Trimite referat

Stiati ca ...

Anaconda (Eunectes murinus) - este cel mai mare sarpe din lume, atingand o lungime de 13-15 m si o greutate de 120-150 kg. Aceasta reptila enorma, de culoare cafenie, maslinie, cu pete negre, traieste pe tarmurile mlastinoase ale Amazonului si al afluentilor acestuia. Sursa: Enciclopedia de Biologie - Editura All

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Medicul Stefan Odobleja

Materie: Medicina
Accesari: 5.098
Download-uri: 584
Nota: 5.33 (1170 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Medicul Stefan Odobleja
Publicitate:

Trimis de Cristinutza
din 26 Ianuarie 2009

Medicul Stefan Odobleja (1902-1978) creatorul psihociberneticii si parintele ciberneticii generalizate s-a nascut in zorii zilei de 13 octombrie 1902 in casa unor tarani saraci si nestiutori de carte di comuna Izvorul Anestilor, judetul Mehedinti. A facut liceul la Drobeta Turnu-Severin si facultatea la Bucuresti ca bursier al Institutului medico-militar. Ca medic militar si-a exercitat functiile profesionale in diferitele garnizoane din Braila, Severin, Lugoj, Targoviste, Bucuresti, Dej si in alte orase.
Stiinta, filozofia si poezia reprezinta trinitatea preocuparilor de o viata ale lui Odobleja.

Publica in 1929 studiul "Metoda de transonanta toracica" in care el enunta pentru prima oara legea reversibilitatii. Obtine premiul "General doctor Papiu Alexandru" cu lucrarea "La phonoscopie" aparuta la Paris. Odata cu participarea sa la Congresul International de Medicina Militara din Bucuresti (1937) anunta aparitia operei sale capitale "Psihologia consonantista", lucrare prin care a facut publica prima varianta a conceptiei cibernetice generalizate si a demonstrat caracterul multi si interdisciplinar al acesteia.

Lucrarea savantului roman a fost prezentata in Psychological Abstracts (1941), dar in general a avut foarte putine recenzii si a fost practic ignorata multa vreme. Odobleja descoperind psihologia consonantista se identifica cu cibernetica generalizata intemeiata pe principii, teorii si legi riguroase. Psihologia sistemelor este posibila prin crearea unui limbaj sistemic comun pentru intercomunicatiile ideilor, dezvoltind un aparat de notiuni, legi si analogii edificatoare aplicabile la studierea oricarei probleme apartinand unui sistem dat.

Modelul cibernetic, pornind de la observatii, intuitie si rationalitate, creat in fond de Odobleja in 1938-1939 dar vehiculat (dupa cum se stie), zece ani mai tarziu, in literatura americana si apoi in cea europeana a fost utilizat si aplicat la o varietate de domenii.

Incepand din anul 1972, cand a citit autobiografia lui Norbert Wiener, Stefan Odobleja s-a consacrat demonstrarii ideii ca originea ciberneticii se afla in psihologie. Pentru a-si marca paternitatea el a publicat o lucrare speciala "Psihologia consonantista si cibernetica".

Ca un semn de aleasa recunoastere fata de intreaga sa opera, fata de pozitia sa unica de precursor mondial al psihologiei consonantiste, a ciberneticii si a ciberneticii generalizate, Stefan Odobleja a fost ales post-mortem membru al Academiei Romane in anul 1990.
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Medicul Stefan Odobleja
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate