Trimite referat

Stiati ca ...

Cometa Halley trece pe langa Pamant o data la 76 de ani.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Motoare termice

Materie: Fizica
Accesari: 21.450
Download-uri: 5.630
Nota: 5.99 (2062 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Motoare termice
Publicitate:

Trimis de nnko
din 08 Iunie 2007

Motoarele termice sunt motoarele ce consuma un combustibil :benzina, motorina, alcool, etc si transforma caldura dezvoltata in lucru mecanic.Energia aburilor inca mai asigura o mare parte din energia folosita in prezent.Chiar si cele mai avansate reactoare nucleare sunt doar simple surse de caldura care transforma apa in aburi pentru a actiona turbinele legate la generatoare de electricitate.

Istoric
Prima masina cu aburi a fost inventata in secolul I e. n de catre inginerul grec Heron din Alexandria.O sfera goala pe dinauntru era pivotata pe doua tuburi prin care treceau aburii dintr-un mic fierbator.Aburii umpleau sfera si ieseau prin tevi dispuse in parti opuse ale acesteia.Jeturile de aburi care tasneau determinau sfera sa se roteasca. Totusi,in ciuda faptului ca era o inventie interesanta,masina nu servea unui scop util.

Prima masina cu aburi cu utilitate practica a fost inventata in 1698 de un inginer englez pe nume Tomas Savery.Aburul dintr-o camera era racit pana se condensa si forma o cantitate mica de apa.Reducerea mare a volumului producea un vid partial,care era folosit pentru a absorbi apa din minele de capbuni.In 1707 Demis Papiu reactualizeaza problema si construieste o masina cu vapori pe care o instaleaza pe o corabie. Principiul de functionare era urmatorul: apa fierbea intr-un cazan inchis si vaporii treceau intr-un cilindru care impingea un piston,miscarea alternativa a pistonului era comandata manual prin deschiderea si inchiderea unor robinete.

Mai tarziu, in anul 1765, scotianul James Watt perfectioneaza masina cu vapori, dandu-i forma definitiva sub care functioneaza si astazi.De-alungul timpului turbinele cu vapori s-au dezvoltat foarte mult, extinzandu-se pe o scara tot mai larga. Turbinele cu aburi produc miscarea rotativa nemijlocit prin forta aburilor.Vaporii de abur au o masa specifica mult mai mica decat a apei si de aceea trebuie sa intre in paletele turbinei cu o viteza mult mai mare. Aceasta viteza ajunge uneori la 1 km/s iar presiunea la 200 at.Mai multi inventatori au experimentat cu turbine cu aburi in anii 1800,insa abia in anul 1884 a aparut un model eficient si manevrabil,inventat de inginerul englez Charles Parsons.La cativa ani de la inventie turbinele Parsons erau folosite la propulsarea vaselor si actionarea generatoarelor.

Motoarele cu ardere interna sunt motoarele termice de cea mai larga raspndire.Ele au inceput sa evolueze mult mai tarziu datorita temperaturilor dezvoltate (cca 2000 C) in corpul motorului. Din acest motiv dezvoltarea lor a avut loc odata cu dezvoltarea metalurgiei care a ajuns sa produca oteluri si aliaje suficient de rezistente. Avantajul acestora fata de turbinele cu abur este ca au gabarite mult mai reduse si pot fi puse in functine imediat. Astazi se construiestc asemenea masini cu puteri de 2500 CP la o greutate de numai 500g/CP.

O alta masina termica este motorul Diesel. El a aparut la inceputul anului 1900 in Germania si a fost inventat de Rudolf Diesel. La aceste motoare aerul este comprimat rapid in cilindru pana la 25-30 at. Aceasta comprimare ridica temperatura pana la 7-800 C, producand astfel aprinderea combustibilului sub forma de mici picaturi produse de un vaporizator. Motorul Diesel este mult mai robust decat motoarele cu explozie si are avantajul ca foloseste combustibil ieftin: motorina, titei sau chiar praf de carbune.Se fabrica pe scara larga in industrie, pe locomotive, automobile, autocamioane. In prezent puterea dezvoltata de aceste motoare poate ajunge pana la 20 000 CP.

Forta pistonului
La masina inventata de inginerul englez Tomas Newcomen, in jurul anului 1710,aburii impingeau un piston in sus printr-un cilindru.Apoi cilindrul era racit pentru a condensa aburii,si pistonul era tras in jos.Condensarea aburilor reducea presiunea din cilindru, astfel incat presiunea atmosferica era suficienta pentru a impinge pistonul in jos.Masina cu aburi era folosita pentru a pune in functiune pompe de mina.Desi s-a dovedit mult mai eficienta decat sistemul lui Savery,masina lui Newcomen era extrem de inceata si ineficace.Acesta pentru ca dupa racire cilindrul trebuia incalzit pentru a produce din nou aburi necesari care sa impinga pistonul in sus.Astfel aburii s-ar fi condebsat instantaneu.

Masina lui Watt
Cel care a rezolvat aceasta problema a fost inginerul scotian James Watt. La masina sa inventata in 1769,aburii treceau intr-o camera separata pentru condensare.Deoarece cilindrul nu era incalzit si racit alternativ,pierderile de caldura ale masinii erau relativ scazute.De asemenea,masina lui Watt era mai rapida,pentru ca putea admite mai multi aburi in cilindru odata ce pistonul se intorcea in pozitia initiala.Aceasta si alte imbunatatiri concepute de Watt au facut ca masina cu aburi sa fie folosita intr-o gama mare de aplicatii.

In perioada victoriana,locomotivele cu aburi puternice revolutionasera deja calatoria pe uscat.Masinile cu aburi au facut posibile si tiparirea ziarel...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Motoare termice
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate