Trimite referat

Stiati ca ...

Albert Einstein publica "Teoria relativitatii" in anul 1905.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Motorul cu explozie in patru timpi

Materie: Fizica
Accesari: 7.026
Download-uri: 1.861
Nota: 5.24 (1194 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Motorul cu explozie in patru timpi
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 10 August 2006

In anul 1860, trecatorii de pe strazile Parisului au avut ocazia sa vada un nou gen de trasura fara cai. Nimeni nu i-a acordat insa nici o atentie. Mergea prea incet. Totusi, avea ceva curios sau mai bine zis nu avea. Nu avea nici cos, nici cazan, nici sofer (chauffeur) ocupat sa alimenteze permanent cu carbuni clasicul cazan de la spatele carutei. Se parea ca noul vehicul merge fara apa si fara foc, cu toate ca facea o galagie infernala, pufaind ingrozitor si imprastiind in rastimpuri adevarati nori de fum rau mirositor peste linistitele strazi ale Parisului.

Trasura aceasta era opera lui Jean Etienne Lenoir si se baza pe principii cu totul noi in loc sa umple cilindrul pistonului cu aburi de apa comprimati, Lenoir inlocuia aburul cu unamestec de aer si de gaz aerian. Producea apoi, in cilindru, o scanteie electrica; amestecul exploda, iar dilatarea brusca a gazelor actiona pistonul.Acesta era intr-adevar un motor cu explozie! Mai tarziu, Lenoira inlocuit gazul aerian cu petrolul. In septembrie 1863, el facea o plimbare cu noua sa masina, prima din istorie, in care functiona un motor cu explozie alimentat cu petrol.

Iata ce scria, cativa ani mai tarziu, acest modest inventator Am facut, in 1863, o masina automobila cu care, in luna septembrie, ne-am dus la Paris la Joinville-le-Pont (18 km.-N.A) intr-o ora si jumatate. Masina era grea; motorul, avand o putere de un cal si jumatate, facea o suta de turatii pe minut, iar volanul era destul de greu. Era departe de cele 700-800 turatii ale micilor motoare de azi. Intr-adevar motorul lui Lenoir era imperfect, necesita o mare cantitate de petrol si apa si mergea foarte incet.

Dar iata ca Beau de Rochas, alt inginer francez, descopera solutia problemeiDupa ce cilindrul aspira amestecul de gaze si aer - a spus el - amestecul trebuie intai comprimat si numai dupa aceea detonat (facut sa explodeze), iar apoi gazele arse trebuie evacuate. Aceasta constatare a insemnat nu mai putin decat descoperirea ciclului functional, respectiv a motorului in patru timpi! Beau de Rochas nu era insa in masura sa-si puna la punct inventia. El locuia la Vincennes si lucra la Paris, la un constructor de aparate fizice. Neavand cele trei parale zilnice pentru un bilet de mnibuz, trebuia sa faca drumul pe jos, atat vara, cat si iarna.

Teatrul luptei pentru un motor perfectionat se muta apoi in Germania.Siegfried Marcus, mecanicul din Mecklenburg, prezinta in 1875, la Viena, un car cu motor o forma perfectionata a masinii lui Lenoir. Marcus folosea primul benzina in loc de gaz aerian sau petrol.

In anul 1877, Nikolaus August Otto din Koln construieste, pe baza ideilor lui Beau de Rochas, un motor cu explozie in patru timpi. Motorul lui Otto insa, cu toate ca a avut mare succes, nu a putut fi utilizat decat in fabrici. Era prea greoi si nu putea fi montat intr-un vehicul. Firma Otto si Langen a construit in cativa ani mii de motoare. Utilizarea lor fusese limitata din cauza combustibilului - gazul aerian - si nu puteau fi folosite decat in apropierea fabricilor de gaz aerian.

Gottlieb Daimler, fiul unui mecanic din Wuttemberg, colaboratorul lui Otto, face experiente intre 1883 si 1885 cu un motor care difera complet de motoarele lui Lenoir si ale lui Otto. Daimler a inteles ca un motor construit pentru un automobil trebuie sa fie o masina speciala, usoara, de proportii mici. Daimler folosea drept carburant benzina si si-a brevetat motorul in 1885.

Cinci luni dupa ce Daimler si-a scos patentul, deci tot in 1885, Karl Benz pune in miscare, la Mannheim, primul automobil, in sensul denumirii moderne. Masina cu trei roti - deci mai curand o tricicleta - a lui Benz era actionata de un motor cu benzina, de 3-4 CP(!) si parcurgea 15 km intr-o ora, insa la fiecare 12 minute de goana trebuia sa se opreasca, in scopul racirii si odihnirii motorului.

In 1873, francezul Amedee Bollee, fabricant de clopote, construieste un vehicul mare, pentru 12 persoane, actionat de doua masini cu aburi si capabil sa atinga viteza de 40 kmora. Printre anumite perfectionari aduse automobilului sau, Bollee a realizat o serie de modele, toate puternice, care au cunoscut un mare succes. Kaiseruil Wilhelm al II-lea a tinut sa incerce personal bolizii lui Bollee; intr-adevar niste constructii greoaie si mari, aceste vehicule antingeau viteza de 45-60 kmora.

In epoca automobilului cu aburi a parut si un inventator roman, Dumitru Vasescu, care era student la Pris, unde a reusit sa-si organizeze un mic atelier; a lucrat multa vreme la construirea unui automobil cu aburi, care a circulat la Paris, in 1880 starnind interesul general.

In 1865 motorul lui Lenoir era inca putin cunoscut. Inovatorii au retinut insa ideea sa petrolul poate fi intrebuintat drept combustibil, respectiv carburant. Ei au continuat deci sa construiasca automobile cu aburi, insa in locul carbunelui prea voluminos si greu de transportat ardeau petrol in cazanele lor.

Alaturi ce doi rivali - masina cu aburi si mo...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Motorul cu explozie in patru timpi
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate