Trimite referat

Stiati ca ...

Fluturasul de badminton are o viteza de 180km/h si este unul dintre cele mai rapide obiecte din sport.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Momentele religiei iudaice

Materie: Religie
Accesari: 7.836
Download-uri: 1.493
Nota: 5.96 (1152 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Momentele religiei iudaice
Publicitate:

Trimis de rosse
din 21 Ianuarie 2010

Iudaismul , cunoscut si sub numele de religie mozaica (dupa principalul profet evreu, Moise) este religia poporului evreu. Preceptele iudaismului au stat la baza religiilor monoteiste crestinism si islam. Termenul iudaism isi are originea in numele regatului Iuda, tara tribului Iuda -- descendentii celui de-al patrulea fiu al patriarhului Iacob (sec. XVIII - finele sec. XVII i.Hr.) -- cu capitala la Ierusalim, lacasul MareluiTemplu.
Istoria iudaismului este impartita in trei perioade: 1. Perioada Templului din Ierusalim; 2. Perioada talmudica; 3. Perioada rabinica (din secolul al VI pina in prezent). Iudaismul ortodox contemporan s-a format pe baza miscarii fariseilor (pirushim) din perioada Macabeilor.
Iudaismul intotdeauna a preamarut studiul Torei si a altor texte religioase.
O data cu domnia celui de-al treilea rege, Solomon (972-933 i.Hr.), in viata religioasa iudaica incepe o etapa noua. Solomon a construit cel dintai templu din Ierusalim. Acesta are o semnificatie exceptionala : este unicul loc in care se pot savarsi riturile prin care este slujit Dumnezeu. In secolul al VI-lea i.Hr. regele Nabucodonosor din Babilon a cucerit Ierusalimul, distrus templul si a dus in exil cele mai importante familii, inclusiv pe cele ale preotilor care serveau in templu. In toata perioada exilului, care a durat aproximativ 50 de ani, nu au putut fi savarsite riturile, deoarece credinta nu permitea ca un templu sa fie construit pe un alt pamant decat cel al Ierusalimului, Tara Sfanta.
La incheierea exilului, sub protectia regilor persani, a fost construit cel de-al doilea templu, care a fost distrus in anul 70 d.Hr., de catre armata romana. Acest eveniment a amplificat fenomenul mai vechi al diasporei, multi evrei fiind obligati sa se refugieze in Europa sau in Nordul Africii, fenomen care a continuat si in Evul Mediu.
In toata perioada talmudica, era un singur rabin care nu sa casatorit. ben azzai zicea ca motivul este ca sufletul lui este indragostit numai de torah. O nevasta, zicea el, ar fi o distractie pentru studile sale. el a fost criticat de toti contemporani sai.
In afara Tarii Sfinte, comunitatile evreiesti au fost indrumate spiritual de catre rabini. Pe baza opiniilor rabilor s-a realizat unificarea riturilor din diferitele comunitati din diaspora, prin dezvoltarea Misnei, colectie de legi rabinice, si a Talmudului, comentariu la Misna. Talmudul a contribuit la adaptarea comunitatilor iudaice la conditiile sociale si politice foarte variate in care traiau, ajutandu-le in acelasi timp sa-si pastreze identitatea lingvistica si religioasa.
Sinagogile, aparute inca din timpul exilului babilonian, ca locuri de studiu si de cult, au contribuit in perioada medievala la cresterea prestigiului rebinilor.Supus persecutiilor in Europa Occidentala, iudaismul medieval a beneficiat, de regula, de toleranta musulmanilor. Perioada stapanirii musulmane in Spania, de exemplu, a reprezentat o adevarata „varsta de aur" pentru evreii de aici, ai caror conducatori au jucat rolul de intermediari intre culturile araba islamica si crestina....

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Momentele religiei iudaice
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate