Trimite referat

Stiati ca ...

Cel mai rapid lucru din Univers este lumina care calatoreste cu 300.000 de km pe secunda.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Padurea tropicala

Materie: Geografie
Accesari: 32.726
Download-uri: 4.489
Nota: 6.36 (2040 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Padurea tropicala
Publicitate:

Trimis de Gherghel Simona
din 16 Aprilie 2008

Padurea tropicala este o padure caracterizata de vegetatie bogata si temperaturi relativ ridicate si precipitatii tot timpul anului.

Chiar daca se intind pe mai putin de 7% din suprafata Terrei, padurile tropicale reprezinta cele mai diversificate ecosisteme biologice.

Un hectar de padure tropicala poate contine peste 600 de specii de copaci. Chiar mai impresionant este numarul si diversitatea speciilor de animale care numesc padure tropicala casa lor. Dintr-un studiu a reiesit ca in radacina unui singur copac din padurea tropicala s-au gasit mai multe specii de furnici decat in toate Insulele Britanice.

Padurile tropicale joaca deasemenea un rol important in reglarea temperaturii globale prin absorbirea dioxidului de carbon. Plantele in mod natural absorb dioxid de carbon si elimina oxigen prin procesul de fotosinteza, iar padurile tropicale absorb mai mult dioxid decat oricare alt ecosistem de pe pamant. Emisiile globale de dioxid de carbon au crescut cu aproape 30 % in ultimul secol.

Pentru a intra in categoria padurilor tropicale, o padure trebuie sa aiba un baldachin inchis, in care coroanele copacilor se ating, formand o padure umbroasa in interior. In completare, temperatura si precipitatiile trebuie sa fie ridicate si relativ chiar tot timpul anului. Padurile care indeplinesc aceste conditii se gasesc de o parte si de alta a ecuatorului, in America Centrala si de Sud, Asia, Africa si Australia.

In America de Sud, o vasta zona impadurita a Bazinului Amazonian din Brazilia si a tarilor invecinate reprezinta de departe cea mai mare padure tropicala din lume. Inconjoara mai mult de 3.5 milioane km patrati, cam jumatate din intinderea totala a padurii tropicale.

Una din cele 2 mai intinse paduri tropicale din Asia este situata de-a lungul Arhipeleagului Malaezian, incluzand insulele Borneo si Sumatra, Peninsula Malaeziana si Republica Filipina, iar cealalalta se regaseste in special in insula Noua Guinee si in Australia nordica. In Africa, majoritatea padurii tropicale este situata de-a lungul coastei Atlanticului si a bazinului raului Congo.

Caracteristicile padurilor tropicale

Temperatura

Padurile tropicale sunt in mod obisnuit calduroase, temperatura anuala fiind de 25 grade Celsius. Ele nu se gasesc unde temperatura este apropiata de 0 grade Celsius deoarece plantele de aici si animalele nu sunt adaptate pentru a face fata frigului. Temperatura intr-o padure tropicala nu depinde doar de distanta de ecuator ci si de altitudine. Odata cu cresterea altitudinii, temperatura noptii scade semnificativ, astfel padurile tropicale tipice nu se gasesc la altitudini mai mici de 1000 m.

Precipitatii

Padurile tropicale pot varia de la 1.8 m cubi pana la 9 m de precipitatii anual. Lucrul care se distinge intr-o adevarata padure tropicala este distributia precipitatilor in timpul unui an- nu sunt anotimpuri secetoase. In mod obisnuit, in fiecare luna, cad mai mult de 100 mm de pricipitatii. Daca o padure tropicala are perioade uscate, ele sunt de obicei scurte si imprevizibile.

Solul

In ciuda varietatii mari, una din caracteristicile padurii tropicale este solul sarac in nutrienti care pot fi absorbiti de radacinile plantelor. Minerale nutritive din soluri sunt spalate de precipitatiile bogate si de temperaturile ridicate de-a lungul sutelor de ani. Pentru a compesa lipsa de nutrienti din soluri majoritatea copacilor absorb nutrienti pe care ii gasesc si ii pot retine in tesuturile lor. Cand copacii tropicali mor, sunt eliberati nutrienti in sol prin descompunere.

Structura padurilor tropicale

Structura padurilor tropicale este diferita de cea a altor paduri datorita faptului ca are mai multe straturi de vegetatie. Cele 3 staturi de vegetatie sunt stratul superior, stratul din mijloc si stratul inferior.

Stratul inferior este format din palmieri, plante ierboase (ca ghimbirul salbatic) si puieti de copaci. Doar 2% din lumina soarelui penetreaza atatea frunze si ramuri de deasupra, asa ca speciile de plante din stratul inferior au dezvoltat caracteristici speciale pentru a face fata nivelului scazut de lumina. Intre stratul inferior si baldachin este unu sau mai multe straturi mijlocii, formate din plante lemnoase, ca arbusti si copaci de inaltime medie.

Stratul superior este reprezentat de baldachin, in care coroanele copacilor formeaza un strat continuu care capteaza majoritatea apei de ploaie si lumina soarelui, incalzind padurea. Inaltimea baldachinului variaza de la regiune la regiune, putand ajunge de la 20 pana la 50 de m.

Plante

Desi contin numeroase specii de plante, padurile tropicale sunt in mod remarcabil uniforme in aspectul general. Majoritate copacilor au trunchiuri inalte si subtiri care nu se ramifica decat aproape de coroana. Scoarta copacilor din padurea tropicala tinde sa fie subtire si neteda, exceptie o fac palmierii.

Din cauza solului sar...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Padurea tropicala
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate