Trimite referat

Stiati ca ...

Prima marca postala romaneasca, celebrul Cap de Bour de 27 Parale, a fost emis in Moldova, in 1858.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Modele atomice

Materie: Fizica
Accesari: 17.966
Download-uri: 7.187
Nota: 5.42 (1299 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Modele atomice
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

Cuprins
*Modele atomice
*Modelul Rutherford
*Modelul Bohr
*Niels Bohr - Detaliat
*Premiul Nobel in fizica - Bohr

JJ Thomson (1904) a propus un nou model de atom static.Atomul ar avea forma unei sfere incarcate uniform cu (+), iar in interior s-ar gasi electronii astfel incat atomul sa fie neutru.J Perrin (1901), Lenard (1903) si Nagaoka (1904) au propus un model dinamic cu sarcinile pozitive concentrate in nucleu si inconjurate de particule negative. Acest model este in dezacord cu teoria electromagnetica clasica careia o particula electrica in miscare trebuie sa emita radiatii. Energia electronilor va scadea si ei vor cadea pe nucleu.Rutherford prezinta o analogie cu sistemul planetar. Dupa acest model, intreaga masa este concentrata intr-un nucleu incarcat pozitiv.

Electronii graviteaza pe orbite circulare sau eliptice, raza atomului fiind de 1L. Raza atomului fiind de ~10.000 ori mai mare decat cea a nucleului.Electronii in miscare circulara pe orbite nu cad pe nucleu datorita fortei centrifuge care echilibreaza forta de atractie dintre nucleu si electroni. Modelul planetar al lui Rutherford explica unele proprietati ale atomilor.Rotatia electronilor in jurul nucleului poate fi considerata ca producand niste curenti electrici inchisi, echivaland ca un magnet permanent.

Aceasta miscare explicand comportarea magnetica a materiei. Bohr porneste de la legile fizicii clasice si le complecteaza cu notiuni noi de mecanica cuantica. Sommerfeld admite ca electronul se misca pe o elipsa, pentru a carei caracterizare sunt necesari doi parametrii n si l. In aceasta ipoteza nucleul ocupa unul dintre focare. Posibilitatea miscarii electronului pe o orbita eliptica mareste numarul starilor cuantice. Numarul cuantic n determina semiaxa mare iar cel azimutal (l) semiaxa mica si excentricitatea elipsei.

Rutherford a stabilit ca masa atomului este concentrata in atom. El, de altfel, a propus ca electronii se misca pe orbite in jurul nucleului. Electonii fiind incarcati negativ iar nucleul fiind incarcat pozitiv rezulta ca atomul este neutru din punct de vedere electric.

In stanga se poate observa paralela dintre sistemul solar si structura unui atom
Conform teoriei lui Rutherford si legilor electrodinamicii clasice, o sarcina electrica in miscare accelerata ar trebui sa radieze unde electromagnetice. Pierzand prin aceasta energie, electronul ar trebui sa se roteasca pe orbite cu raze din ce in ce mai mici (de fapt pe o spirala), sfarsind prin o cadere peste nucleu, intocmai ca un sa- telit artificial ce a intrat in atmosfera Pamantului.

Un astfel de sistem nu poate fi stabil si deci atomul de hidrogen nu corespunde acestui model. O dovada ca acest rationament este corect ne ofera comporta- rea electronilor intr-un betatron. In acest instrument, electronii sunt accelerati pana la viteze foarte mari, fiind mentinuti de un camp mag-netic pe un traseu circular. Desi raza acestor orbite este mult mai mare decat raza atomului de hidrogen, argumentul de mai sus ramane vala-bil: electronii in miscare in betatron radiaza unde electromagnetice si deci pierd energie, ceea ce limiteaza energia pe care o pot dobandi din acest aparat.

Niels Bohr, un castigator al premiului nobel, a mai fost cunoscut ca mentor pentru tinerii fizicieni care la randul lor au adus importante contributii la teoriile fizicii. Fiind director la institutul pentru Fizica Teoretica la Universitatea din Copenhaga, Bohr a adunat laolalta cele mai ilustre minti ca Werner Heisenberg si George Garnovy.

Alaturi se afla o schita a mode- lului Bohr
Pentru a explica structura atomului, fizicianul danez Niels Bohr a emis in 1913 ipoteza atomului (cunoscuta ca legea lui Bohr). El a pornit de la ideea ca electronii sunt situati pe straturi fixe de energie, sau nivele cuantice, la distante considerabile fata de nucleu.Aranjamentul acestor electroni se numeste configuratie electronica. Numarul acestor electroni este egal cu numarul atomic al elementului respectiv: Hidrogenul are un singur electron orbital, Heliul are doi electroni orbitali.

Straturile electronice sunt alcatuite dupa un model regular si un atom nu poate avea mai mult de sapte straturi. Primul strat este complectat atunci cand contine doi electroni pe el. Al doilea poate sustine pana la opt electroni si tot asa pana la ultimul strat dupa regula: Ultimii electroni determina comportamentul chimic al atomului respectiv. Referitor la modelul Rutherford, Bohr pentru a ocoli acea dificultate (in legatura cu prabusirea electronului pe nucleu), a pro- pus un nou model al hidrogenului, care desi contrazice in trei privinte teoria electrodinamicii clasice, da socoteala cu o uimitoare precizie de unele date experimentale, in special de nivelurile de energie spec- trale ale atomului de hidrogen.

Conform acestei conceptii, electronul, in atomul de hidrogen, se poate roti numai pe anumite orbite permise (presupuse circulare); in miscarea sa, pe orbitele permise, electronu...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Modele atomice
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate