Trimite referat

Stiati ca ...

Exista peste 200 de specii diferite de animale marsupiale in Australia, Tasmania si Noua-Guinee. In America de Nord si de Sud exista aproximativ 75 de specii.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Parcul National Ceahlau

Materie: Geografie
Accesari: 5.733
Download-uri: 845
Nota: 5.77 (1475 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Parcul National Ceahlau
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 29 Iulie 2008

Muntele Ceahlau, batranul rege al Carpatilor Moldovei, considerat de daci ca salas al zeului Zamolxis, neintrecut in frumuseti peisagistice si floristice, este propus ca Parc National in Carpatii Rasariteni.
Situat in apropiere de lacul de acumulare de pe Bistrita, muntele este format din roci sedimentare, cu un relief in trepte ca un amfiteatru, impadurit de molid si fag. Dintre culmi, se inalta varfurile Toaca (1404 m) ca o piramida, si Panaghia, ca un turn urias.

In padurile acestor munti, se intalnesc palcuri de jnepeni, ienuperi, smirdari. afini si merisori. Cele mai pitoresti. in zona" sunt culmile paralele cu Obcinele Bucovinei, ceva mai putin inalte (1000 m) in care se intalnesc arboretele cu Zada (Larix decidua var. polonica); palcuri din acest conifer rar la noi, uneori sunt in amestec cu molid, brad, fag, paltin. La Cheile Bkazului, pe un brau de piatra, suspendati deasupra prapastiei, stau copacii de zada ca sageti gigantice infipte in calcar, cu varful spre cer, cu smocuri din 30-40 de ace cazatoare, cu lujeri mici, sferici, acoperiti cu solzi subtiri, rigizi. in zona, zada se numeste si "crin" astfel ca vizitatorii pot admira "Polita cu crini" pe o suprafata de aprox. 90 ha, declarata monument al naturii (la Piatra Detunata, Piciorul Maicilor s.a.).

Zada are multe intrebuintari: lemn pentru hartie si pentru fabricarea rasinei venetiene (un fel de chihlimbar); scoarta pentru tabacitul pieilor si pentru burdufuri de branza, frunzele pentru sirop continand vitamina C.

Zada trebuie ocrotita.

In aceasta zona, se poate admira ca o statuie, stanca "Dochia"; legenda spune ca ar reprezenta-o pe frumoasa fiica a lui Decebal, care urmarita de dusmani, a cerut zeului Zamolxis sa o transforme in "stana de piatra cu inima rece" - scrie Vlahuta. Alte forme cu adevarat megalitice sunt: "Turnul Sihastrului, "Caciula Dorobantului", "Tabara Vulturilor". in apropiere, este manastirea Durau, unde se pot vedea frumoasele picturi ale lui Tonitza."

Flora Muntilor Ceahlau cuprinde o bogatie de endemisme, ca si flora Bucegilor: caldaruse, clopotei carpatici, garofite de munte, gentiane, papucul doamnei, floarea de colt, arbori de tisa s.a..

In caldarile de la Coza (Piatra Neamt) sunt fosile de pesti (sardele - Ciupea crenata) comparate Ncu fauna de pesti de la Suslanesti-Muscel; pentru acest cuib de fosile a fost declarata rezervatie geologica. in calcarele masive albe-cenusii de la Masivul Munticelu (jud. Neamt), s-au gasit fosile de Moluste, dovada ca pe-aici a fost odata o mare calda pana in nordul Moldovei

Minunat este reciful de Corali aflat intr-un bloc urias numit "Piatra Teiului" desprins din Ceahlau si rostogolit pe malul lacului de acumulare Bicaz. Legenda dupa E. Topa, spune ca diavolul anume a aruncat-o spre a opri cursul Bistritei si alasat-o pe malul Bicazului, surprins de zorii zilei (cand duhurile rele dispar). Blocul inalt de 17 m, are in varf un tei plantat de un cioban de afeolo, de unde numele dat pietrei

Ceahlaul este un munte imparat, este podoaba, poezia tarii, este izvorul tainic al legendelor si doinelor neamului nostru, este ochiul estern deschis asupra hotarelor mosiei stramosesti.


Daca ar fi intrat in basmele celor vechi, ar fi fost atat de vestit ca Olimpul, Pindul sau Pelias. Este asezat in partile Neamtului, nu departe de izvorul Tazlaului, iar in mijlocul lui e acoperit de zapezi vesnice; pe varful lui insa nu se gaseste nici un pic de nea, fiindca pare sa fie deasupra norilor de zapada. Din varful sau, care se-nalta ca un turn, se pravale un parau foarte limpede, ce se napusteste cu mare larma peste stanci abrupte Drept in varf se vede o statuie straveche, inalta de 5 coti, infatisand o batrana cu 20 de mioare, din a carei parte fireasca curge intr-una un izvor. E anevoie de spus daca natura a vrut sa-si arate aici jocul sau daca statuia a fost lucrata de mana unui artist dibaci. Caci statuia nu sta pe nici o temelie, ci e crescuta si legata
strans de celelalte stanci.

Pe malul drept, in valea Calugarenilor, se-nalta o namila de stanca Piatra Teiului. Cic-a vrut dracu odata sa iezeasca Bistrita si, rupand un hartan din Ceahlau, l-a luat de-a fedelesu si s-a pogorat cu el in puterea noptii, dar pe vale l-a prins cantarea cocosilor si-a zbughit-o Aghiuta, lasand stana-n batatura, de s-au crucit oamenii cand au vazut-o a doua zi. Cotim la dreapta pe sub podul de la Gura Largului, si deodata ni se deschide inainte minunata priveliste a Ceahlaului. Singur si posomorat, trufas stapanitor peste-un popor de munti, ce par pe langa dansul musuroaie, inaltandu-si crestetu-n cer, scarmanand norii in raghila de stanci infipte pe fruntea-i plesuva, mandrul urias farmeca raul cu puterea maretiei lui si-l face sa-si uite drumul si dorul de campie. De pe ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Parcul National Ceahlau
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate