Trimite referat

Stiati ca ...

Blana vidrelor este alcatuita din 90000 de fire de par pe cm2.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Microeconomie

Materie: Economie
Accesari: 23.826
Download-uri: 8.403
Nota: 4.85 (1725 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Microeconomie
Publicitate:

Trimis de Andrei Dobrescu
din 12 Octombrie 2005

Doctrina mercantilista (sec. XVII)
Faptul ca prima teorie economica se refera la schimbul de marfuri si la importanta acestuia, se explica prin aceea ca fenomenul comertului era un fenomen vizibil, de suprafata, care putea fi analizat. Mercantilistii vedeau izvorul bogatiei in comert, iar prosperitatea comertului ca o garantie a intaririi puterii statului. Totodata, teoria mercantilista evidentiaza importanta aurului si a monedelor ca simboluri ale bogatiei, ceea ce a dus la aparitia primei teorii despre bani.


Doctrina fiziocrata (sec. XVIII)
Arata ca sursa bogatiei nu este aurul obtinut din comert, ci productia de bunuri pe care ei o reduceau la agricultura, considerand agricultura singura activitate care putea crea un produs net. Fiziocratii au avansat si ideea unei ordini naturale, respectiv necesitatea descoperirii legilor dupa care functioneaza societatea.

Teoria economica clasica
Principali reprezentanti: Adam Smith, David Ricardo
Ideile principale ale teoriei clasice sunt cele ale valorii care reprezinta munca concretizata in marfa, asociate cu ideile liberalismului economic.

Din teoria clasica s-au desprins doua teorii: marxista si marginalista.Teoria marxista. A reusit sa explice o serie de notiuni economice importante, cum ar fi valoare, profit, capital, social, crize economice etc. A lansat pentru prima data analiza macroeconomiei.

Teoria marginalista. Vedea originea valorii nu in munca, ci in om, respectiv in dorintele si nevoile omului. De asemenea, teoria marginalista a facut o analiza a mecanismului economiei de piata, impunand conceptul de concurenta pura.

Teoriile marginaliste (sec. XIX)
Necesitatile oamenilor erau inlocuite de notiunea de optiuni ale oamenilor.Teoria economica contemporana.Dezvoltarea economiilor occidentale de la inceputul sec. XX a dus la dominarea pietei de catre monopoluri, ceea ce a schimbat datele analizei economice efectuate pana atunci.

Piata nu mai era libera si nici concurenta perfecta. Teoriile bazate pe analiza microeconomica nu mai puteau explica anumite fenomene de ansamblu ale economiei, cum ar fi crizele economice, care blocau dezvoltarea economiei. Se impunea o noua viziune macroeconomica asupra economiei de piata, al carei fondator a fost economistul englez J. M. Keynes, care a analizat o serie de categorii economice noi, cum ar fi produs national sau produs intern, sau rolul statului in economie.

Dupa al doilea razboi mondial, mai multe tari occidentale si-au bazat politica economica pe teoriile lui Keynes, reusind sa intarzie declansarea unor crize, sa combata somajul si sa duca la cresterea economica. Conform teoriilor lui Keynes, statului ii revine un rol foarte important in activitatea economica. Opusa teoriei lui Keynes a fost teoria monetarista, lansata de M. Friedman, care se opunea interventiei statului in economie, aratand ca dezechilibrele economice pot fi reglementate cu ajutorul banilor (monede), fara interventia statului.

Obiectivul si metoda teoriei economice
Rolul teoriei economice este de a arata factorilor de decizie costurile si implicatiile uneia sau alteia dintre optiunile de dezvoltare economica. Obiectivul teoriei economice il constituie studiul activitatii economice. Activitatea economica este o realitate sociala, complexa, reprezentand un camp de actiune legat de productia, repartitia, schimbul si consumul de bunuri materiale si de servicii urmarind satisfacerea cu resurse limitate a necesitatilor indivizilor si societatii.

In cadrul productiei sunt grupate actiunile celor care se ocupa cu industrie, agricultura, constructii, respectiv a persoanelor care supun lucrurile unor modificari pentru a le face mai utile.Productiei ii urmeaza repartitia respectiv impartirea veniturilor intre oameni, in functie de factorii de productie care participa la realizarea bunurilor si serviciilor.

In sfera schimbului sau a circulatiei marfurilor sunt cuprinse operatiunile de comert, de transport, telecomunicatii etc., adica activitati prin care bunurile sunt puse la dispozitia consumatorului. In final are loc consumul, care inseamna o actiune de utilizare a bunurilor si serviciilor, conform destinatiilor, respectiv unele pentru consumul propriu-zis, altele intr-un proces de productie.

Activitatea economica, desi se realizeaza de oameni, nu e de domeniul arbitrarului, la care in primul rand, o semnificatie obiectiva, si anume existenta sociala, care se asigura prin satisfacerea trebuintelor, lucru care nu este posibil decat in conditia respectarii stricte a unor corelatii cu resursele existente. Studiul activitatii economice urmareste, in final, solutionarea optima a raportului dintre trebuinte si resurse prin folosirea cat mai eficienta a resurselor.

Toate acestea duc la concluzia ca activitatea economica are o caracteristica obiectiva. Totodata, activitatea economica are si o caracteristica subiectiva, pentru ca raporturile obiective se realizeaza din activitatea oamenilor. Oamenii isi pun ampr...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Microeconomie
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate