Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Masurarea temperaturii

Materie: Fizica
Accesari: 19.753
Download-uri: 4.908
Nota: 5.27 (1650 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Masurarea temperaturii
Publicitate:

Trimis de sergiu333
din 21 Ianuarie 2011

Temperatura este marimea fizica ce caracterizeaza starea de incalzirea a unui corp.

O serie intreaga de procese tehnologice din industria metalurgica, chimica, constructoare de masini, etc. sunt puternic influentate de temperatura, de aceea masurarea cu precizie a acestui parametru are o importanta deosebita.

Aparate pentru masurarea temperaturilor

Toate proprietatile fizice ale corpurilor depind, intr-o masura mai mica sau mai mare, de temperatura, insa, pentru masurarea acesteia, se aleg, pe cit posibil, proprietati care variaza in acelasi sens cu temperatura, nu sunt supuse influentei altor factori si se pot masura cu precizie. Proprietatile care corespund acestor conditii sunt : dilatatia volumica, aparitia fortelor termoelectromotoare, varitia rezistentei electrice si variatia intensitati de radiatie si ele stau la baza constructiei aparatelor pentru masurarea temperaturilor.

1. Termometre de dilatare cu lichid.

Termometrele cu lichid sunt formate dintr-un tub capilar de sticla terminat la partea inferioara printr-un mic rezervor de forma alungita sau sferica umplut cu mercur, alcool sau alt lichid termometric. Tubul capilar este inchis la capatul superior, dupa ce a fost vidat. Sub efectul cresterii sau scaderii temperaturii, lichidul se dilata sau se contracta, avind ca efect urcarea , respectiv coborirea coloanei de lichid in tubul capilar, de-alungul unei scari gradate (fig 25)

Termometrele cu mercur sunt folosite pentru masurarea temperaturilor ridicate, in timp ce termometrele cu alcool pot masura temperaturi joase ....

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK