Trimite referat

Stiati ca ...

In medie, omul isi poate tine respiratia 1 minut. Recordul mondial este de 7 minute si jumatate.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Parteneriatul Invatator.-Elev

Materie: Diverse
Accesari: 8.223
Download-uri: 1.137
Nota: 5.33 (1173 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Parteneriatul Invatator.-Elev
Publicitate:

Trimis de vic
din 05 Martie 2009

"Suntem toti incepatori….Nimic n-a fost afirmat inca definitiv, cu exceptia umilei recunoasteri a ignorantei noastre comune.”
(C. Freinet)
Bazele invatarii pe durata intregii vieti sunt puse prin invatarea scolara, caci scoala are acea misiune nobila de a forma capacitati.
Procesul de invatamant, cu formele sale de organizare, nu poate fi conceput in afara unui dialog permanent intre cadru didactic si elev. Kierkegaard sustine ca "procesul de invatamant incepe cand tu, profesor, inveti de la elev, cand tu, situandu-te in locul lui, intelegi ceea ce a inteles el in felul in care a inteles.”(G. Leroy, 1974, p. 99)

Relatia invatator-elev de tip democratic este o relatie complexa, constructiva, dinamica, in care ambele parti implicate isi aduc aportul de originalitate si creativitate. Natura si continutul acestui dialog, acestui parteneriat dintre invatator si elev, cat si implicatiile lui asupra rezultatelor procesului de invatamant au declansat multe cercetari in pedagogie, psihologie, sociologie, etc. Problema relatiei cadru didactic-elev a constituit de fapt obiect de reflectie pentru teoreticienii tuturor timpurilor. Ideea in jurul careia se concentreaza toate aspectele privitoare la aceasta problema se refera la crearea conditiilor ca aceasta relatie sa se transforme intr-un dialog autentic si aceasta se poate intampla "daca fiecare personalitate se angajeaza in intregime, se manifesta exprimandu-si cu sinceritate – pentru ca se simte aprobata – emotiile, ideile, experientele, acceptand in totul sentimentele, ideile si experientele celorlalti, pentru ca doreste sa le inteleaga, la nevoie sa-si modifice atitudinile si intentiile, cooperand cu ceilalti intr-o cautare comuna.” (G. Leroy,1974, p. 9)

In lucrarile sale pe aceasta tema, Celestin Freinet plaseaza elevul in centrul clasei, profesorul (invatatorul) urmand sa se adapteze la trebuintele lui, sa ia in considerare interesele si inclinatiile sale. In consecinta, elevul are un rol activ in invatare, intreaga activitate scolara trebuind sa porneasca de la preocuparile, gusturile, dorintele, preferintele (alegerile) lui, descoperite de el si in el insusi.

Astfel este eliminata distanta care separa in mod obisnuit elevul de invatator, acesta renuntand "la estrada” si fiind prezent printre elevii sai, participand la activitatile lor. Fiind la nivelul copiilor, ii va vedea nu cu ochii unui pedagog sau sef, ci cu aceia ai unui om si ai unui copil, reducand imediat, prin acest fapt, distanta periculoasa care exista intre elev si invatator in clasa traditionala.

Permanent atent la optiunile elevilor, invatatorul trebuie sa asigure intrunirea tuturor factorilor situatiei educative, rolul sau fiind considerabil in faza organizarii clasei, astfel incat sa permita fiecarui elev sa lucreze liber. Relatia pedagogica trebuie sa se bazeze pe intelegere,incredere, cooperare. In aceasta conceptie, invatatorul nu mai este superiorul care recurge la constrangere, ci un elev mai mare printre alti elevi, care cauta impreuna cu ei, munceste in mijlocul lor, ii indruma, ii ajuta. Rolul sau trebuie sa fie doar de ajutorare, de sprijin.

Chiar daca nu mai este in centrul clasei, locul invatatorului ramane acela al unui conducator abil si discret. Coborat de la catedra, el devine mai prezent si mai important, caci trebuie sa creeze neincetat. In acest sens, invatatorul se ocupa de organizarea clasei, alege tehnicile de grup si instrumentele necesare in invatare, toate in functie de nevoile elevului si ale grupului si nu de un program preconceput si uniform.

Intr-o astfel de cooperare, invatatorul ar putea avea, dupa Freinet, urmatoarele obligatii:
-sa primeasca intr-o ambianta favorabila dorintele elevilor;
-sa deceleze interesele fiecaruia;
-sa creeze un mediu polivalent, incitator la creativitate;
-sa fie martor binevoitor si furnizor de securitate si de ajutor discret pentru elevi;
-sa le aprobe si sa le motiveze cultivarea zonelor de interes;
-sa le puna la dispozitie, daca este necesar, sursele de documentare si informare care permit depasirea dificultatii;
-sa canalizeze gandirea care uneori risca sa se piarda in operatii parazite;
-sa favorizeze comunicarea, sa planifice si sa coadministreze strategiile individuale de studiu;
-sa organizeze si sa structureze valorificarea colectiva, sinteza, aplicarea descoperirilor si a creatiilor fiecaruia;
-sa depaseasca situatiile de tensiune sau blocaj, indiferent daca provin din cauze interne sau externe.

Invatatorul trebuie sa fie plin de calitati. El trebuie sa fie deschis, primitor, permeabil,astfel ca elevul sa stie dinainte ca are cine sa-l incurajeze si sa-l ajute daca va fi necesar. Un simt al observatiei deosebit ii va fi util pentru a sesiza tendinte greu de perceput sau obiectii in curs de a se naste in sufletul elevului.Dupa cum spune Marc Bru, invatatorul ca partener al elevului trebuie sa aiba "capacitatea de a fi prezent si de a propune un ajutor oportun. Pentru ace...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Parteneriatul Invatator.-Elev
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate