Trimite referat

Stiati ca ...

O sticla de plastic (PET) se degradeaza in peste 500 de ani.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Persoanele juridice in dreptul international privat

Materie: Drept
Accesari: 4.463
Download-uri: 915
Nota: 5.34 (1134 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Persoanele juridice in dreptul international privat
Publicitate:

Trimis de fodor octavian
din 06 Martie 2008

Intre societatile comerciale "Trans Sandhurst&Soon", cu sediul in Liverpool, Marea Britanie si "Midas S.R.L." din Constanta, Romania, a intervenit, la data de 15.03.1999,un contract de navlosire,prima avand calitatea de navlosant si cea de a doua in calitate de navlositor. In cadrul respectivului contract,partile au inserat, de comun acord, la art.57, o clauza compromisorie, avand urmatorul cuprins:

"Toate litigiile ce se vor naste din prezentul contract si in special in ce priveste validitatea, interpretrarea si executarea acestuia, se vor solutiona pe cale de arbitraj de catreun tribunal arbitral compus din trei arbitri. In acest scop, fiecare parte va desemna cate un arbitru,iar cealalta parte, desi i s-a notificat aceasta nu procedeaza la desemnarea arbitrului in termen de 30 zile de la primirea notificarii, arbitrul partii respective va fi desemnat de catre Curtea de Arbitraj(de pe langa Camera de Comert International). Arbitrii astel desemnati aleg, de comun acord, pe cel de al treilea arbitru. In lipsa unui acord in aceasta privinta cel de al treilea arbitru va fi desemnat de Curtea de Arbitraj(de pe langa Camera de Comert international).

Tribunalul arbitral va statua cu majoritate;iar daca nu se va putea forma o majoritate, va decide presedintele tribunalului arbitral(cel de al treilea arbitru). Arbitrajul va avea loc la Londra,dreptul aplicabil va fi cel al tarii unde s-a incheiat contractul(dreptul englez) iar procedura va fi fixata de arbitri, completata, de va fi cazul,cu normele procedurale din tara unde are loc arbitrajul(dreptul englez). Limba in care va avea loc arbitrajul este limba engleza.

Sentinta arbitrala va fi pronuntata in cel mult 30 zile de la numirea celui de al treilea arbitru si dupa ce au fost ascultate partile. Ea este definitiva si obligatorie,partile contractante renunta la caile de atac si isi iau obligatia de a executa de indata sentinta."Datorita faptului ca societatea"Midas S.R.L." nu si-a executat obligatia contractuala vizand achitare in totalitate a chiriei stabilite in mod conventional, "Trans Sandhurst&Soon" a supus litigiul astfel creat Tribunalului Arbitral de la Londra, obtinand pe aceasta cale castig de cauza respectiv obligarea la plata a paratei mai sus mentionate.

Societatea comerciala "Trans Sandhurst&Soon" a formulat in contradictoriu cu S.C. "Midas S.R.L.' cererea de recunoastere a hotararii arbitrale pronuntate la Londra de Tribunalul Arbitral in baza clauzei compromisorii din contractul de navlosire incheiat intre parti prin care parata a fost obligata sa plateasca reclamantei suma pretinsa in dolariS.U.A., cu dobanzi si cheltuieli de judecata.

Analiza spetei si a sentintei
Tribunalul a admis cererea retinand ca sunt intrunite dispozitiile legale referitoare la recunoasterea hotararilor arbitrale straine cuprinse in art.165 si urmatoarele din Legea nr.105/1992 privind reglementarea raporturilor de drept international privat si in conventia de la New York din1958 la care Romania a aderat prin Decretul nr.186/1961 in sensul ca:

-hotararea a carei recunoastere si executare s-a cerut este definitiva potrivit legii statului unde a fost pronuntata;
-instanta care a pronuntat-o a avut potrivit legii nationale competenta sa judece procesul;
-exista reciprocitate in ceea ce priveste efectele hotararilor straine intre Romania si statul instantei care a pronuntat hotararea.

Parata a declarat recurs sustinand in motivarea acestuia ca in mod gresit a fost obligata la plata sumelorindicate in dispozitivul hotararii arbitrale a carei recunoastere se solicita constand in chiriirestante, penalitati de intarziere calculate la acestea si cheltuieli de judecata acestea fiind in mod evident mai mari decat cele practicate de instantele arbitrale.
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Persoanele juridice in dreptul international privat
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate