Trimite referat

Stiati ca ...

Marea Britanie a fost tara unde s-a trimis primul SMS in anul 1992.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Mihai Eminescu - Concepiia despre poezie

Materie: Romana
Accesari: 6.567
Download-uri: 149.007
Nota: 5.36 (1077 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Mihai Eminescu - Concepiia despre poezie
Publicitate:

Trimis de
din 23 Martie 2005

Mihai Eminescu

Conceptia despre poezie

"Ceea ce a încercat într-un fel unic a fost sa exprime totul prin geniul sau, geniul poporului român, printr-o lucrare neprecupetita, de proportii uriase, care trebuie, în gândul sau, sa-l faca o modesta veriga între înaintasi si prezent. Ceea ce a izbutit a depasit si intentia sa, si, întelegera noastra.”
(Zoe dumitrescu – Busulenga)
Exista în literatura noastra personalitati poetice care s-au manifestat înca de la început sclipitor. Este cazul lui Eminescu, cel care avea sa întrupeze, în opera sa, spiritualitatea unui neam întreg.
Ideile lui Eminescu despre arta, conceptia sa estetica nu sunt formulate în studii sistematice. Ele se regasesc, însa, în întreaga sa creatie, fie în articole, fie în poezie a caror tema e chiar arta, sau în altele cu tema diferita, dar în care se strecoara gânduri despre conditia poetului si a destinului sau. Doar câteva din aceste poezii sunt antume ("Epigonii”, "Glosa”, "Oda (în metru antic)”, "Criticilor mei’’), cele mai multe fiind postume, dar scrise în perioada de început si de mijloc a actvitatii lui Eminescu ("Icoana de privoz”, "Eu nu cred nici în Iehova”, "Odin si poetul”, "Iambul”, "Numai poetul”, " În zadar în colbul scolii”).
Ca poet, Eminescu s-a situat în categoria romanticilor: "Nu ma-ncântati nici cu clasici/ Nici cu stil curat si antic/ Toate-mi sunt deopotriva/ Eu ramân ce-am fost: romantic”. În ciuda acestei afirmatii, în creatia lui Eminescu exista si o componenta clasica, reliefata printr-o cunoastere si pretuire a artei antice, prin promovarea idealurilor de bine, frumos si adevar, prin aspiratia spre perfectiune si echilibru, prin stilul limpede, clar, armonios, reflexiv, prin ironia detasata ("Glosa”).
Conceptia estetica a lui Eminescu este dublu modelata: de poetica romantica pasoptista (scriitorul) este "un copil al veacului”, un exponent al vremii lui, un vizionar care creeaza prin forta cuvântului "o alta lume pe-asta lume de amor” un titam revoltat care lupta pentru împlinirea idealurilor umanitatii), dar si de filosofie sceptica a geniului solitar, contemplativ într-o societate mediocra încapabila sa înteleaga si sa promoveze valorile: " Privitor ca la teatru/ Tu în lume sa te-nchipui:/ Joace unul si pe patru,/ Totusi tu ghici-vei chipu-i,/ Si de plânge, de se cearta,/ Tu în colt petreci cu tine/ Si-nteleg din a lor arta/ Ce e rau si ce e bine”. ("Glosa”)
Eminescu aspira nu spre o arta cu procupari marunte, realista într-un mod îngust, care sa imite natura, si nici spre una exclusiv formala, ci spre o arta care sa transfigureze semnificatiile realitatii, în care cuvântul sa exprime adevarul (pentru ca: "E usor a scrie versuri/ când nimic nu ai a spune/ însirând cuvinte goale/ ce din coada au sa sune” - "Criticilor mei”). Adevarul artei trebuie sa fie adevarul vietii si al suferintei pe care însusi poetul le-a trait, viata fiind singurul izvor adevarat al inspiratiei.
Conceptia lui Eminescu despre poezie si misiunea poetului este programativ ilustrata în "Epigonii”.
Aparuta în "Convorbiri literare” în august 1870, "Epigonii” este profesiunea de credinta a lui Eminescu la vârsta de 20 de ani. Cuvântul "epigonii”, împrumutat de eminescu din literatura germana (" Diee Epigonon – roman scris de Karl Immermann) înseamna urmasii nedemni ai unor înaintasi ilustrii. Într-o scrisoare catre Iacob Negruzzi, din Vienna, Eminescu indica sursa poeziei sale: Oxenie (epigrama) de Schiller, intitulata "Ieremiade”, care începe cu versurile: "Totul e degenerat în Germania în proza si în versuri./ Ah, si ce departe de noi este vremea de aur!”.
Schiller rechema frumoasa "naivitate” si "sinceritate zglobie” a literaturii germane vechi, în care totul era spus "cinstit si pe fata”. Eminescu se ridica împotriva poeziei contemporane sceptice, pesimist si elogiaza scrierile vizionare din "zilele de aur a scripturelor române”.
Propunându-si sa critice orientarea poetilor din 1870, Eminescu repune, în prima parte a poeziei, în drepturile lor, pe înaintasii de la începuturile literaturii noastre moderne, multi cunoscuti lui din "Lepturariul lui Aron Pumnul. Multe din caracterizarile lui Eminescu, chiar exagerate, de altfel, constient, sunt memorabile, intrând în limbajul comun: Tichindeal, fabulistul, este denumit "gura de aur”, Murmureanu, poetul - "glas de durere”, Prale - "firea cea întoarsa”, daniil Scavinschi - "cel trist si mic”.
În legatura cu alti scriitori, se fac aluzii la operele lor: "Primavara amorului” de Iancu Vacarescu, "Jalnica tragedie a Moldovei”, de Beldiman, "Armonii intime de A. Sihleanu, „ Fabule” de Olecu Donici „Povestea vorbei” de Anton Pann. Lui Heliade, Eminescu îi dedica în „Epigonii” o strofa întreaga cu aluzii la „Biblie” si poate si la „Echilibru între antiteze”. Opera sa îi apare poetului ca un adevar combinat cu mituri, un „sfinx patruns de-nteles”, iar autorul, „un munte cu capul de piatra”: bântuit de furtuni care stau si astazi ca o...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Mihai Eminescu - Concepiia despre poezie
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate