Trimite referat

Stiati ca ...

Complexul industrial din Cubatao (Brazilia) este cunoscut ca Veala Mortii, deoarece poluarea a distrus copacii si plantele din imprejurimi.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Monografie - Orasul Ploiesti

Materie: Geografie
Accesari: 8.464
Download-uri: 80.419
Nota: 5.44 (1273 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Monografie - Orasul Ploiesti
Publicitate:

Trimis de lizi
din 13 Iunie 2004

CADRUL NATURAL
Dintre orasele importante ale tarii, Ploiestiul se afla la cea mai mica distanta de Capitala. Cu toate acestea si cu toate ca, pe parcursul a patru secole, a avut strinse legaturi cu Bucurestiul, el si-a pastrat personalitatea.Orasul Ploiesti este traversat de meridianul de 26 (in partea sa de vest) si de paralela de 44 55 (in partea de sus). Orasul este asadar asezat la jumatatea distantei dintre Polul Nord si Ecuator si aproximativ la jumatatea celei dintre extremele estica si vestica ale continentului nostru. Ploiestiul are o intindere de peste 60 de km si este asezat la limita de nord a Cimpiei Romine, la circa 18 km nord-vest de configuratia riurilor Prahova si Teleajan. Riurile care marjinesc orasul la vest si est fac parte dintr-o zona bogata in avutii ale solului si subsolului.

FILE DIN ISTORIE
Urmele descoperite in vatra de azi a Ploiestiului sau in imediata apropiere imping cu multe mii de ani in urma inceputurile vietii omenesti pe aceste meleaguri.Traditia acreditata de Nicolae Iorga, leaga numele orasului de intemeietorul sau legendar, un anume "Mos Ploaie", care a venit sa se aseze pe aceste meleaguri impreuna cu alte citeva familii de mosneni, atrase de bogatia locului. Desigur, urmele civilizatiei materiale in perimetrul actual al orasului dateaza din Neolitic, dar primele atestari ale acestuia sunt legate de carausii ploiesteni, in documentele comerciale brasovene din anii 1503,1543 si 1545.

Abia la sfarsitul secolului XVI Mihai Viteazul va ridica asezarea mosnenilor liberi la rangul de targ, incartiruindu-si trupele aici si oferind unele privilegii comerciale. Primul document care aminteste numele orasului este o lista de carausie, in care figureaza numele lui "Radu de la Plorescht", cunoscut in istorie ca "Radu de la Ploiesti".

Secolele XVII si XVIII sunt martorele dezvoltarii necontenite a orasului: saptamanal se tineau doua targuri la Targsor si Ploiesti, acesta din urma devenind si resedinta ispravnicilor de Prahova. Anul 1775 aduce "mosia Ploiestilor" ca dar lui Ianache Moruzi (Ianachi Muruz); un document al lui Alexandru Ioan Ipsilanti din acelasi an consfinteste deposedarea mosnenilor de drepturi, ceea ce va atrage via lor reactie.

Faptul istoric care va transforma insa orasul intr-un centru diplomatic de insemnatate mondiala, cum spune Nicolae Iorga, este Razboiul de Independenta din anii 1877-1878. Instalarea Marelui Cartier General al armatei ruse, tratativele purtate de tarul Alexandru al II-lea cu domnitorul Romaniei si cu Milon Obrenovici, monarhul Serbiei, incartiruirea unitatilor de bulgari voluntari, iar mai tarziu succesele repurtate in timpul luptelor de catre Batalionul Doi Vanatori releva importanta dobandita de Ploiesti.

Epoca de dupa 1878 va aduce transformari profunde in evolutia economica si social-politica a orasului. Inca din 1871 a functionat in Ploiesti un socialism, ale carui traditii vor fi continuate de C. Dobrogeanu Gherea, stabilit aici in 1876, si de doctorul Nicolae Russel.In preajma si in timpul celui de-al doilea razboi mondial, orasul Ploiesti devine, datorita resurselor sale industriale, unul din principalele centre de aprovizionare a armatelor germane de ocupatie.

Spre sfarsitul razboiului, orasul este supus mai multor bombardamente, care provoaca mari pagube materiale si umane. Declansarea Revolutiei de Eliberare Nationala si Sociala, antifascista si antiimperialista de la 23 august 1944 gaseste formatiune patriotica de lupta si Corpul 5 teritorial de armata pregatite se intampine si sa neutralizeze rezistenta trupelor naziste de pe valea Prahovei.

In anii luminosi ai socialismului, judetul Prahova a cunoscut o puternica si o multilaterala inflorire, asemenea tuturor judetelor patriei noastre. Sub conducerea Partidului Comunist Roman, oamenii muncii de la orase si sate, animati de un fierbinte patriotism si de spirit revolutionar, participa cu obligatie si devotament, alaturi de intregul popor, la infaptuirea grandiosului Program de faurire a societatii socialiste multilateral dezvoltate si inaintare a Romaniei spre comunism.Reprezentanti ilustri ai Ploiestiului sunt: Ion Negulici, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Constantin Dobrogeanu-Gherea, Ion Luca Caragiale, Anton Bacalbasa, Nicolae Iorga, Grigore Tocilescu, Iosif Iser, Mihail Sorbul, Geo Bogza si Paul Constantinescu.

INDUSTRIA JUDETULUI PRAHOVA
Municipiul Ploiesti, oras de resedinta la judetul Prahova, oras al petrolului si al chimiei, al constructiilor, centru universitar, se prezinta cu noi si noi valori care intra cu prestigiu in circuitul avutiei nationale. Asezarea geografica a permis, industrializarea complexa a zonei inconjuratoare si dezvoltarea orasului ca exponent principal si coordonator al celor mai importante ramuri industriale din zona si din judetul Prahova.

Dintre documentele de interes pentru istoria poporului, un zapis rominesc din 15 august 1676 este demn de consemnat, caci presupune a fi existat exploatari de titei in ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Monografie - Orasul Ploiesti
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate