr-un mod propriu experinta acumulata petru a raspunde corespunzator cerintelor noi si tot mai complexe ale mediului

Conceptele din aceasta definitie sunt :
 
Organizarea dinamica - Problema centrala a psihologiei este organizarea mentala (formarea structurilor sau ierarhiilor de idei si deprinderi, care ghideaza in mod dinamic activitatea). Integrarea si alte procese organizationale sunt necesare pentru a explica dezvoltarea si structura personalitatii. Termenul implica si procesul reciproc de dezorganizare, mai ales la acele personalitati anormale care sunt marcate de o dezintegrare progresivaa.

     Psihofizic - Acest termen ne aminteste ca personalitatea nu este nici exclusiv mentala, nici exclusiv nervoasa. Organizarea sa atrage dupa sine functionarea atat a "spiritului", cat si a "trupului" intr-o unitate inextricabila.

     Sisteme - Un sistem este un complex de elemente intr-o interactiune reciproca. O deprindere este un sistem, la fel si un sentiment, o trasatura, un concept , un stil de comportare. Aceste sisteme exista in mod latent in organism chiar cand nu actioneaza. Sistemele sunt "potentialul nostru de activitate".
     Determina  Personalitatea este ceva si face ceva. Sistemele psihofizice latente motiveaza sau directioneaza o activitate si o gandire specifica atunci cand intra in actiune. Toate sistemele care compun personalitatea trebuie considerate ca tendinte determinate. Ele exercita o influenta directoare asupra tuturor actelor adoptative si expresive prin care personalitatea ajunge sa fie cunoscuta.

     Caracteristic - Orice comportament si orice gandire sunt caracteristice persoanei si sunt unice pentru aceasta.
     Comportament si gandire - Acesti doi termeni constituie o eticheta pentru a desemna tot ceea ce poate un individ sa faca . Ele sunt moduri de adaptare si desfasurare provocate de situatia ambientala in care ne aflam, totdeauna selectionate si conduse de sistemele psihofizice care alcatuiesc personalitatea noastra.

     Personalitatea este compusa din trei elemente: id-ul (sinele), supraeul (superego) si eul (ego).

     Id-ul constituie impusurile noastre biologice, universale care cer satisfacere imediata.
     Supraeul este constiinta, id-ul reprezentat in personalitate.
     Eul este partea persoanei care este in contact cu realitatea.

     Personalitatea e vazuta sub aspect dinamic, adica miscarea "energiei psihice", a libido-ului intre cele trei instante psihice.
     Personalitatea umana se dezvolta printr-o serie de stadii succesive, universale cu substrat biologic si legate de varsta numite "stadiile dezvoltarii psiho-sexuale".
     Primul stadiu este stadiul oral (1 an) in care sugarul cauta placere prin acte orale (suptul, muscatul).
     Al doilea stadiu este stadiul anal (2 ani) cand apare controlul intestinelor si al vezicii urinare.
     Al treilea stadiu este stadiul falic (3-5 ani) este perioada constientizarii sexuale initiale, sau altfel spus conflictul Oedipal.
     Al patrulea stadiu este stadiul latentiei (5 ani-pubertate) in care este important dezvoltarea fizica si deprinderile intelectuale.
     Al cincilea stadiu este stadiul genital cand apare sexualitatea matura.
     Din numeroasele definitii ale personalitatii se desprind cateva caracteristici ale acestuia, care evidentiaza faptul ca personalitatea este o structura .

GLOBALITATEA: - Personalitatea unei persoane este constituita din ansamblul de caracteristici care permite descrierea si identificarea ei printre celelalte. Insa nu trebuie sa uitam ca omul este unic prin fiecare persoana. Acest lucru insea...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Personalitatea in context educational
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate