Trimite referat

Stiati ca ...

Desi victima mai multor razboaie civile, Spania nu a participat la niciunul din cele doua mari razboaie mondiale.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Machu Picchu

Materie: Diverse
Accesari: 5.246
Download-uri: 448
Nota: 5.70 (1352 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Machu Picchu
Publicitate:

Trimis de Mihaela_love154
din 28 August 2009

Situat la peste 2400 metri altitudine, in inima unui lant de metri, acoperiti de un dens covor vegetal, in valea Urubamba din Peru, la aproximativ 70 kilometri de fosta capitala Cusco, Machu Picchu sau orasul perdut este, cu siguranta, cel mai cunoscut simbol al imperiului inca si cel mai important monument arhiologic din intreaga America de Sud.

Abandonat de catre locuitorii sai la mijlocul secolului al saisprezecelea, in urma cuceririi acestor teritorii de catre conchistadorii spanioli, peste oras sau lasat patru secole de uitare... Valul negru a fost ridicai abia in 1911, cind arheologul american Hiram Bingham, insotit de citiva colegi, a dat intimplator de aceasta perla a unei civilizatii demult apuse. A fost una din cele mai senzationale descoperii ai sec. al douzecelea. Mii de turisti din lumea intreaga isi doreau sa vada aceasta minune in piatra, cu anii interesul fata de ea intensificindu-se. Numai in anul 2006, pe aici au trecut peste 800 de persoane. In 1983, Machu picchu a fost calificat drept unul din cele mai importante monumente ale civilizatiei umane si a fost luat sub protectia UNESCO, iar in vara anului trecut a fost inclus printre cele sapte noi minuni ale lumii.
In sec. al doisrezecelea, enigmatice populatie ce-si spunea Inca Fii Soarelui cucerea un vast teritoriu in nordul si vestul Americii de Sud, venind de undeva din zona meridionala a continentului –savantii nu pot spune nici astazi cu precizie care este adevarata lor patrie. Erau la fel de razboinici si necrutatori precum aztecii si au spus cu usurinta mai mult de 500 de alte etnii ameridiene. Nu s-au impus prin nivel inalt de cultura(se considera ca nu avem nici scriere), ci printr-o temeinica, aproape spartana organizare social-legislativa. Construiau insa ca nimeni altii drumuri pavate si cetati in lucuri dintre cele mai neobisnuite, menite sa reziste aproape vesnic in fata orcarui inamic.Capitala icasilor , orasul cuzoco, se asemana din punct de vedere al calitatii si frumusetii constructiilor cu Roma antica. Apogeul creatiei lor arhitectuale se considera a fi totusi cetatea Machu Picchu.

Orasul afost construit la mijlocul sec. al cinsprezecelea. Desi exita mai multe versiuni, menirea lui ramine neclara pina acum. Locul acesta era venerat cu mult inainte de sosirea aici a icasilor, fiind numit vechiul pisc, Pe un panou mic , numai de cinci mile patrate, icasii au reusit sa construeasca un oras minune. In primul rind,el nu pueta fi vazut de jos, nu existau spre al nici drumuri in traditionalul sens al cuvintului. La 600 metri de-asupra se afla galagiosulriu Urubamba, apele caruia, pulverizatein atmosfera formau un nor ce il acoperea ca o umbrela. Era inconjurat de terase agricole, suficiente pentru hrana populatiei, si irigat de izvoare naturale. Unii sustineau ca acesta era un fel de oras secret pe care insii in utilizau pentru ceremonii. Altii insa cred ca orasul pierdut era ca un fef de statiune balneara pentru nobilimei incasa. Cei mai multi considera ca incasii au intemeiat fortareata in aceasta vale protejata de munti de ratiuni strategice. Misiunea ei era de a controla grupurile de populatie ce ocupau aceasta regiune salbatica de capitala Cuzco si de a evita incursiunile lor.

Aici existau numeroase temple si palete, staturi si monumente dedicate zeitatilor incase. O suta de scari si numeroase stradute ingaduiau circulatia in cartierele etalate pe mai multe nivele. Majoritatea constructiilor sapate in granitul din virful muntelui sunt adevarate minuni atit arhitectuale cit si estetice. Blocurile enorme de granit utilizate cintaresc peste 50 de tone. Se stie ca incasii nu au folosit roata, asa ca transportarea lor a fost axtrem de dificila. Se presupune ca ele au fost desprinse din muntele de granit printr-o meotda foarte ingenioasa. Stabilind conturul blocului necesar, muncitorii montau la intervale egale pene de lemn umezite. Prin delatare, lemnul facea ca stinca sa crape. Pietroaele erau apoi aduse de pe santier cu ajutorul unei sanii speciale. Aici erau prelucrate inca imbinarile fara mortar nu permite nici macar unei lame de cutit sa intre ele.

Orasul era divizat in trei cartiere. Unul sacru unde pot fi vazute si acum Templul Culorilor, Intihuatana sau cadranul solar si camera cu Trei Ferestre, toate dedicate lui Inti, Zeul soarelui, care era si zeitatea suprema la incasi. Mai exista si Mausolel monumental, o statuie enorma, cioplita in piatra, goala in inferior, folosita pentru ritualuri si sacrificii. Nu departe era siruat si un neobisnuit observator astronomic, construit in forma de semicerc si folosit pentru determinarea datelor importante ale calendarului. Cel de-al doilea cartier era la fel de luxos, caci aici locuiau aristrocratii si preotii. Cea de-a treia parte a orasului era mai simpla, aici traiau servitorii. In total, cele mai aglomerate perioade, in oras se aflau circa 1000 persoane, care ingrijeau templele si munceau pe terasele agricole, construite foarte iscusit de jur imprejur. In to...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Machu Picchu
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate