Trimite referat

Stiati ca ...

Cei mai mari colti de fildes din lume au lungimea de 3,30 m si greutatea de 112 kg.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Nuvela psihologica-moara cu noroc-Slavici

Materie: Romana
Accesari: 38.627
Download-uri: 32.786
Nota: 6.00 (1502 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Nuvela psihologica-moara cu noroc-Slavici
Publicitate:

Trimis de pushtiu}
din 12 Februarie 2004

Scrie un eseu structurat cu tema Particularitati ale nuvelei psihologice.
În realizarea eseului, vei avea în vedere:
particularitati ale nuvelei psihologice (cu referire la doua nuvele);
prezentarea subiectului si a structurii unei nuvele psihologice;
prezentarea conflictului/conflictele interioare si a evolutiei acestuia/ acestora; personaje;
elemente de expresivitate;

Nuvela psihologica este o specie a genului epic, cu un singur fir narativ, ea având dimensiuni ample si o structura viguroasa. Personajele nuvelei nu sunt numeroase, acestea fiind caracterizate succint, în functie de contributia lor la desfasurarea actiunii. Sunt prezentate fapte verosimile într-un singur conflict, cu o intriga riguros construita, accentul fiind pus mai mult pe definirea personajului decât pe actiune.
Trasaturi ale nuvelei psihologice:
analiza procesului de integrare a individului patriarhal în modernitate si a efectelor dramatice asupra vietii sale sufletesti (tipul inadaptatului);
conflictele vizeaza nivelul existential al personajului, nu numai pe cel social (cotidian) sau sentimental; ele pot sa implice si mentalul colectiv;
descopera complexitatea sufletelor simple (tarani, târgoveti, hangii, jandarmi);
temele predilecte: frica, obsesia, cu tot ceea ce ele presupun (exacerbarea perceptiei, alienarea, stari onirice), erosul;
analiza psihologica se impune în contextul preocuparilor stiintifice legate de ereditate, tipurile umane, psihologia vârstelor etc.
Doua nuvele care se încadreaza în aceste tipare ar fi “Moara cu noroc” de Ioan Slavici si “Întâlnirea din pamânturi” de Marin Preda.
Moara cu noroc

“Moara cu noroc” este o capodopera a nuvelisticii românesti, un moment de referinta în evolutia prozei noastre. Slavici este unul din stralucitii reprezentanti ai realismului obiectiv în literatura noastra, un precursor al prozei lui Liviu Rebreanu, prin vocatia de a picta mediul social si de a crea tipologii complexe.
Tema acestei nuvele o constituie urmarile negative, consecintele nefaste, pe care setea de îmbogatire le are asupra vietii sufletesti a individului, asupra destinului omenesc. La baza ei se afla convingerea autorului ca goana dupa bani zdruncina tihna si amaraste viata omului, genereaza numeroase rele, iar în cele din urma duce la pierzanie.
Compozitia nuvelei este clasica, conflictul se desfasoara liniar si ascendent, faptele fiind distribuite în cele 17 capitole, respectându-se ordinea cronologica a desfasurarii lor. Unitatea întregului, a feliei de viata autentica este sugerata de cuvintele batrânei, cu care se închide si se deschide cartea: “Omul sa fie multumit cu saracia sa, caci daca e vorba, nu bogatia ci linistea colibei tale te face fericit”, “Simteam eu ca nu are sa iasa bine; dar asa le-a fost dat”).
Saracia, pretuita de Slavici in alte nuvele pentru puterea ei miraculoasa de a mentine echilibrul sufletesc al omului, linistea vietii lui, devine la inceputul nuvelei “Moara cu noroc” motiv de puternice framantari, dand lui Ghita un sentiment de inferioritate. El identifica saracia cu lipsa de demnitate si doreste sa se imbogateasca nu pentru a trai bine, ci pentru a fi cineva, pentru a fi respectat. Nemultumit de conditia sa sociala, el simte ca ar putea face si altceva, mai rentabil, decat sa carpeasca cizmele satenilor. Si, in ciuda rezervelor exprimate de soacra sa (care intruchipeaza in nuvela intelepciunea varstei si a experientei) se hotaraste sa abandoneze linistea colibei din sat si sa ia in arenda carciuma de la Moara cu noroc. La inceput totul mergea bine si viata era prospera. Momentul intrigii, ce declanseaza conflictul si intreaga desfasurare a actiunii il constituie aparitia la Moara cu noroc a lui Lica Samadaul, stapan temut al acestor locuri. Ana, nevasta lui Ghita, cu un simt feminin caracteristic, intuieste ca Lica este “om rau si primejdios”. In sinea lui, si Ghita avea aceeasi banuiala, dar intelege ca pentru a ramane la Moara cu noroc trebuie sa devina omul Samadaului. Conflictul psihologic se amplifica treptat, pe masura ce Ghita intra in mecanismul necrutator al afacerilor necinstite ale lui Lica. Stapanit de setea de bani, Ghita se va instraina treptat de Ana si se va lasa manevrat de Lica, devenindu-I complice. Depune marturie falsa la proces in legatura cu omorul si jaful din padure, scapandu-l pe Samadau de pedeapsa binemeritata a legii.
De acum, prabusirea lui Ghita este inevitabila. Eroul este aprins de setea de razbunare, dupa ce Lica il necinsteste si in viata familiala. Astfel, Ghita se hotaraste sa-l dea prins pe Lica jandarmului Pintea. Cei doi se hotarasc sa-I intinda o cursa, aruncand-o pe Ana drept momeala. Dar onoarea familiei sale este din nou stirbita, iar Lica scapa fara sa fi fost dovedit vinovat.
Intorcandu-se la Moara cu noroc, Ghita isi ucide sotia si este, la randul lui, ucis din comanda lui Lica. Adept al unei morale intransigente, Slavici isi pedepseste exemplar toate personajele nuvelei amestecate in afaceri necinstite: arenda...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Nuvela psihologica-moara cu noroc-Slavici
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate