Trimite referat

Stiati ca ...

Daca se reduce cantitatea de apa din organism cu 1% - simti imediat setea.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Ordinea publica institutie a dreptului international privat

Materie: Drept
Accesari: 6.965
Download-uri: 1.990
Nota: 5.55 (1544 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Ordinea publica institutie a dreptului international privat
Publicitate:

Trimis de Gug Mirela
din 19 Februarie 2008

PREFATA

Amplificarea si diversificarea relatiilor internationale creeaza conditii pentru nasterea intr-o masura tot mai mare a unor raporturi juridice intre persoane fizice, intre persoane juridice ori intre persoane fizice si persoane juridice, cuprinzand unul sau mai multe elemente de extraneitate, internationale sau straine, care apartin dreptului international privat.

Prin raporturile ce se stabilesc intre state, ca subiecte de drept international public si cele dintre persoanele fizice sau si persoanele juridice cu elemente de extraneitate, fiecare stat participa la schimbul international de valori materiale si spirituale , la diviziunea internationala a muncii. Prin mijloacele sale specifice, dreptul international privat contribuie la intretinerea si dezvoltarea relatiilor internationale ale tarii noastre. De aici rezulta si importanta tot mai mare a acestuia.
( I.P.Filipescu)

La intrebarea ce este dreptul international privat adesea se raspunde: o ramura de drept, dar in mod sigur un domeniu sibilinic, dificil chiar si pentru juristi. ...

Rezolvarea in concret a unei spete de drept international privat ridica, frecvent , serioase dificultati. Intr-adevar, intr-un asemenea demers, pentru a transforma realitatea bruta in realitate juridica, trebuie sa raspundem la cateva intrebari lapidar formulate: "Cine aplica dreptul?", "Ce drept se va aplica?", "Care este legea de procedura aplicabila?", etc.
(O.Ungureanu si C.Jugastru)

Tema acestei lucrari este una dintre subiectele pe care le studiaza si analizeaza Dreptul International Privat, de aceea, apreciez ca , aceasta lucrare va raspunde in mare parte intrebarilor pe care orice persoana si le poate pune daca incearca sa aprofundeze aceasta materie, vasta si chiar frumoasa , care contribuie la formarea , intretinerea si dezvoltarea relatiilor internationale intre state, relatii fara de care nici un stat nu ar putea convietui in liniste si pace pe acest pamant.
( Autoarea)

CAPITOLUL I
SCURTA PRIVIRE ISTORICA

In vechiul drept inlaturarea aplicarii legii straine era rar intalnita, deoarece, conflictele intre cutume apareau mai ales in relatiile interprovinciale, iar cutumele diferitelor cetati cuprindeau reguli relativ asemanatoare. Pe de alta parte dreptul roman era sursa comuna de inspiratie pentru sistemele juridice ale Europei continentale, ceea ce a permis mentinerea unei anumite coeziuni. Dupa Aldricus, in secolul al XII- lea , atunci cand persoane apartinand unor cetati diferite, invocau cutume diferite, judecatorul trebuia sa aplice cutuma pe care o considera "superioara si totodata mai profitabila " 1 (quae potior et utilior videtur ). Alegerea unei asemenea legi permitea desemnarea legii aplicabile in speta fara a mai recurge la exceptia de ordine publica.

In secolul al XIV-lea bartolistii fac distinctie intre statutele favorabile menite sa protejeze persoana fizica in diverse raporturi juridice (statutele extrateritoriale ) si statutele odioase care aduceau restrictii sau care priveau bunurile. Statutele odioase se aplicau, chiar si in limitele teritoriului care le-a edictat , doar cetatenilor si erau privite cu rezerva deoarece, impiedicau relatiile comerciale dintre cetati.

S-a apreciat in doctrina, ca acest sistem de a respinge aplicarea unor statute ca odioase apare ca o desemnare, cu anticipatie de secole, a notiunii de "ordine publica" - (in virtutea careia in dreptul modern , anumite legii straine sunt inlaturate din cauza ca ele contravin, prin efectele lor , intereselor locale) 2 .

In secolul al XVII-lea Bouhier acorda un loc aparte legilor "exceptionale" sau "manifest injuste" , dar ideea sa nu s-a raspandit tinand seama de sursa comuna de inspiratie a diferitelor cutume si de raritatea conflictelor de legi.

In doctrina olandeza a secolului al XVII-lea apare din nou ideea respingerii aplicarii legii straine, daca ea contravine intereselor forului; legea straina nu se va aplica nici macar in virtutea curtoaziei internationale daca aduce atingere "ordinii juridice locale".

Incepand cu secolul al XIX-lea , utilizarea exceptiei de ordine publica in dreptul international privat ia amploare sub influenta mai multor factori: aparitia codificarilor care accentueaza particularitatile fiecarei legislatii nationale; dezvoltarea mijloacelor de comunicare care au contribuit la intensificarea relatiilor dintre locuitorii tarilor indepartate, reprezentand civilizatii diferite ; rezerva manifestata de judecatorii tarii forului fata de legea straina a gasit in aceasta exceptie un mijloc foarte comod de revenire la lex fori.

Pentru prima data , o conceptie generala despre ordinea publica apare in codul civil francez, aceasta exceptie fiind utilizata ca un mijloc de aparare impotriva legii straine atunci cand continutul acesteia pare inadmisibil sau inoportun.

Astfel, legea straina care carmuieste conditiile casatoriei nu se va aplica in Fra...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Ordinea publica institutie a dreptului international privat
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate