Trimite referat

Stiati ca ...

Veninul paianjenului are rolul de a paraliza prada.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.O scrisoare pierduta Ion Luca Caragiale

Materie: Romana
Accesari: 5.634
Download-uri: 427
Nota: 5.32 (1480 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - O scrisoare pierduta Ion Luca Caragiale
Publicitate:

Trimis de Dinu Stefania
din 06 Mai 2016

Comedia – specia literara a genului epic in versuri sau in proza in care se imbina categoria estetica a comicului si dramaticului cu un conflict puternic ce declanseaza situatii neasteptate, finalul fiind de regula fericit.
*
Comicul – o categorie estetica avand ca efecte rasul, declansat de contrastul/nepotrivirea dintre aparenta si esenta, pretentii si realitate, asteptari si rezultate.

Comedia de situatii (de intriga): Intamplari derulate intr-un ritm alert cu rasturnari bruste de situatie si cu rezolvari neasteptate.

Comicul de situatie: Rasturnarea spectaculoasa de situatii, prin prezenta incurcaturilor, a confuziilor.

Comedia de moravuri: Prezinta cu scop moralizator, defecte umane (morale) sau moravuri sociale.

Comicul de moravuri: Evoca modul de viata al unei epoci, tabieturile unor familii, snobismul, incultura, aerele unor personaje, care pretind apartenenta la o clasa superioara a societatii.

Comedia de caractere: Cu accent pe latura psihologica a personajelor, infatisand adesea caractere
(avarul, orgoliosul, naivul, etc.)

Comicul de caractere: Schiteaza tipuri umane – avarul, canalia, familistul, care sunt vizibile prin patima ce-i stapaneste.

Comicul de limbaj: Se refera la modul de expunere al personajelor, demonstrand incultura prin folosirea gresita a unor termeni, tautologia, ticurle verbale, truismele, constructiile prolixe.

Comicul de nume: Farfuridi si Branzovenescu, cuplu caragialesc al carui nume are sugestii culinare.

Actiunea este plasata in actele 1 si 2, in anticamera lui Stefan Tipatescu, actul al treilea in sala cea mare a Primariei, iar ultimul act in gradina lui Zaharia Trahanache.

Actul 1 (expozitiunea) prezinta personajele Stefan Tipatescu si Pristanda, care citesc ziarul lui Nae Catavencu „Racnetul Carpatilor" si numara steagurile. Venirea lui Trahanache cu vestea detinerii scrisorii de amor de catre adversarul politic declanseaza conflictul dramatic principal si constituie intriga comediei. Convingerea sotului inselat ca scrisoarea este o plastografie si temerea acestuia ca Zoe ar putea afla de „machiaverlacul" lui Catavencu sunt de un comic savuros. Naivitatea (aparenta sau reala) a lui Zaharia Trahanache, care actioneaza impulsiv si contradictoriu pentru a smulge scrisoarea santajistului.

Actul 2 prezinta in prima scena o alta numaratoare: a voturilor, dar cu o zi inaintea alegerilor. Se declanseaza conflictul secundar reprezentat de grupul Farfuridi-Branzovenescu, care se teme de tradarea prefectului. Daca Tipatescu ii ceruse lui Pristanda arestarea lui Catavencu si perchezitia locuintei pentru a gasi scrisoarea, Zoe dimpotriva, ordona eliberarea lui si uzeaza mojloace de convingere feminine pentru a-l determina pe Tipatescu sa sustina candidatura avocatului din opozitie, in schimbul scrisorii. Cum prefectul nu accepta compromisul politic, Zoe ii promite santajistului sprijinul sau.

Actul 3 (punctul culminant) prezinta actiunea mutata in sala mare a Primariei unde au loc discursurile candidatilor Farfuridi si Catavencu, in cadrul intrunirii electorale. Intre timp, Trahanache gaseste o polita falsificata de Catavencu pe care intentioneaza s-o foloseasca pentru contra-santaj. Apoi anunta in sedinte numele candidatului sustinut de comitet: Agamita

Dandanache. Incercarea lui Catavencu de a vorbi in public despre scrisoare esueaza din cauza scandalului iscat in sala. In incaierare, Catavencu pierde palaria cu scrisoarea, gasita pentru a doua oara de Cetateanul turmentat, care o duce destinatarei.

Actul 4 (deznodamantul) aduce rezolvarea conflictului initial pentru ca scrisoarea ajunge iar la Zoe, iar Catavencu se supune conditiilor ei.

Intervine un alt personaj, Dandanache, care intrece prostia si lipsa de onestitate a candidatilor locali. Propulsarea lui politica este cauzata de o poveste asemanatoare; si el gasise o scrisoare compromitatoare. Este ales si totul se incheie cu festivitatea condusa de Catavencu, unde adversarii se impaca.

Momentele subiectului
1. Expozitiunea – in salonul lui Tipatescu, prefectul Ghita Pristanda, politistul orasului, discuta articolul semnat de Catavencu in Racnetul Carpatilor, apoi despre spionarea adversarilor politici din seara precedenta.

2. Intriga – santajarea de catre Catavencu a clasei politice aflate la putere prin surprinderea unui bilet compromitator, care ar demasca adulterul dintre Zoe Trahanache si Tipatescu.

3. Desfasurarea actiunilor descrie pe de o parte eforturile lui Trahanache de a gasi o arma de contrasantaj, pe de alta parte incercarile lui Tipatescu si ale Zoei de a recapata scrisoarea pierduta.

4. Punctul culminant – incaierarea din seara primariei, declansata de Pristanda din ordinul lui Tipatescu, in timpul careia Catavencu pierde palaria in a carei captuseala se afla scrisoarea.

5. Deznodamantul – in calitate de fost postas, cetateanul turmentat ii returneaza Zoei ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - O scrisoare pierduta Ion Luca Caragiale
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate