Trimite referat

Stiati ca ...

Computerul a fost construit in 1943, la 100 de ani dupa ce Charles Babbage a gandit primul sistem programabil. El a renuntat din lipsa de fonduri. In 1998 la muzeul de stiinta din Londra a fost construit o replica dupa proiectele lui Babbage. Sistemul a functionat exact asa cum era planuit!

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Nunta din Cana Galileii - atestat

Materie: Religie
Accesari: 5.121
Download-uri: 373
Nota: 5.06 (1709 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Nunta din Cana Galileii - atestat
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 31 Martie 2009

Legatura dintre nunta din Cana Galileii, invataturile si sfaturile care se trag din aceasta, cu taina preotiei este strans legata deoarece preotul trebuie sa fie casatorit, sa nu faca adulter si sa isi iubeasca sotia[preoteasa]…in lucrarea ce urmeaza sunt prezentate multe invataturi de pe urma nuntii la care a participat Mantuitorul, nunta unde si-a inceput sirul de minuni, prin trasformarea apei in vinul cel bun.

„Iar a treia zi s-a facut nunta in Cana Galileii. Si a fost chemat si Iisus la nunta. Si erau si Mama lui Iisus acolo si fratii Lui” (In 2, 1-2).

Am spus si mai inainte1 ca El era cunoscut mai ales in Galileea. Pentru aceea L-au si chemat la nunta si S-a dus. Ca n-a cautat la vrednicia Sa, ci la binefacerile noastre. Fiindca Cel Ce nu S-a socotit nevrednic ca sa ia chip de rob (Flp 2, 7) cu atat mai mult nu a socotit lucru nevrednic sa vina la nunta robilor. Cel Ce a sezut la masa impreuna cu vamesii si cu pacatosii, cu atat mai mult nu a nesocotit sa stea la ospat cu cei ce erau de fata la nunta. Iar cei care L-au chemat nu aveau despre El o parere sanatoasa, nici nu L-au chemat ca pe unul din cei mari, ci pur si simplu ca pe unul din cei multi si ca pe un cunoscut. Si acest lucru 1-a lasat sa se inteleaga evanghelistul cand a zis: „Si erau si Mama lui Iisus acolo, si fratii lui”. Precum au chemat-o pe aceea si pe frati, asa L-au chemat si pe Iisus.

„Si, terminandu-se vinul - zice -, a zis mama Lui: “Nu mai au vin.” Vrednic lucru este a cerceta aici de unde i-a venit Mamei Sale sa-si inchipuie ceva maret despre copilul ei. Caci nu facuse [pana atunci] nici o minune. Fiindca spune Scriptura ca „acest inceput al minunilor 1-a facut Iisus in Cana Galileii” (In 2, 11).
  Iar daca ar zice cineva ca nu este indeajuns faptul ca a zis simplu „in Cana Galileei” spre a socoti ca acesta este inceputul minunilor - fiindca se poate ca aceasta sa fi fost cea dintai in acel tinut si nu cea dintai dintre toate, caci, de buna seama, va mai fi facut El altele, in alta parte- ii vom raspunde ceea ce am spus si mai inainte. Si care e raspunsul? Acela pe care 1-a dat si Ioan: „Eu nu-L stiam, ci ca sa se arate lui Israel, pentru aceea a venit ca sa-L botez” (In l, 31).

Daca din cea dintai varsta ar fi facut mi¬nuni, nu mai aveau trebuinta israelitii sa li-L arate altul. Fiindca dupa ce a ajuns la varsta barbatiei, nu numai celor din Iudeea S-a facut cunoscut prin minuni, ci si celor din Siria si chiar celor mai de departe, si aceasta in numai trei ani. Ba nici de trei ani n-ar fi avut nevoie ca sa Se faca aratat, caci indata dupa prima minune a si iesit pretutindenea vestea despre El.

Asadar, daca Cel Ce a stralucit cu multimea minunilor in asa scurt timp Si-a facut tuturor cunoscut numele, cu cat mai mult, copil fiind, daca facea minuni din cea dintai varsta, nu putea sa fie uitat numai in atata vreme! Caci intamplarile ce par nemaiauzite si care s-au petrecut cu un copil, timpul le face de doua ori mai vestite si de trei ori, ba chiar de mult mai multe ori. insa nimic nu a facut pe cand era copil, ci numai acest lucru il marturiseste Luca, ca fiind de doisprezece ani a sezut impreuna cu dascalii [templului] si prin intrebarile pe care le punea parea un copil minunat (Le 2, 46).

Dar si pentru alta [pricina], [de asta data] rationala, nu a inceput sa faca minuni din cea dintai varsta: fiindca [iudeii] socoteau ca lucrul acesta este inchipuire. Caci daca multi erau banuitori fata de un om in puterea varstei, daca facea aceasta, cu atat mai mult daca un baietas facea minuni, mistuiti cum erau de invidie, 1-ar fi pironit pe cruce mai inainte de vremea cuvenita.

Si daca insele lucrurile iconomiei2 nu au fost crezute [de oameni], de unde i-a venit Mamei Sale sa-si inchipuie ceva mare despre El?
Din aceea ca El incepuse sa Se descopere: si din faptul ca a fost aratat de Ioan si din cele spuse de El ucenicilor (In l, 19-51). Iar mai inainte de toate acestea, insasi zamislirea si cele ce s-au petrecut dupa Nasterea Lui i-au dat cele mai inalte cugetari despre Copilul ei. „Caci a auzit - zice - toate cele despre Prunc si le pazea in inima ei” (Le 2, 19). Dar pentru ce nu le-a spus acestea mai inainte de [intamplarea din Cana]? Fiindca, si asta am mai spus-o, atunci numai a primit voie3 sa-L faca aratat.

Mai inainte era ca unul din cei multi si ca ei petrecea. Pentru aceea nici nu a indraznit Mama Sa sa spuna asa ceva catre El. Dar cand a auzit ca Ioan a venit tocmai pentru El si ca I-a marturisit cele pe care I le-a marturisit, si ca avea ucenici, atunci, nemaifiind vin, luand indrazneala, L-a rugat, zicandu-I: „Nu mai au vin”. Fiindca voia ca si acelor [nuntasi] sa le faca bucurie4 si pe sine sa se faca mai stralucita prin fiul ei.

Si de buna seama ca s-a intamplat si cu ea ceva ome¬nesc, ca si cu fratii Lui, cand au zis „Arata-Te lumii” (In 7, 4), dar de fapt voiau ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Nunta din Cana Galileii - atestat
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate