Trimite referat

Stiati ca ...

Cea mai avansata varsta a unui pacient operat a fost varsta de 111 ani si 105 zile. James Henry Brett Jr (SUA)a fost operat la sold.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura - UNESCO

Materie: Diverse
Accesari: 5.323
Download-uri: 550
Nota: 4.80 (1225 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura - UNESCO
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 12 Martie 2009

1. Acronim: UNESCO
2. Data infiintarii: 16 noiembrie 1945
3. Actul constitutiv: Constitutia UNESCO care a fost semnata la Londra in data de 16 noiembrie 1945 de catre reprezentantiii din 37 de tari si a intrat in vigoare pe 4 noiembrie 1946 dupa semnarea de catre 20 de state.
In Preambulul Actului Constitutiv se poate citi urmatorul motto al Organizatiei: „Dat fiind ca razboaiele iau nastere in mintea oamenilor, in insasi mintea oamenilor trebuie cladita apararea pacii”.

4. Sediul: Sediul principal este la Paris, in Franta, dar organizatia mai are si 73 de suboficii active in diverse tari ale lumii.

5. Membri: Initial au existat 20 de state fondatoare (Africa de Sud, Arabia Saudita, Australia, Brazilia, Canada, Cehoslovacia, China, Danemarca, Egipt, Franta, Grecia, India, Liban, Mexic, Norvegia, Noua Zeelanda, Regatul Unit al Marii Britanii, Republica Dominicana, Turcia si Statele Unite ale Americii).
In prezent UNESCO are 192 de state membre si 6 state asociate. In 2007, Muntenegru a devenit al 192-lea stat membru. Romania este membra UNESCO din 27 iulie 1956.

6. Istoric.
Inca din 1942, in plin razboi mondial, guvernele tarilor europene care s-au confruntat cu Germania nazista si aliatii sai s-au reunit in Marea Britanie pentru Conferinta Ministrilor Educatiei. Al doilea razboi mondial era departe de a se termina, totusi aceste tari cautau cai si mijloace pentru reconstruirea sistemului lor de educatie odata ce pacea era restabilita. Foarte repede, proiectul a luat amploare si a dobandit o dimensiune universala. Noi guverne, inclusiv cel al Statelor Unite, au decis sa se alature.

La propunerea Conferintei Ministrilor Educatiei, o Conferinta a Natiunilor Unite pentru infiintarea unei organizatii pentru educatie si cultura a fost convocata la Londra intre 1 si 16 noiembrie 1945, tocmai la sfarsitul razboiului. Aceasta a reunit reprezentanti din patruzeci si patru tari. Sub impulsul Frantei si Regatului Unit, doua tari foarte afectate de conflict, delegatiile au decis sa creeze o organizatie care sa instituie o adevarata cultura a pacii.

Din perspectiva lor, aceasta noua organizatie trebuia sa stabileasca „solidaritatea intelectuala si morala a umanitatii” si, astfel, sa previna izbucnirea unui nou razboi mondial.

La sfarsitul Conferintei, cele 37 de tari care au semnat Actul Constitutiv au fondat Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura. Actul Constitutiv intra in vigoare in 1946, ratificat de 20 de state: Africa de Sud, Arabia Saudita, Australia, Brazilia, Canada, Cehoslovacia, China, Danemarca, Egipt, Franta, Grecia, India, Liban, Mexic, Norvegia, Noua Zeelanda, Regatul Unit al Marii Britanii, Republica Dominicana, Turcia si Statele Unite ale Americii. Prima sesiune a Conferintei Generale s-a tinut la Paris intre 19 noiembrie si 10 decembrie 1946. Au participat reprezentantii celor 30 de guverne cu drept de vot. UNESCO s-a nascut din cenusa celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar lista statelor fondatoare confirma acest lucru.

Japonia si Republica Federala Germana au devenit membre in 1951, iar Spania in 1953. URSS s-a alaturat UNESCO in 1954 si a fost inlocuit de Federatia Rusa in 1992.

In 1956 Republica Africa de Sud s-a retras din UNESCO sustinand ca unele dintre publicatiile Organizatiei intervin in „problemele rasiale” ale tarii. Statul a revenit in Organizatie in 1994 sub conducerea lui Nelson Mandela.

Nouasprezece state africane au devenit membre in 1960.

Republica Democrata Germana a fost membra din 1972 pana in 1990, cand s-a unit cu Republica Federala Germana.

In 1984 Statele Unite ale Americii se retrag din Organizatie invocand dezacordul fata de managementul UNESCO si alte probleme. Regatul Unit al Marii Britanii si Singapore s-au retras in 1985. Prin urmare, bugetul Organizatiei a scazut considerabil.

In perioada 1991-1993 douasprezece republici din fosta Uniune Sovietica s-au alaturat UNESCO.

Regatul Unit al Marii Britanii a revenit la UNESCO in anul 1997, iar Statele Unite ale Americii in 2003.

In 2005 Brunei Darussalam a devenit al 191-lea Stat Membru al UNESCO, iar in 2007 Muntenegru al 192-lea.

7. Principalele documente adoptate

Conventia Universala privind Dreptul de Autor a fost adoptata la Geneva in anul 1952 si revizuita la Pris in anul 1971.
In deceniile care au urmat celui de-al doilea razboi mondial, Conventia „a lucrat” la extinderea protectiei drepturilor de autor in numeroase state care nu erau atunci parti ale Conventiei de la Berna pentru protectia operelor literare si artistice (1886).

Conventia privind Protectia Patrimoniului Mondial Cultural si Natural - semnata pe16 noiembrie 1972 la Paris. Comitetul Patrimoniului Mondial a fost creat in 1976 si primele situri au fost inscrise pe lista Patrimoniului Mondial in 1978.

Declaratia privind rasele si prejudecatile de rasa - adoptata si proclamata de C...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura - UNESCO
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate