Trimite referat

Stiati ca ...

Incisivii tip colti si caninii unui hipopotam cresc continuu. Sunt din fildes, valorand chiar mai mult decat cei ai unui elefant deoarece nu se ingalbenesc in timp.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Nazism

Materie: Istorie
Accesari: 23.387
Download-uri: 3.043
Nota: 5.64 (5572 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Nazism
Publicitate:

Trimis de MAX'to'All
din 15 Mai 2008

Nazismul sau national-socialismul este o ideologie totalitară care a fost aplicata in timpul dictaturii nationaliste a lui Adolf Hitler in Germania intre 1933 si 1945.Hitler a devenit liderul Partidului Național Socialist German al Muncitorilor (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP)). Cuvantul nazism provine chiar de la prescurtarea numelui national-socialism (Nationalsozialismus). In momentul de fata in Germania nazismul este interzis de lege, dar inca mai exista grupari si chiar partide neo-naziste (care insa sunt ilegale).

Ideologia national-socialista afirma ca natiunea este cea mai importanta creatie a unei rase; de aceea marile natiuni sunt creatiile unor mari rase. Teoria mai spune ca marile natiuni se formeaza pe baza unei puteri militare, care creste din cultura rationala, civilizata. Iar o cultura bogata se obtine doar la rasele cu o "sanatate" buna si care au ca trasaturi curajul, agresivitatea si inteligenta.

Natiunile mai slabe erau considerate rase "impure", deoarece acestea nu s-au putut pastra unite si de aceea au o cultura mai slaba. Nazistii considerau o greseala evidenta permiterea sau incurajarea folosirii mai multor limbi in cadrul aceleiasi natiuni. In continuarea acestui fir aparent logic, nazistii germani doreau foarte mult unificarea tuturor teritoriilor cu vorbitori de limba germana.

Natiunile care nu si-au putut apara granitele de invadatori au fost considerate rase slabe sau "sclave". Acestea erau considerate ca valoreaza mai putin decat "rasele stapane". De aceea "rasele stapane" au nevoie de spatiu vital (Lebensraum), care era considerat un drept al lor; ele ar fi avut drept sa faca uz de acest spatiu "vital", chiar omorand "rasele sclave" indigene.

In aceeasi logica, rasele fara o patrie erau considerate "rase parazite", iar cu cat mai instariti erau membrii unei rase parazite, cu atat mai virulent era considerat parazitismul lor. O rasa "stapana" putea, conform ideologiei naziste, sa isi mareasca puterea prin eliminarea raselor parazite de pe teritoriul lor. Aceasta era justificarea teoretica a opresiunii si eliminarii evreilor si a țiganilor, sarcina pe care majoritatea nazistilor o considerau drept datorie (neplacuta).

Ei considerau ca religiile care recunosteau aceste "adevaruri" erau religii "adevarate", iar cele care predicau iubirea si toleranta "in contradictie cu faptele" erau religii "false".
Persoanele care recunosteau aceste teorii erau "lideri naturali", iar cei care nu le acceptau erau "sclavi naturali". "Sclavii", in special cei inteligenti, erau considerati raul societatii, deoarece erau promotorii religiilor si ai doctrinelor politice "false".

In cartea "Lupta mea" (Mein Kampf), Adolf Hitler afirma ca ar fi ajuns la aceste concluzii prin observatia atenta a politicii Imperiului Austro-Ungar.Teoria economica nazista se baza pe interesele locale imediate dar incerca si sa se imperecheze cu conceptii ideologice economice recunoscute pe plan international.

Politica economica interna era focalizata pe trei obiective principale:
* eliminarea somajului
* eliminarea inflației devastatoare
* extinderea productiei de bunuri de larg consum pentru a imbunatati standardul (nivelul) de viata al claselor de mijloc si jos.

Toate aceste obiective tinteau spre imbunatatirea situatiei Republicii de la Weimar si intarirea sprijinului partidului. In ceea ce priveste evolutia economica, partidul a avut mare succes. Intre 1933 si 1936, PNB al Germaniei a crescut cu o rata anuala de 9,5 %, in timp ce industria luata singura a crescut in medie chiar cu 17,2 %. Expansiunea economica a scos Germania din criza economica in care se afla dupa primul razboi, si a redus somajul substantial in mai putin de 4 ani. In acelasi timp, consumul public a crescut anual cu 18,7 %, iar consumul privat cu 3,6 %.

Mare parte din aceasta productie a fost indreptata insa catre masinaria de razboi; de aceea, odata cu inceperea razboiului a inceput sa se simta din nou o presiune economica, dar nu atat de acuta ca in timpul Republicii de la Weimar. Se pare ca succesul economiei germane a fost unul dintre motivele pentru care societatea a fost de acord cu razboiul.

Din punct de vedere international, partidul nazist credea ca o conspiratie internationala a marilor bancheri a creat criza economica din anii 1930. Capul acestei conspiratii era considerat ca fiind un grup de evrei, ceea ce motiva inca o data distrugerea acestei etnii in timpul Holocaustului. Aceste organizatii ale bancherilor erau binecunoscute in acea vreme si se stia ca puteau influenta statele nationale prin extinderea sau retragerea creditelor.

Aceasta influenta nu se limita la statele mici, precum statuletele germane care au precedat crearea natiunii germane din anii 1870, ci putea privi chiar si marile puteri europene incepand cu secolul XVI. De altfel multe corporatii transnationale din perioada secolelor XVI-XIX (Dutch East India Company, de exemplu) a...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Nazism
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate