Trimite referat

Stiati ca ...

Numele orasului albanez Corovoda vine de la bulgarescul Cerna voda, insemnand apa neagra, la fel ca numele orasului romanesc Cernavoda.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Mihai Eminescu - poet national si universal

Materie: Romana
Accesari: 3.137
Download-uri: 152.792
Nota: 5.31 (801 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Mihai Eminescu - poet national si universal
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

Mihai Eminescu este in literatura romana poetul nepereche a carui opera invinge timpul, dupa cum afirma George Calinescu. El este cel mai mare poet national, care exprima cel mai bine si cel mai complet spiritualitatea romaneasca.

Eminescu a fost o personalitate coplesitoare, care i-a impresionat pe contemporani prin inteligenta, memorie, curiozitate intelectuala, cultura de nivel european si farmecul limbajului. Scrisul era viata lui: omul cel mai silitor, vesnic citind, meditand, scriind... poet in toata puterea cuvantului, dupa cum afirma Titu Maiorescu.

Primul, care a intuit marele efect modelator al creatiei eminesciene a fost Titu Maiorescu: Eminescu a facut ca toata poezia acestui secol sa evolueze sub auspiciile geniului sau, iar forma infaptuita de el a limbii nationale sa devina punctul de plecare pentru intreaga dezvoltare ulterioara a vesmantului si cugetarii romanesti.

Eminescu nu era un romantic contemplativ si abstras, pierdut intr-o visare lirica, ci un om al timpului sau, preocupat de destinul si de buna existenta a poporului roman, analizand cu simt critic societatea contemporana, institutiile acestuia. El a fost un artist-cetatean, ganditor si pedagog al neamului sau.

Conceptia estetica a lui Eminescu este modelata de poetica romantica pasoptista si de filozofia a geniului, care traieste intr-o societate mediocra, incapabila sa inteleaga si sa promoveze valorile:
...Privitor ca la teatru
Tu in lume sa te-nchipui:
Joace unul si pe patru,
Totusi tu ghici-vei chipu-i,
Si de plange, de se cearta,
Tu in colt petreci in tine
Si-ntelegi din a lor arta
Ce e rau si ce e bine...
(Glossa).

Credinta adanca a lui era ca numai arta asigura nemurirea omului:
...Numai poetul
Ca pasari ce zboara
Deasupra valurilor,
Trece peste nemarginirea timpului...
(Numai poetul...).

Dumitru Popovici considera, ca Eminescu este un Hyperion condamnat sa ramana in societate si sa-si determine pozitia in complexul raporturilor sociale.

Ca poet, Eminescu s-a situat in categoria romaticilor
...Nu ma-ncantati nici cu clasici
Nici cu stil curat si antic-
Toate-mi sunt deopotriva
Eu raman ce-am fost: romantic...
(Eu nu cred nici in Iehova)

In creatia lui exista si o componenta clasica, reliefata prin: pretuirea artei antice, promovarea idealurilor de bine, frumos, adevar, aspiratia spre perfectiune si echilibru, stilul armonios, clar, ironia detasata:
...Nu spera cand vezi misei
La izbanda facand punte,
Te-ar intrece nataraii,
De ai fi cu stea in frunte...
(Glossa).

Opera poetica a lui Eminescu reprezinta o innoire profunda a liricii romanesti. Limbajul poetic eminescian este caracterizat prin prospetime si naturalete, pentru ca Eminescu a considerat limba veche ca temelie pentru toate noile ei infatisari. El a intuit ca limbajul poetic trebuie sa porneasca de la operele folclorice si de la texte vechi, care conserva formele cele mai rezistente de limba. In poezia lui Eminescu putem gasi:
versuri de origine folclorica: ...Te-am ruga, mari, ruga

Sa-mi trimiti prin cineva
Ce-i mai mandru-n valea Ta:
Codrul cu poienile,
Ochii cu sprancenele;
Ca si eu trimite-voi
Ce-i mai mandru pe la noi...
(Scrisoarea III)

versuri cu arome arhaice de stil cronicaresc:
...Imparati pe care lumea nu putea sa mai incapa
Au venit si-n tara noastra de-au cerut pamant si apa...
...Cum venira se facura toti o apa si-un pamant...
(Srisoarea III).

Dar poetul isi alterneaza mijloacele printr-o expresie intelectualizata (Tudor Vianu):
...ei au doar stele cu noroc
si prigoniri de soarte...
...precum Atlas in vechime sprijinea cerul pe umar
asa el sprijina lumea si vecia intr-un numar...

In poezii coexista diferite tipuri de versificatie, de la versul clasic la expresia indrazneata a versului liber.Poezia eminesciana este incarcat de sensibilitate continand si puterea evocatoare a limbii romane si este construit pe un fond de armonie muzicala. Tudor Vianu sustine, ca ...Eminescu n-a trebuit sa se lupte cu limba, asa cum au facut unii din emulii sai de mai tarziu. I-a fost de ajuns sa se aseze in curentul limbii si sa-si inalte panzele in directia in care sufla duhul ei.

Poetul se inspira din mai multe surse. Poeza lui este de inspiratie istorica, sociala, mitologica, folclorica; poezia iubirii, a naturii.Mihai Eminescu isi construieste universul sau poetic in jurul catorva teme si motive esentiale, ca: timpul, cosmicul, istoria, natura si dragostea.

Tema cosmicului are o mare valoare prin prezentarea relatiei dintre om si univers, care se prezinta sub trei infatisari poetice: cosmogonica, sarcastica si elegiaca. Adeseori intalnim si motivul vanitas vanitatum prin care Eminescu subliniaza caracterul trecator al vietii omenesti :
...Avem clipa, avem raza, care tot mai tine inca...
(Srisoarea I).

Relatia dintre om si univers este foarte bine reprezentata in capodopera creatiei eminesciene: poemul Luceafarul. In acest poem intalnim si supratema t...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Mihai Eminescu - poet national si universal
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate