Trimite referat

Stiati ca ...

Un om bea in medie 75 000 litri de apa pe durata vietii.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Mareele

Materie: Fizica
Accesari: 13.087
Download-uri: 81.370
Nota: 5.86 (1550 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Mareele
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

Mareele

Cum se produc mareele. In diferite parti ale globului , de doua ori pe zi apele marii se inalta si ca un fluviu care se revarsa , acopera plaja marii .Acesta este fluxul .
Tot de doua ori pe zi apele se retrag , lasand in urma lor o plaja umeda , cu baltoace din loc in loc si cu diferite animale marine (crustacee , pesti , scoici ) , pe care oamenii le aduna in graba . Acesta este refluxul .
Fluxul si refluxul poarta impreuna numele de maree .
Explicarea mareelor . Observarea atenta a mareelor arata urmatoarele fapte : - Mareele intarzie de la o zi la alta cu 50 de minute.
- In timp de 24 de ore si 50 de minute , la un meridian se produc doua fluxuri si doua refluxuri .
- In decursul unei luni , fluxul are in doua randuri intensitatea maxima (la interval de 15 zile ) si in doua randuri intensitatea minima . Fluxul cel mai puternic este la luna noua si la luna plina , iar cel mai slab la patrarul intai si patrarul al doilea al lunii
Observatiile de mai sus au permis sa se dea mareelor o explicatie stiintifica :Apa marii este atrasa de un corp cosmic . Ea se ridica mai usor decat uscatul , moleculele apei avand o coeziune mai mica .Periodicitatea mareelor indica o legatura cu un corp cosmic care are o miscare lunara . Acest corp este Luna , cu miscarea sa de revolutie in jurul Pamantului in timp de o luna . Ea este aceea care trece la meridian , cu o intarziere de 50 de minute de la o zi la alta . Rezulta in mod logic ca Luna este corpul ceresc care atrage apa oceanului , provocand fluxul .
Explicatia aceasta nu este insa completa . Ea nu poate justifica de ce se produc doua maree de zi si de ce fluxul isi schimba intensitatea de la o zi la alta , ajungand la doua maxime pe luna .
Adevarata explicatie a fost data de marele fizician Isaac Newton , descoperitorul legii gravitatiei universale : mareele sunt provocate de atractia comuna a Lunii si a Soarelui . Ele infrang , intr o oarecare masura , atractia permanenta pe care o exercita Pamantul asupra apei si provoaca fluxul , atragand apa oceanelor si a marilor .
Dar Luna trece prin dreptul meridianului locului o data in 24 de ore si 50 de minute . Ar insemna sa se produca un singur flux pe zi . In realitate se produc doua fluxuri si doua refluxuri . Explicatia este urmatoarea sa presupunem , simplificand lucrurile , ca globul pamantesc este acoperit peste tot cu apa oceanica . Luna atrage apele din dreptul meridianului pe deasupra caruia trece si se formeaza fluxul .In acelasi timp , apele din lungul meridianului opus au si ele un flux , insa ceva mai mic . Acesta este datorat fortei centrifuge provocate de miscarea de rotatie . Ea actioneaza in acest moment mai cu putere decat de obicei intrecand forta de gravitatie a Pamantului , deoarece aceasta a fost slabita de atractia exercitata de Luna asupra Pamantului .
In vremea aceasta , apele aflate in spatiul dintre cele doua fluxuri se retrag si astfel se formeaza refluxul .
In momentul in care Luna , in miscarea ei aparenta , ajunge la meridianul opus , se produce al doilea flux ,care se resimte in acelasi timp si la meridianul considerat la inceput .
Iata de ce se produc doua maree intr o zi , exact la 24 de ore si 50 de minute .deplasarea fluxului , meridian dupa meridian , da impresia a doua valuri opuse , care fac zilnic inconjurul globului .
Influenta atractiei Soarelui .Daca ar actiona numai Luna asupra Pamantului , mareele ar avea mereu aceeasi intensitate . Se stie insa ca intensitatea mareelor creste de la o zi la alta si ca apoi descreste . Acesta se datoreaza interventiei atractiei Soarelui , care mareste sau micsoreaza puterea de atractie a Lunii in raport de pozitia pe care Luna si Soarele o au fata de Pamant .
Newton a aratat ca doua corpuri ceresti se atrag proportional cu masa lor si invers proportional cu patratul distantei care le separa .
Luna , care reprezinta abia 1/81 din masa Pamantului , are o putere de atractie de 2,2 ori mai mare decat a Soarelui , desi aceasta are o masa de 333000 de ori mai mare decat aceea a planetei noastre . Acest fapt se datoreaza distantei la care se gasesc cele doua corpuri ceresti fata de Pamant Luna se afla la o departare echivalenta cu 30 de diametre terestre , in timp ce Soarele se gaseste la o distanta egala cu 12000 de diametre terestre . Deci Soarele , desi este mai mare , exercita o putere de atractie mai mica decat Luna . Cand Soarele si Luna se gasesc pe aceeasi linie cu Pamantul , la luna noua si la luna plina , fluxul are puterea cea mai mare , deoarece fortei de atractie a Lunii i se adauga si cea a Soarelui .
La primul si la ultimul patrar , atractia Soarelui este...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Mareele
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate