Trimite referat

Stiati ca ...

Peste 1,2 milioane de oameni mor in accidente de masina in fiecare an si alte 50 milioane sunt ranite.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Oxidarea

Materie: Chimie
Accesari: 17.703
Download-uri: 1.919
Nota: 7.97 (3197 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Oxidarea
Publicitate:

Trimis de aurel
din 03 Martie 2006

Oxidarea - este procesul prin care un atom sau un ion isi mareste valenta pozitiva sau isi micsoreaza valenta negativa ca urmare a pierderii unui anumit numar (1,2,3) de electroni. De exemplu:
Na - e- Na+
Fe2+ - e- Fe3+
Cl- - e- Cl
HO- - e- HO (radical)

Elementul care pierde electronii este oxidat. Procesul decurge in prezenta unui reactant capabil sa capteze electronii pierduti (deci care are un caracter oxidant) si care in acest proces se reduce.

Oxidul de aluminiu - Al2O3, oxid al aluminiului trivalent, masa moleculara 101,94. Apare in natura sub forma de corindon.
Se poate obtine prin calcinarea hidroxidului de aluminiu. Se pre-
zinta in doua modificatii cristaline, care se gasesc in urmatorul raport:?-Al2O3 (cubic) 1000?C a-Al2O3 (corindon hexagonal)

Substanta alba, greu fuzibila, greu solubila in apa si in acizi. Este adus in solutie prin topire cu sulfat acid de potasiu, cand trece in alaun solubil, sau cu hiroxid de sodiu, cand trece in aluminat de sodiu solubil. Prin topire cu oxizi metalici formeaza oxizi micsti de forma MIAlO2 (aluminati anhidri) sau MIIAl2O4 (spineli).Oxidul de calciu - CaO, substanta obtinuta prin descompunerea termica a carbonatului sau azotatului de calciu, masa moleculara 56,08:CaCO3 CaO + CO2

- oxidul de calciu si dioxidul de carbon se obtin prin descompunerea termica a calcarului (piatra de var). Componentul principal al calcarului este CaCO3. Oxidul de calciu - varul nestins - are intrebuintari in constructii, in agricultura (la neutralizarea solurilor care sunt prea acide si in care nu s-ar putea dezvolta bine plantele); la fabricarea amoniacului, clorurii de var, azotatului de calciu, carbidului; la purificarea sucului zaharat in fabricile de zahar; in tabacarie; in industria metalurgica (fabricarea fontei); in industria sticlei etc.

Calcinarea carbonatului de calciu (a pietrei de var), amestecat cu cabune, se realizeaza industrial in cuptoare verticale. Oxidul de calciu reactioneaza cu apa, cu degajare de caldura (stingerea varului), formand hidroxid de calciu (var stins):
CaO + H2O = Ca(OH)2

La cald se combina cu oxizi, cu formare de saruri. Se intrebuinteaza la fabricarea varului stins, a carburii de calciu, ca agent bazic in metalurgie.Oxidul de carbon - CO, substanta care rezulta prin arderea incompleta a carbonului, masa moleculara 28,01. In cantitati mici se gaseste in unele gaze vulcanice. Se obtine prin actiunea acidu-
lui sulfuric concentrat asupra acidului formic sau asupra acidului oxalic (la cald):
HCOOH CO + H2O
Acid formic
H2C2O4 CO2 + CO + H2O
Acid oxalic

-monoxidul de carbon este edosebit de toxic, chiar si in cantitati mici: daca este inspirat, reactioneaza cu hemoglobina din sange, impiedicand-o sa transporte oxigenul catre celulele corpului.

Industrial se obtin cantitati mari de oxid de carbon din gazul de generator si gazul de apa. Este un gaz incolor, inodor, greu de lichefiat, putin solubil in apa, toxic (blocheaza hemoglobina prin formare de carboxihemoglobina). Proprietatile fizice ale oxidului de carbon sunt foarte asemanatoare cu cele ale moleculei de azot, N2, datorita faptului ca cele doua substante au acelasi numar de electroni in molecula . Pe baza datelor experimentale referitoare la distantele interatomice, ca si la energia de legatura se atribuie moleculei de CO urmatoarea structura electronica:
..C = O+ ..C = ..

Oxidul de carbon reactioneaza la cald cu hidroxidul de sodiu sau de potasiu, conducand la formiatii respectivi (reactie pe baza careia este considerat anhidra acidului formic):
Formiat de potasiu

Cu clorul formeaza fosgen, COCL2. Este un reducator puternic
Cu oxigenul formeaza bioxidul de carbon:
CO + O2 CO2
Reactioneaza cu vaporii de apa la cald:
CO + H2O = CO2 + H2

Reduce numerosi oxizi metalici (de Pb, Zn, Fe etc.) la metal. In alte reactii, oxidul de carbon poate functiona ca oxidant, de ex. fata de sodiu si de magneziu:CO + Mg = C = MgO

Reactioneaza cu hidrogenul , conducand la produsii diferiti (hidrocarburi, alcool metilic), in functie de conditii (catalizator, temperatura, presiune).Astfel, in prezenta nichelului metalic conduce la metan:CO + 3H2 300?C CH4 + H2O ( Ni )

Datorita dubletului de electroni neparticipanti de la atomul de carbon, oxidul de carbon poate functiona ca ligand in combinatii complexe. Se cunoaste un numar mare de astfel de combinatii denumite carbonili metalici, de exemplu: tetracarbonilul de nichel, Ni(CO)4 , pentacarbonilul de fier, Fe(CO)5, etc. Este folosit ca reducator in metalurgie si drept combustibil.

Dioxidul de carbon - dioxidul de carbon se gaseste in aer (in proportie de 0,003%) si in apele carbogazoase. Intrucat procesele care produc CO2 (arderi, putreziri, fermentatii, expiratie etc) sunt compensate...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Oxidarea
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate