Trimite referat

Stiati ca ...

Un fulger contine suficienta energie ca sa prajeasca 160.000 de felii de paine. Din nefericire, un fulger dureaza 1/10.000 dintr-o secunda, asa ca ti-e foarte dificil sa intorci felia de paine si pe partea cealalta.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Persoane juridice

Materie: Drept
Accesari: 16.626
Download-uri: 6.971
Nota: 5.23 (1385 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Persoane juridice
Publicitate:

Trimis de aurel
din 13 Aprilie 2006

Alaturi de persoanele fizice, persoanele juridice apar in circuitul civil ca subiecte de drepturi si obligatii. In aceasta calitate, ele au aptitudinea generala si abstracta de a dobandi drepturi si de a-si asuma obligatii si, in virtutea acesteia, pot dobandi drepturi si isi pot asuma obligatii.

Caractere juridice
Legalitatea capacitatii de folosinta exprima ideea ca ea este prevazuta de lege,vointa partilor neavand nici un rol in privinta capacitatii e folosinta.

Generalitatea exprima caracterul ei abstract - general, aptitudinea de a avea drepturi si obligatii fara a exista o enumerare limitativa; generalitatea se raporteaza la scop.

Inalienabilitatea capacitatii de folosinta exprima ideea ca aceasta nu poate fi instrainata nici total, nici partial.Actul juridic prin care o persoana juridica renunta sau instraineaza capacitatea de folosinta este lovit de nulitate absoluta deoarece aceasta ar insemna insasi incetarea fiintei persoanei juridice, or incetarea ei poate avea loc numai prin moduril stabilitede lege (care sunt comasarea, divizarea si dizolvarea).

Intangibilitatea capacitatii de folosinta consta in faptul ca aceasta nu poate fi limitata sau ingradita decat in cazurile si conditiile stabilite de lege.Specialitatea capacitatii de folosinta este caracterul juridic care diferentiaza continutul capacitatii de folosinta a persoanei fizice de cel al persoanei juridice.

Daca in cazul persoanelor fizice capacitatea de folosinta are un continut identic pentru toate persoanele, in cazul persoanelor juridice aceasta calitate difera de la o persoana juridica la alta, in functie de scopul pentru care persoana a fost infiintata. Astfel, Decretul nr. 31/1954, prevede:"Persoana juridica nu poate avea det acele drepturi care corespund scopului ei, stabilit prin lege, act de infiintare sau statut.

" Asadar, intinderea capacitatii de folosinta a persoanei juridice este limitata de principiul specialitatii acestei capacitati,iar principiul se raporteaza la scopul persoanei juridice stabilit de lege,act de infiintare sau statut.

3. Momentul dobandirii capacitatii de folosinta de catre persoanele juridice supuse inregistrarii (inmatricularii Persoanele juridice supuse inregistrarii dobandesc capacitatea de folosinta de la data inregistrarii (inmatricularii), indiferent de modul lor de infiintare.

4. Momentul dobandirii capacitatii de folosinta de catre persoanele juridice nesupuse inregistrarii.Persoanele juridice nesupuse inregistrarii dobandesc capacitatea de folosinta in functie de specificul modului de infiintare, care este, dupa caz:
a) data actului de dispozitie care le infiinteaza; b) data recunoasterii actului deinfiintare; c) data autorizarii infiintarii si data indeplinirii vreunei alte cerinte a
legii.

Art. 32 din Decretul nr. 31/1954 dispune: "Persoanele juridice sunt supuse inregistrarii sau inscrierii, daca legile care le sunt aplicabile reglementeaza acasta inregistrare sau anscriere", iar textul art. 33 din acelasi act normativ
prevede: "Persoanele juridice care sunt supuse inregistrarii au capacitatea de a avea drepturi si obligatii de la data inregistrarii lor.

Celelalte persoane juridice au capacitatea de a avea drepturi si obligatii dupa caz, potrivit dispozitiilor art. 28, de la data actului de dispozitie care le infiinteaza, de la data recunoasterii ori a autorizarii infiintarii lor sau de la data indeplinirii oricarei alte cerinte prevazute de lege".

Data inregistrarii precum si celelalte date specifice modului respectiv de infiintare au efect constitutiv, marcand momentul inceperii capacitatii de folosinta.

Momentul inceperii capacitatii de folosinta pentru diferite categorii de persoane juridice este:

- de la data inregistrarii (inmatricularii) in registrul comertului pentru:
- regiile autonome (art. 26 din Legea nr. 26/1990)
- societatile comerciale (art. 26 din Legea nr. 26/1990)
- organizatiile cooperatiei mestesugaresti (art. 10 din Decretul-lege nr.66/1990; art. 20 din Legea nr. 26/1990)
- organizatiile cooperatiei de consum si credit (art. 10 din Legea nr. 109/1996)
- de la data autorizarii (inregistrarii, inscrierii) de catre organul competent
pentru partidele politice, sindicater si alte persoane juridice.

In acest sens:
a) Art. 20 din Legea nr. 27/1996 a partidelor politice dispune ca partidul politic dobaneste personalitate juridica de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de admitere a instantei privind admiterea cererii de inregistrare. Competenta generala revine Tribunalului Municipiului Bucuresti a carui decizie poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti care se pronunta prin decizie definitiva. Decizia se incrie in Registrul partidelor politice tinut de Tribunalul Municipiului Bucuresti.

b) Potrivit art. 19 din Legea nr. 54/1991, "Sindicatul dobandeste personalitate juridica de la data ramanerii definitive a hotararii de admitere a cererii de inscriere" care, in temeiul art. 15 alin. 1 din a...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Persoane juridice
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate