Trimite referat

Stiati ca ...

O meduza este 95% apa.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Marea Britanie

Materie: Geografie
Accesari: 82.024
Download-uri: 14.096
Nota: 7.13 (2847 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Marea Britanie
Publicitate:

Trimis de aurel
din 03 Martie 2006

Suprafata (impreuna cu Irlanda de Nord)este de 244046 km.Asezarea geografica:Intre latitudine nordica 49 10-60 51 si logitudine estica 1 45-8 10.

Populatia:58245000
Densitatea populatie:241 locuitori /km
Capitala si cel mai mare oras:Londra(6809000)locuitori
Limba:Engleza.In Scotia limba galica,in Tara Galiilor(Wales)se vorbeste si limba galeza.

Principalele articole de import:Masini si utilaje,metale neferoase,materiale chimice,titei,legume si fructe,diamant,produse textile.

Principalele articole de export:Masini si utilaje,vehicule,produse textile,materiale chimice,purtatori de energie fosila,uleiuri minerale.
Moneda nationala:Lira sterlina (1 pound=100 pence)
Produs intern brut(PIB):575470 milioane de dolari SUA

Forma de stat:
Monahie constitutionala (regat).
Datele statistice se refera la Regatul Unit(Anglia,Scotia,Tara Galiilor si Irlanda de Nord);in text nu vor fi referiri la Irlanda de Nord.

Conditii naturale:
Teritoriile aflate la sud si la est de la linia imaginara trasa intre gurile raului Exe si Tees sunt teritorii joase,formate din roci sedimentare moi(creta,argila,gresie).Zonele deluroase-ca Costwolds,Chilterns,North Downs si South Douns-in general sunt formate din creta sau din calcar,campiile au solul preponderent argilos.Teritoriile aflate la nord de linia Exe-Tees sunt roci mai vechi si mai dure,formand munti mai inalti.Punctul cel mai inalt al Marii Britanii este varful Ben Nevis(1344m).cel mai lung curs de apa este raul Severn.

Clima
Marea Britanie are o clima moderata oceanica ,puternic influentat de curentul Golfului.Desele schimbari de vreme,ploile sunt cauzate de campuri ciclonice de joasa presiune ce se formeaza in Oceanul Atlantic.Campurile anticiclonice de inalta presiune aduc o vreme stabila fara precipitatii.Lunile cele mai reci sunt ianuarie si februarie(cu temperatura medie de 4 C),iar cele mai calde sunt iulie si august(16 C).Precipitatiile medii anuale in campiile din sud-estul tarii sunt de 650mm in vest 1000mm.

Insulele
Injurul Marii Britanii se afla mai multe insule si mai multe grupuri de insule,care sunt o parte integranta a Regatului Unit,de exemplu insulele Orkney,Shetland si insulele Scily,iar insulele Anglesey,Wight si Man(588 km ,64282 locuitori)cat si insulele din Stramtoarea de Nord (194 ,138000)locuitori care au o administratie si o adunare legislativa proprie.
Orase

Din intreaga populatie 90% traieste in orase,iar 30% locuieste in orase mari,sau in suburbiile acestora:Londra(6809000),Birmingham(2632000),Manchester(2600000),Leeds(2053000),Glasgow(1700000),Liverpool(1467000),Sheffield(1297000)Newcastle(1135000).Capitala Scotiei este Edinburgh(440000),a Tarii Galilor Cardiff(279000).

Mineritul si Industria energetica
Cu toate ca exploatarea miniera este in regres,totusi productia anuala de carbune depaseste 42milioane de tone.Din totalul de energie consumata numai 8,5% este acoperita de carbune,76% se obtine din titei si din gaze naturale,15,5% din energia nucleara.Hidrocentralele au un rol important in asigurarea necesarului de energie electrica a Scotiei si a Tarii Galilor.

Agricultura
In agricultura lucreaza mai putin de 2% din forta de munca existenta.Pamanturi arabile se gasesc in East Midlands(partea de set a Angliei centrale)East Anglia (partea aflata la nord de Londra a Angliei de sud)si pe campia Fen.In tinuturile joase si umede,in zonele cu clima blanda din vestul tarii,se cultiva grau,orz,cartofi si sfecla de zahar.Cresterea oilor si a vitelor pentru productia de carne se desfasoara in zonele deluroase.

Pescuitul si padurile
Din cauza pescuitului intensiv si a concurentei extreme,pescuitul inregistreaza un regres,dar inca este de importanta vitala in activitatea unor porturi ca Aberdeen,Peterhead,Grimsby,Newlyn,si Fleetwood.Jumatate din paduri,care acopera 10% din suprafata tarii,se afla in proprietatea satului.

Industria
Marea Britanie este o tara puternic industrializata,industria prelucratoare cuprinzand 34% din forta de munca.Jumate din aceasta lucreaza in industria metalurgica si productia de vehicule:masini si utilaje.Din industria prelucratoare rezulta 24% din PIB.Sunt in plina dezvoltare ramurile sau utilizatoare a thnicii de varf, dar regreaza ramuri industriale mai vechi, traditionale, ca productia de oteluri si industria textila. Tot mai multi isi gasesc de lucru in sectorul de servicii. Un loc important il ocupa si constructiile.

Transporturile
Din transporturile de persoane 90% se desfasoara pe drumurile publice, din transporturile de marfuri 82% (luand in calcul si transportul de combustibil).Lungimea totala a drumurilor cu invelis rigit este de 362.357km(din care 3147 km autostrazi).Lungimea cailor ferate este de 37740km.Tunelul de sub Canalul Manecii are o lungime de 49.94km, s-a inaugurat in mai 1994 si face legatura in Folkestone-Anglia si Calais- Franta.Se inregistreaza o crestere in transportul aerian intern si international. In 1993 peste 89 milioane calatori au utilizat aeropor...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Marea Britanie
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate