Trimite referat

Stiati ca ...

Blue Jeans-ii au fost inventati in anul 1874 de Levi Strauss si Jacob Davis.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Metan - materie prima

Materie: Chimie
Accesari: 7.230
Download-uri: 1.292
Nota: 5.31 (1440 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Metan - materie prima
Publicitate:

Trimis de
din 16 Martie 2005

Suntem in anul 2090. Omenirea a inregistrat cel mai mare progres din istoria ei. Omul a cucerit in sfarsit galaxia Calea Lactee unde desfasoara o intensa activitate economica. Cea mai importanta planeta a galaxiei, a fost declarata de Organizatia Interplanetara a Oamenilor in 2085 ca fiind planeta Volta, numita si planeta gazului de balta.

Planeta Volta a fost descoperita si colonizata de catre oameni in anul 2079. Ea poarta numele celebrului A. Volta, care a descoperit in anul 1778 pe planeta Terra metanul, in malul unor balti. Volta este de zece ori mai mare ca Pamantul si este atat de importanta pentru omenire datorita resurselor infinite de CH4. Pe planeta mama, Terra, metanul se gasea acum cincizeci de ani in scoarta terestra si avea o puritate care atingea 99%.

Ultimile zacaminte au fost cele de la Sarmasel, Copsa Mica, Bazna, Nades, Sincai, Deleni si Bogata, zone din Romania. Disparitia brusca a metanului a declansat Criza Metanului, eveniment care a marcat omenirea. Descoperirea resurselor de metan de pe planeta Volta, care au o puritate de 100%, a schimbat directia in care se indrepta omenirea. Acum, metanul se extrage cu ajutorul sondelor, de unde se transporta la consumatorii de pe Terra (laboratoare, industrie, termocentrale, locuinte, etc.) cu ajutorul navelor spatiale.

Pe Volta, metanul apare si in minele de carbuni unde, impreuna cu aerul, formeaza amestecul exploziv numit gaz griziu. O explozie remarcabila s-a produs acum cinci ani la minele Alfa 3450, unde metanul era stocat intr-un depozit natural de carbune. In timp ce minerii incercau sa sape dupa carbune, au eliberat cateva paturi de metan, care au produs spontan o explozie mortala pe o raza de cinci kilometri.

Ca urmare a acestei explozii, minerii folosesc acum o tehnica numita dragarea metanului, reducand astfel emanatiile periculoase de metan. Inainte ca masina de forare sa taie peretele de carbune, se dau gauri in perete prin care metanul se scurge, fiind apoi pompat prin tevi speciale la suprafata.

O mare atentie se da acum planetelor Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun, care contin in atmosfera lor cantitati remarcabile de CH4.

Metanul mai este utilizat in galaxia noastra drept combustibil sau in producerea hidrogenului, dar azi se pune un accent deosebit pe transformarea lui intr-o serie de compusi chimici de o mare importanta practica. Aceasta prelucrare se numeste chimizarea metanului. Pe planeta Volta, prin chimizare valoarea unui metru cub de gaz metan, creste de circa treizeci de ori. Principalele directii de chimizare de azi ale metanului sunt: chimizarea prin clorurare, chimizarea prin oxidare, chimizare prin oxidare partiala cu vapori de apa, amonoxidarea metanului si obtinerea din metan a acetilenei.

In urma chimizarii prin clorurare, produsii obtinuti audiferite intrebuintari. Astfel clorura de metil este un bun agent frigorific si se foloseste cu succes de agricultorii de pe Venus. Tot pe aceasta planeta este si sediul Pompierilor Interstelari, care cu ajutorul tetraclorurii de carbon sting aproape toate incendiile din galaxie.In urma chimizarii prin oxidare, metanul poate forma: alcool metilic, aldehida formica si gaz de sinteza. Prin oxidare, metanul mai poate forma si negru de fum, conform reactiei:
CH4 + O2 C + 2H2O

Dar randamentul obtinerii negrului de fum prin acest procedeu este foarte mic si nerentabil. Astazi se fabrica negrul de fum mult mai rentabil din produse petroliere pe o mica planeta aproape de Pluto, numita Pitesti, dupa un oras de pe Pamant. Negrul de fum este utilizat in prelucrarea cauciucului, obtinerea cernelurilor de tipar, tusuri, etc. Cand oxidarea metanului se face cu oxigen din aer, azotul existent ramane necombinat, procesul constituind o importanta sursa de azot.

In urma chimizarii partiale cu vapori de apa a metanului, se obtine gaz de sinteza, care odata obtinut, este folosit la scara industriala in diverse sinteze de alcooli, aldehide, etc. O astfel de industrie infloreste astazi pe planeta PY378.

Amonoxidarea metanului este reactia metanului cu amoniac si aer, cu formare de acid cianhidric. Din metan se mai poate obtine acetilena, cu largi utilizari practice, prin doua procedee: cracarea in arc electric si procedeul arderii incomplete.

Oamenii se bucura acum din plin de pe urma metanului, dar o noua criza se asteapta peste trei sute de ani, cand se estimeaza ca pe planeta Volta se vor termina zacamintele. Cei de la Agentia Spatiala a Planetelor Unite cauta in galaxiile vecine noi planete care sa contina zacaminte de metan.
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Metan - materie prima
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate