Trimite referat

Stiati ca ...

Panza "Danae" a lui Rembrandt a fost serios distrusa la 15 iunie 1985 cand un vizitator a aruncat cu acid sulfuric.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Marile descoperiri geografice

Materie: Geografie
Accesari: 10.285
Download-uri: 1.434
Nota: 5.53 (1108 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Marile descoperiri geografice
Publicitate:

Trimis de Anonimul
din 28 Ianuarie 2008

Dintre evenimentele care au marcat inceputul erei moderne, nici u-nul nu a avut urmari mai inseminate decat descoperirea Americii si a drumurilor maritime spre Indiile Orientale.

Cu aceste descoperiri incepe expansiunea care avea sa impuna celorlalte continente stapanirea Europei si suprematia civilizatiei europene. Pana la primul razboi mondial,Europa a stapanit lumea cunoscuta si a lar-git necontenit limitele acestei lumi.

Descoperirea Americii se datoreaza unei "erori norocoase".Pe baza credintei ca pamantul e sferic si ca apusul Europei nu e sepa-rat de Extremul Orient decat prin Oc. Atlantic,Cristofor Columb a pornit,in 1492,sa descopere drumul Indei spre vest si a nimerit, fara sa-si dea seama, in America.

In 1483,Columb ceru regelui Ioan II al Portugaliei trei caravele a-provizionate pentru un an. La avizul consiliului sau, Ioan II declina propunerea. Prin fratele sau Bartolomeu,Columb facu aceeasi cerere regelui Frantei si regelui Angliei, dar fu refuzat si de acestia.

Atunci s-a stabilit in Spania,unde si-a asigurat protectia ducelui Medina Celi si a altor demnitari de la curte.Propunerea sa fu supusa unei comisii,ai carei membri in umanitate o gasira inac-ceptabila. La interventia confesorului sau, Isabella primi totusi pe Columb si,dupa caderea Grenadei , ii accepta conditiile.

Prin conventia de la Santa Fe,Columb primea titlul de aproape princiar de amiral,viceregalitatea tuturor pamanturilor pe care ar putea sa le descopere si a zecea parte din produsul comertului cu aceste tari.

La 3 august 1492,Columb parasi portul Palos cu trei caravele si 120 de oameni.Dupa ce atinse insulele Canare,se avanta in necunoscut. Impinse de un vant favorabil,corabiile mergeau atat de repede,incat,in zorii zilei de 12 octombrie,marinarii zarira la mar-ginea orizontului o fasie de pamant. Columb credea ca se afla in fata Cipangului. In realitate,se afla in fata insulelor Bahamas.

Peste cateva zile,descoperi insula Cuba pe care o lua drept Cipangu,a-poi insula Haiti pe care,din cauza climei sale asemanatoare cu cea a Spaniei,o boteza Espanola. Toate aceste insule erau locuite de oameni bruni,aproape goi,dar impodobiti cu obiecte de aur. Con-vins ca a ajuns in India,Columb i-a numit indieni.

Dupa ce,din resturile uneia dintre corabiile sale naufragiate a construit prima intaritura spaniola in Haiti,Columb a ordonat intoarcerea si,la 15 martie 1493,a sosit in Spania,cu doi haitieni si cateva monstre de aur,incredintat ca a descoperit tara aurului.

Columb a mai facut inca trei calatorii in America.In cursul celei de-a doua (septembrie 1493 - iunie 1496),a descoperit o serie de insule din grupul Antilelor mici,locuite de caraibi salbatici,dar inteligenti,a ajuns apoi la Espanola,unde a gasit fortul de lemn distrus si garnizoana macelarita;iar in drum spre Cuba a descope-rit Jamaica.Convins ca la Cuba a atins continentul Asiatic,s-a in-tors la Cadiz.

Expeditia a treia (mai 1498 - noiembrie 1500) l-a condus la gura Orinocului si i-a permis sa atinga pentru prima oara continentul nou,iar in cursul calatoriei a patra (mai 1502 - noiembrie 1504),a explorat litoralul Americii Centrale si a venit in contact cu civili-zatia maya din Yucatan.

Columb nu a corespuns sperantelor pe care Spania le pusese in el.Colonistii care l-au insotit au descoperit tari manoase,dar nu au gasit comorile de aur la care se asteptau.Au inceput sa se certe intre ei si sa trimita in Spania plangeri impotriva lui Columb.Re-gina l-a eliberat de aceste acuzatii,darn u l-a mai lasat stapan pe tarile descoperite.

In ultima sa expeditie,Columb si-a pierdut corabiile pe coasta Americii Centrale si s-a intors bolnav in Spania (1904).El a murit in 1506,sarac si aproape uitat,fara sa stie ca a dat Castiliei o Lume Noua....

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Marile descoperiri geografice
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate