Trimite referat

Stiati ca ...

Daca forma lunii este de secera (in forma literei C) - luna este in descrestere, iar cand este in forma convexa (in forma literei D) - luna este in crestere. Litera descrie exact invers faza lunii - D - in Crestere, C - in Descrestere.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Muzeul ceasului - Ploiesti

Materie: Geografie
Accesari: 3.645
Download-uri: 221
Nota: 5.60 (1259 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Muzeul ceasului - Ploiesti
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 12 August 2008

   Muzeul Ceasului, unic in reteaua muzeelor din Romania, si-a deschis portile in anul 1963, intro sala a Palatului Culturii din Ploiesti, prin grija profesorului Nicolae Simache, director al Muzeului de Istorie intre anii 1954-1971.

   Ulterior, colectia de ceasornice a fost adusa intr-o cladire construita la sfarsitul secolului al XIX-lea, care a apartinut lui Luca Elefterescu, cunoscut politician conservator in primele decenii ale secolului al XX-lea, in mai multe randuri prefect al judetului Prahova. Cei care trec pragul acestui muzeu au ocazia sa urmareasca evolutia mijloacelor de masurare a timpului, de la primele "ceasuri" -cadranele solare, ceasurile arzatoare, (preluata din d'Horologerie Ancienne) sau cu nisip-, pana la ceasornicele mecanice "antice" si cele moderne.

Minunate lucrari de orologerie sunt adeseori nu numai opera unor vestiti mesteri ceasornicari, ci si a oamenilor de arta, care au contribuit la prezentarea lor cat mai atragatoare, creand adevarate stiluri.  Printre cele mai vechi piese din colectie mentionam pendulele tip tabernacol si cele Renaissance, realizate in bronz aurit, gravate sau taiate, uneori cu cadrane emailate.

   Cel mai vechi ceasornic, datat 1562, atesta, in plus, imbinarea preocuparilor pentru calcularea timpului cu cele privind astronomia, fiind prevazut cu cadrane astronomice.

   In randul exponatelor de mare pret din colectia muzeului se cuvine sa amintim pendulele, cu cabinetul prelung si bogate decoratiuni in bronz cizelat, aurituri, furnir exotic sau marchetaj. Nu lipsesc simbolurile: soarele, timpul, copilul cu clepsidra in mana. Cadranul din metal este impodobit, la randul sau, cu placute de email pe care sunt gravate cifrele.

   Stilul rococo este evidentiat prin cateva piese: una dintre acestea a fost executata la firma ceasornicarului Brulfer din Paris, in secolul al XVIII-lea, avand carcasa din lemn, pictata, o alta piesa, de mici dimensiuni, modelata in foita de alama, este decorata cu o pictura in email policrom, redand o scena galanta.

   Printre ceasurile stil se distinge o piesa de mare frumusete - o pendula de postament - cu cabinetul inalt si decoratie supla in marmura alba si bronzuri aurite. Este opera unor artisti francezi din secolul al XVIII-lea, realizata la cererea unui comanditar austriac din Viena, August Klein, al carui nume este mentionat pe cadran.

   Pendula de camin Ludovic al XVI-lea este un alt tip de ceasornic care poate fi recunoscut in salile muzeului. Ea aduce nota de rafinament care a survenit in gustul artistic in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea.

   Ceasornicul in forma de urna, din portelan de Sévres, pendula cu coloane din marmura venata sau micul ceasornic de masa suspendat intre colonete, acoperite cu email en éncaille, sunt cateva dintrwe cele mai frumoase exemplare ale colectiei.
   De cele mai multe ori, elemente ale acestui stil se imbina cu alte ornamente ce apartin diverselor stiluri artistice, realizand acel "compozit" atat de caracteristic pentru secolul al XIX-lea.

   Inceputul acestui secol va impune un nou stil artistic - Empire. Pendulele de salon realizate in acesta maniera se disting prin plasticitatea figurilor feminine, rafinamentul lucrarii cu dalta si grandoarea compozitiei artistice.

   Ceasornicele Empire se vor realiza ti la comanda staruitoare a unor cetateni romani pe langa firmele din strainatate. Astfel, ceasornicarul Schuller din orasul Brasov obtine un ceasornic pentru reclama, relizat in acest stil. Pendula, in forma de lira, imbogateste frumoasele decoratiuni. Piesa, prevazuta si cu un mecanism muzical, constituie o mare atractie pentru vizitatori.

  Prezentarea colectiei "Nicolae Simache" nu ar fi completa daca nu am mai aminti cateva lucruri despre cesornicele montate in tablouri sau "tablourile cu ceas", atribut al stilului Biedermeier. "Targoveti la Salzburg" si "Tablou cu scena de bivuac" sunt doua piese aflate in expunere la Muzeul Ceasului, alaturi de un alt gen de "tablou cu ceas", in care insa elementul pictural a fost inlocuit cu ornamente din bronz sau alama.

 Ceasornicarii germani au devenit celebri la inceputul secolului al XVIII-lea prin construirea pendulelor de perete, cu mecanisme lucrate manual, pastrate in cutii artistic sculptate, cu motiv de flora si fauna, avand un farmec deosebit conferit de modul de a anunta orele prin pasari (cucul, pitpalacul) sau prin cantareti din fluiere si cavale.

 La Muzeul Ceasului din Ploiesti pot fi admirate astfel de ceasornice populare, unele cu sonorizare simpla sau dubla, cu cantareti la flaut, altele monumentale, cu bogata ancarcatura ornamentala, datand din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea.
   De influenta populara sunt si cesornicele de perete in cutii drepte, lucrate prin strunjire. Unele sunt executate in Romania, fiind prevazute cu mecanisme de provenienta germana sau austriaca.
   Impunatoare este pendula de salon, relizata in orasul Ploiesti in anul 1934, probab...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Muzeul ceasului - Ploiesti
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate