Trimite referat

Stiati ca ...

In emisfera sudica traiesc majoritatea pinguinilor - Antarctica si zonele sub-antarctice, Africa de Sud, Chile, Peru, Insulele Galapagos, Noua Zeelanda sau Australia.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Marea schisma de la 1054

Materie: Drept
Accesari: 29.156
Download-uri: 6.816
Nota: 7.87 (4020 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Marea schisma de la 1054
Publicitate:

Trimis de aurel
din 13 Aprilie 2006

MAREA SCHISMA DE LA 1054.
CAUZE SI CONSECINTE PE PLAN TEOLOGIC,CULTURAL SI SOCIAL.

Nu este prima ruptura intre cele doua Biserici dar este cea mai grava,avand consecinte si in epoca moderna.Cat priveste caracterul ei,schisma este vazuta din Orient la inceput ca o rupere de raporturi oficiale obisnuite obisnuite intre doua

Biserici autocefale,precedata bine-nteles de o serie de cauze care au dus la o instrainare si invrajbire crescanda si reciproca; din Apus,desi i se recunoaste complexitatea si vechimea cauzelor,este socotita o actiune unilaterala greceasca:rebeliune impotriva autoritatii papale,revolutie constienta,brusca si violenta,un act de sectarism de care se fac vinovati numai grecii,indeosebi cei doi Patriarhi Fotie si Mihail.

CAUZE POLITICE
Schisma se poate constata si urmari mai bine de cind Imparatul Diocletian (284-305) a impartit Imperiul ,in anul 286,in Imperiul de Rasarit,cu capitala la Nicomidia si Imperiul de Apus, cu capitala la Roma, intelegand ca exista o lume orientala,cu conceptiile si mentalitatea ei,deosebita de cea occidentala.

Acest fapt l-a determinat pe Constantin cel Mare (306-337),sa mute capitala,pe data de 11 mai 330, de la Roma la Constantinopol;cetatea eternal,Roma fiind impinsa pe plan secund in Imperiu,istoricul Ferdinand Lot crede ca acest lucru este adevarata cauza a schismei.

Impartirea Imperiului roman de catre Teodosie cel Mare (379-395),in395,intre fiii sai, Arcadiu(395-408), care primeste Orientul si Honoriu(395-423),care ia Occidentul,se poate socoti inca una dintre cauzele politice ale schismei.Desi Imperiul s-a reunificat in parte, sub imparatul Justinian cel Mare(527-565),dar aceasta reunificare nu a putut dura sub urmasii sai.

Consecinta acestui fapt a fost ca episcopii Romei,in calitatea lor de episcopus civitatis,vazand ca Imperiul de Rasarit nu este capabil sa apere Roma si Italia,au inceput sa-si indrepte privirile catre popoarele din Apus , indeosebi catre franci,cerindu-le ajutorul.

In 752,papa Stefan II (752-757) face apel la regele francilor Pipin cel Scurt (741-756) ,care trece cu armata in Italia si distruge intre 754-756 regatul longobarzilor din Italia centrala.Teritoriul cucerit de franci este daruit papei Stefan II, sub denumirea de-Patrimonium Sancti Petri-.Astfel,s-a creat statul papal , condus de papa sub denumirea de Republica Romanorum ,care a durat pana la 20 septembrie 1870 , cand a fost desfiintat de statul Italian , spre a-si reface unitatea sa politica , apoi a fost iarasi reanfiintat , dar nu in limitele vechi , la 11 februarie 1929 , ci ca un stat papal minuscul .

Romanii au folosit ca baza istorica a noului stat un fals document intitulat Donatio Constantini in care se spunea ca papa Silvestru I a primit de la Constantin , Italia si cetatile ei ca recompensa pentru vindecarea de lepra obtinuta prin botezul savarsit de papa ,lucru neadevarat caci Constantin se boteaza pe patul de moarte la 22 mai 337 langa Nicomidia.

O discordie si mai mare intre Roma si Constantinopol a produs masura luata in 731-732 de imparatul Leon III Isaurul de a trece provinciile Iliricului oriental , Calabria,Sicilia si Creta sub jurisdictia patriarhului de Constantinopol , confiscand si veniturile Romei din aceste provincii.

In anul 800 papa Leon III incoroneaza pe Carol cel Mare ca imparat roman al Apusului; aceasta fiind idea papei ; se pare ca incoronatul nici nu si-a dorit acest lucru dar papa avrut sa opuna un imparat capabil sa-l apere de un imperiu bizantin care nu vroia sau nu mai avea puterea necesara sa controleze Apusul ; in plus la acea vreme la Constantinopol domnea imparateasa Irina , care se amestecase din plin in certurile iconoclaste ;

Aceleasi idei au dus la incoronarea lui Otto I in 962 dupa destramarea imperiului Carolingian , papa simtind nevoia unui sprijin politic mai ales in contextul certurilor din secolul al IX-lea ; dar lumea medievala nu concepea decat un singur imparat latin , cel incoronat de papa in timp ce bizantinii se considerau urmasii legitimi ai romanilor , apare astfel un conflict al legitimitatii , conflict care deseori era dublat de unul teritorial.

Conflictul s-a dus si pentru convertirea popoarelor migratoare asezate intre cele doua imperii , misiunea crestina luand haina unei lupte politice ; in Europa granita dintre cele doua sfere de influenta pastrandu-se sub diferite forme pana in zilele noastre.Din secolul al VII-lea , Imperiul Roman de Rasarit se elinizeaza , devenind -Imperiul bizantin- in timp ce Occidentul se latinizeaza , limba Latina intinzandu-se ca limba oficiala si la popoarele care nu facusera parte din Imperiul roman.Cele doua popoare , grecii si romanii , cu predispozitii si inclinatii deosebite , se priveau , din secolul al IX-lea , cu raceala si resentimente.

CAUZE RELIGIOASE :
Unitatea intre Biserica Rasaritului si Biserica Apusului s-a mentinut pana la sfarsitul secolului al V-lea .Chiar si atunci cand Biserica era unita existau deosebiri privind...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Marea schisma de la 1054
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate