Trimite referat

Stiati ca ...

In 1987, American Airlines a economisit 40.000 $ eliminand cate o maslina din fiecare salata servita celor care stateau la bussines class.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Pamantul

Materie: Astronomie
Accesari: 67.411
Download-uri: 4.585
Nota: 6.77 (5436 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Pamantul
Publicitate:

Trimis de Crangaci Marin
din 29 Ianuarie 2008

Pământul (sau Terra, uneori numită Planeta Albastră) este a treia planetă ca distanță față de Soare în sistemul nostru solar și a cincea ca dimensiuni. Face parte dintre planetele interioare ale sistemului solar (planetele aflate în interiorul centurii de asteroizi a Sistemului Solar).

Este cea mai mare din categoria planetelor telurice și singura cunoscută până în prezent în Univers ca fiind locuită de viață inteligentă (controversele legate de existența vieții extraterestre continuă să existe).

Pământul s-a format acum aproximativ 4,57 miliarde (4,57Ś109)de ani, iar singurul satelit natural, numit Luna sau Selena a început să-l orbiteze puțin timp după aceea, acum 4,533 miliarde (4,533Ś109) de ani în urmă1.

Suprafața Pământului este acoperită de apă în proporție de 70,8%, restul de 29,2% fiind uscat. Uscatul este împărțit în continente, iar zona acoperită de apă este împărțită în oceane.

De când s-a format, Pământul a trecut prin numeroase procese biologice și geologice, astfel încât orice urme ale condițiilor inițiale au fost șterse. Suprafața exterioară a Pământului este împărțită în mai multe plăci tectonice, care migrează treptat de-a lungul timpului. Miezul planetei este activ, fiind format din mantaua topită și miezul metalic, generator al câmpului magnetic.

Condițiile atmosferice au fost modificate în mod decisiv de prezența diverselor forme de viață, care creează o balanță ecologică ce modifică permanent condițiile de la suprafață. Există o permanentă legătură între Pământ și restul Universului. Astfel, Luna este cauza mareelor și a modificat continuu durata mișcării de rotație.

Toate corpurile din jurul globului terestru sunt atrase de Pământ, această forță de atracție se numește gravitație, iar accelerația cu care aceste corpuri cad în câmpul gravitațional, se numește accelerație gravitațională. De asemenea, se crede că o ploaie de comete ce a avut loc in perioada primordială a Pământului a fost motivul apariției oceanelor. Impacturile ulterioare cu asteroizi au modificat de asemenea mediul înconjurător într-o manieră decisivă.

Schimbările de orbită ale planetei pot fi considerate răspunzătoare pentru glaciațiunile produse de-a lungul istoriei, care au acoperit suprafață terestră cu un strat de gheață. Pământul nu are alți sateliți naturali în afară de Lună, cu toate că asteroidul Cruithne a fost calificat în mod greșit drept un satelit al Pământului. Cruithne a fost descoperit în 1986 și urmează o orbită eliptică in jurul Soarelui , asemănătoare cu raza orbitei Pământului. Din perspectiva mișcării Terrei, Cruithne descrie o orbită în forma de potcoavă în jurul Soarelui, ce nu se apropie foarte mult de planeta noastră.

Pământul
Semantica

Cuvintele ce se referă la Pământ pot fi formate în mai multe moduri. Primul este folosirea rădacinii terra-, cum ar fi de exemplu cuvântul terestru. Mai există și varianta rădăcinii telur-, cum se poate vedea în cuvintele teluric, telurian. Ambii termeni provin de la Zeița romană Terra Mater, ce se pare că și-a primit la rândul ei numele de la vechea denumire de Tellūs Mater. Termenii știițifici precum geografie, geocentric, geotermal folosesc prefixul grecesc geo-, derivat din numele zeiței Gaia, echivalenta Terrei Mater în mitologia greacă.

Denumirea de Pământ este singura care nu provine din vechea mitologie greacă sau romană, spre deosebire de majoritatea corpurilor cerești cunoscute la acea dată (de exemplu Marte, Venus, Neptun, ș.a.m.d.). Cuvântul „Pământ" provine din latinescul „pavimentum", care înseamnă „pavaj", „drum pietruit".

Simbol

Simbolul astrologic și astronomic al Pământului este reprezentat de o cruce încadrată de un cerc ce reprezintă un meridian și Ecuatorul (⊕). O altă varianta așează crucea deasupra cercului (♁).

SFARSIT.


...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Pamantul
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate