Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Pasarea maiastra

Materie: Romana
Accesari: 6.751
Download-uri: 941
Nota: 7.15 (928 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Pasarea maiastra
Publicitate:

Trimis de popescucatalina
din 13 Mai 2003

MAIASTRA


Când ma uit în jurul meu vad lucruri, întâmplari, fapte, pe care colbul de odinioara a trecut lasând urme adânci în trecutul nostru istoric si cultural.
Oare în acel mic satuc de munte, micul Brâncusi putea sa viseze la zborul pasarii din padure si la faptul ca peste ani avea sa ajunga unul din cei mai mari sculptori ai lumii, ca el era deschizatorul de drum în acel curent din sculptura reluat din arta sculpturilor de coloane si stâlpi ai priciurilor de sustinere a caselor. A adus la nivel de simbol o linie neînsemnata, un cerc si multe alte figuri geometrice. Maiastra este visul din copilarie al micului "pietrar”care în trepte care pas cu pas ajunge catre idealul suprem. Îl vad bolborosind la pietrele lui care se împletesc cu dalta si ciocanul, cautând sa le dea forma ideilor sale.
Rasfoind filele unui album în care sunt prezentate operele marelui sculptor, ajung la cea mai de seama lucrare a sa realizata la Paris "PASAREA MAIASTRA”.
Închid ochii pentru putin timp imaginându-mi zborul fermecat al "maiestrei” ocolind Pamântul împreuna cu mine.
Pasare maiastra, du-ma în atelierul creatorului tau ca sa vad acel colt de Românie din capitala Frantei !
Te duc, în locul nasterii mele, unde s-au realizat ideile marelui sculptor.
Ajutându-ma sa ajug cu puterea mintii în acel loc am intrat în casuta specific gorjeana din Paris pastrata muzeu în amintirea deschizatorului de arta moderna. Am întâlnit mici machete ale vestitelor sculpturi de mai târziu si m-am bucurat ca pasarea fermecata mi-a dat posibilitatea sa vad ca departe de tara un om simplu, dar dornic de perfectiune a realizat lucrari pretuite în lumea – ntreaga.
Ma întorc pe aripile maiestrei si ajung deasupra orasului în care Masa tacerii, Poarta sarutului, si Coloana infinitului, sunt aliniate de parca ne duc în infinitul artei marelui maestru.
Aud o mica bataie si realizez ca bunicul se impacientase ca nu mai auzise nici un zgomot în camera. Realizam ca adormisem si excursia a fost sub impresia fotografiilor vazute în album.
Închid cartea, si îi multumesc maiestrei pentru calatoria în timp, si ca exista amintind lumii întregi de creatorul ei .

...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Pasarea maiastra
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK