Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

MUNTII CARPATI

Materie: Geografie
Accesari: 23.872
Download-uri: 3.483
Nota: 7.09 (1773 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - MUNTII CARPATI
Publicitate:

Trimis de aurel
din 03 Martie 2006

Muntii Carpati se desfasoara din Bazinul Vienei, pe teritoriul Slovaciei, Poloniei, Ucrainei, Romaniei si Serbiei si Muntenegru. Muntii Carpati incep la confluenta fluviului Dunarea cu raul Morava, urca spre nordul Slovaciei, patrunde in Ucraina de vest, cuprinde o mica parte din Ungaria de est, ca mai apoi sa patrunda pe teritoriul Romaniei prin partea de nord si sa formeze arcul carpatic romanesc. Lungimea Carpatilor o depaseste pe cea a Alpilor, inaltimea lor fiind insa mai mica. Au o lungime de 1600 km din care peste 800km se desfasoara pe teritoriul Romaniei.

In Slovacia, Muntii Tatra, Tatra Mare si Tatra Mica, predomina cu precadere in partea nordica a tarii, oferind prin aspectul lor natural si aerul pur alpin, o gama larga de posibilitati de relaxare. Cele mai renumite masive sunt Matra, Tatra si Fatra.
In Polonia, muntii Carpati sunt localizati la frontiera sudestica si includ grupele Tatra si Beskizi.

Carpatii romanesti fac parte din marele lant muntos alpino-carpato-himalayan, aparut in urma orogenezelor alpine. Spre deosebire de Muntii Alpi, in continuarea carora se afla, Carpatii Romanesti sunt munti de inaltime mijlocie, mentinandu-se sub altitudinea de 3000 de metri. Ei se impart in trei grupe:
- Carpatii Orientali : granita de N - Valea Prahovei;
- Carpatii Meridionali: Valea Prahovei - Culoarele Timis - Cerna - Bistra;
- Carpatii Occidentali: Valea Dunarii - Valea Somesului.

Carpatii Romanesti inconjoara bazinul transilvanean dinspre nord, est, sud si vest, asemenea unui zid ocrotitor, fiind numiti, pe buna dreptate, "coloana vertebrala" a spatiului mioritic.

Lungimea Carpatilor Orientali si a celor Meridionali, de la granita nordica a tarii si pana la defileul Dunarii - Portile de Fier, este de cca 750 km, iar latimea lor variaza intre 40 km - in Muntii Fagarasului - si 110 km. Cele mai inalte culmi se afla in Carpatii Meridionali - Moldoveanu (2544 m) si Negoiu (2535 m) care, datorita configuratiei lor alpine, mai sunt numiti si "Alpii Transilvaniei". Inaltimea medie a Carpatilor Orientali este de cca 950 m, mai mica decat cea a Carpatilor Meridionali (1136 m). Limita dintre cele doua grupe de munti este considerata de geografi Valea Prahovei.

Carpatii Orientali se desfasoara de la granita de N cu Ucraina pana la Valea Prahovei. Altitudinea medie este de 1300 m, putine varfuri depasesc 2000 m cum ar fi in muntii Rodnei, Vf. Pietrosu 2303 m si Vf. Ineu 2279 m. In Carpatii Orientali se gaseste cel mai lung sir de munti vulcanici din Europa: Mtii Oas, Mtii Gutai, Mtii Tibles, Mtii Calimani, Mtii Gurghiului, Mtii Harghitei. Sunt usor de strabatut dintr-o parte in alta datorita vailor apelor curgatoare, pasurilor si a depresiunilor.

Carpatii Orientali au numeroase resurse subsolice: minereuri neferoase (mtii Tibles), si feroase, carbuni, sulf, ape carbogazoase si resurse solice: paduri si fanete naturale.
Se impart in trei subgrupe:

Grupa Nordica sau Carpatii Maramuresului si ai Bucovinei
Grupa Centrala sau Carpatii Moldo- Transilvani
Grupa Sudica sau Carpatii Curburii

Carpatii Meridionali se desfasoara de la Valea Prahovei pana la Culoarele Timis- Cerna -Bistra. Sunt situati in partea central- sudica a Romaniei, la S de Depr. Colinara a Transilvaniei. Sunt cei mai inalti din Carpatii romanesti, avand multe varfuri peste 2000 m. Primele 3 ca altitudine sunt: Vf. Moldoveanu 2544m, Vf . Negoiu 2535 m si Vf. Parangul Mare 2519m. Au putine depresiuni si trecatori. Carpatii Meridionali sunt saraci in resurse naturale: carbuni superiori in Bazinul Petrosani si roci pentru constructii.

Se impart in patru grupe:
Grupa Muntilor Bucegi
Gropa Muntilor Fagarasi
Grupa Muntilor Parang
Grupa Muntilor Retezat-Godeanu

Carpatii Occidentali ai Romaniei sunt formati din Muntii Apuseni si Muntii Banatului, situati in vestul si, respectiv, sud-vestul tarii. Culmile lor nu depasesc 1850 m, motiv pentru care sunt considerati munti de inaltime medie. Carpatii Occidentali se intind la nord pana la Valea Somesului, la sud pana la Valea Dunarii, la est pana la depresiunea Colinara a Transilvaniei si Carpatii Meridionali, la vest Campia de Vest. Se prezinta ca un "castel de ape", din care izvorasc multe rauri cu un debit bogat datorita precipitatiilor mai abundente decat in celelalte rauri.


Se impart in trei grupe principale:
Grupa Muntilor Banatului
Grupa Muntilor Poiana Rusca
Grupa muntilor Apuseni

Orogeneza Carpatilor a inceput cu milioane de ani in urma, in mezozoic, cand rocile din care acestia sunt formati s-au sedimentat pe fundul Marii Tethys. La sfarsitul tertiarului superior, s-a format in zona de margine a bazinului Transilvaniei cel mai lung lant vulcanic din Europa, acestuia apartinandu-i si rocile vulcanice, bogate in aur si argint, din Muntii Apuseni.

Glaciatiunea intervenita acum cca 1,5 milioane de ani a dus la aparitia ghetarilor si la formarea unor vai glaciare in forma de albie. La altitudini de peste 2000 m, culmile muntilor...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - MUNTII CARPATI
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK