Trimite referat

Stiati ca ...

In Florida, este interzis sa arunci ceva, dintr-o masina in miscare, exceptand apa si gainile vii.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Pedagogie

Materie: Diverse
Accesari: 27.524
Download-uri: 7.870
Nota: 4.91 (1927 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Pedagogie
Publicitate:

Trimis de Gratiela_vlad_de_pe_clopotel
din 25 Martie 2005

Invatamantul ca domeniu prioritar al vietii sociale, ca "intreprindere" de lunga durata, de care depinde formarea celui mai important factor al natiunii - omul pregatit prin studii, forta de munca si specialisti - nu se poate si nici nu trebuie sa-si permita sa aiba esecuri. Conducerea competenta si eficienta a invatamantului, atat la nivelul sistemului, cat si al institutiei de invatamant necesita fundamentarea ei stiintifica. La baza acestei fundamentari sta stiinta conducerii invatamantului sau managementul educational. Functia de conducator (manager) al invatamantului este o profesie si ca orice profesie, trebuie invatata.

Managementul intruneste conditiile unei profesiuni pentru ca necesita o pregatire, urmareste obtinerea unor rezultate, prin eforturi comune, solicita participarea continua."Meseria" are astazi un profil mai larg decat profesia, pentru ca pornind de la meserii, prin diversificare, s-au creat numeroase ramuri de activitate si evolutia meseriei de "educator" este edificatoare:de la pedagogul din Antichitate, pana la cel de astazi, care poate implini numeroase profesiuni in domeniul educatiei.

"Meseria" desemneaza un anume gen de activitate, in ansamblul de actiuni si operatii implinite, pentru a obtine un produs, in mod de sine statator. Este o actiune specializata bazata pe o pregatire care permite realizarea intregului lant de operatii specifice, un mestesug care necesita o anumita formare teoretica si mai ales practica, initiala si continua.

Obiectivele acestei lucrari vor fi:
Profesorul in contextul celorlalte profesiuni;
Profesorul - organizator si conducator al procesului educational;
Profesorul - diriginte.
In aceasta lucrare se mai trateaza si:
Formarea si perfectionarea profesorului;
Punerea in evidenta a reusitelor si nereusitelor experientei didactice;
Problematica feedback - ului.

Lucrarea este structurata pe sase capitole, fiecare capitol avand un anumit numar de sectiuni.
Prin aceasta lucrare, se urmareste realizarea unei viziuni mai clare asupra activitatii educationale a profesorului modelator al personalitatii elevilor.

CAPITOLUL II: PROBLEMATICA SI MODUL DE TRATARE IN MANAGEMENTUL EDUCATIONAL
Sectiunea 1: Definitia managementului educational

Managementul educatiei reprezinta teoria si practica, stiinta si arta proiectarii, organizarii, coordonarii, evaluarii, reglarii elementelor activitatii educative (nu numai a resurselor), ca activitate de dezvoltare libera, integrala, armonioasa, a individualitatii umane, in mod permanent, pentru afirmarea autonoma si creativa a personalitatii sale, conform idealului stabilit la nivelul politicii educationale.

Managementul educational ar reprezenta o metodologie de abordare globala - optima - strategica a activitatii de educatie, dar nu si un model de conducere a unitatii de baza a sistemului de invatamant, aplicabil la nivelul organizatiei scolare complexe.
Managementul educatiei/pedagogic, apare ca disciplina pedagogica interdisciplinara, care studiaza "evenimentele ce intervin in decizia organizarii unei activitati pedagogice determinate si in gestiunea programelor educative".

S. Cristea evidentiaza ca managementul educational, ca activitate psihologica, se bazeaza pe trei caracteristici:Conducere de sistem primar (abordare globala a tuturor elementelor educatiei si a aplicatiilor specifice functiei conducerii, la diverse niveluri);

Conducere de tip pilotaj (valorificarea optima a resurselor pedagogice ale sistemului educatiei, prin functiile manageriale: planificare - organizare,orientare metodologica, de reglare - autoreglare);Conducere strategica (evolutie inovatoare de perspectiva a sistemului la diferite niveluri de organizare).I. Jinga considera ca managementul pedagogic e definit ca stiinta si arta de a pregati resursele umane, de a forma personalitati, potrivit unor finalitati acceptate de individ si de societate.

Apoi e definit ca "un ansamblu de principii si functii, de norme si metode de conducere care asigura realizarea obiectivelor sistemului educativ, la standarde de calitate si eficienta cat mai inalte, iar la nivelul fiecarui sistem educativ se afirma note specifice".

Managementul indica o anumita mentalitate, o maniera proprie, dar si o arta de dirijare, de antrenare a resurselor (umane), a elementelor organizatiei, ceea ce corespunde cu insasi considerarea educatiei ca stiinta si arta.

Managementul educational intampina dificultati in asigurarea tinutei sale stiintifice, rationale si creative, datorita caracteristicilor specifice educatiei: ca proces, actiune, relatie, determinare, diversificare, realitate sociala speciala, rezultat al variatelor influente, definire in perspectiva, un specific axiologic, determinat si psihologic - subiectiv, permanenta interventiilor si relatia obiectiv - subiectiva, educatul ca obiect si subiect.

Managementul educatiei vizeaza realizarea, ca activitate constienta, rationala, dar trebuie sa tina seama si de rela...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Pedagogie
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate