Trimite referat

Stiati ca ...

Costurile reciclarii sunt mai MICI decat cele ale colectarii, depozitarii sau incinerarii (arderii).

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Lucrul Mecanic

Materie: Fizica
Accesari: 31.073
Download-uri: 6.017
Nota: 7.13 (3894 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Lucrul Mecanic
Publicitate:

Trimis de Koszo Ioan Gabriel
din 04 Iunie 2008

Referatul contine formule sau grafice.

Notiunea de lucru mecanic a aparut din necesitatea de a masura munca (fizica) depusa de om, precum si de masinile construite de el pentru a-1 ajuta in aceasta munca.
*
Sa consideram situatia simpla in care un bustean este deplasat pe un plan orizontal cu ajutorul unui cablu de catre un om. Aceeasi deplasare se poate realiza si cu ajutorul unui cal sau al unui tractor. Generalizand pana la abstractizare interactiunea care se realizeaza prin intermediul cablului intre bustean pe de o parte si om, cal sau tractor pe de alta parte, s-a ajuns la notiunea de forta. Aceasta notiune ne permite sa facem abstractie de situatia concreta considerata si in loc sa spunem ca omul munceste, vom spune ca forta produce un lucru mecanic. Lucrul mecanic al fortei este cu atat mai mare cu cat intensitatea fortei si deplasarea corpului (asupra caruia actioneaza forta) sunt mai mari.

Pentru generalizare, se poate face abstractie si de corpul considerat si sa spunem ca o forta produce lucru mecanic atunci cand punctul sau de aplicatie se deplaseaza. Stim ca o forta care actioneaza asupra unui rigid are caracterul unui vector alunecator, adica efectul fortei nu se schimba daca punctul de aplicatie se deplaseaza pe suportul ei. Trebuie sa observam ca in cadrul notiunii de lucru mecanic al unei forte nu o astfel de deplasare este luata in considerare, ci deplasarea efectiva a punctului de pe corp in care se considera aplicata forta.

Denumirea de lucru mecanic a fost data de inginerul francez Gustave Gaspard Coriolis. Continutul notiunii s-a adancit, o data cu cea de caldura, in secolul al XlX-lea cand s-a dovedit experimental ca exista un raport constant intre cantitatea de lucru mecanic (care este legat de miscarea mecanica) si cantitatea de caldura (care este legata de o forma de miscare nemecanica a materiei) in care acesta se poate transforma.

1. Definitie

Se considera un punct material M care se deplaseaza pe traiectoria curbilinie ( ? ), fiind actionat de forta variabila . La momentul t punctul material se afla in M avand fata de un punct de referinta fix 0 vectorul de pozitie r, iar la momentul se afla in, avand vectorul de pozitie.

Prin definitie se va numi lucrul mecanic elementar, corespunzator fortei si deplasarii elementare , produsul scalar
unde . (1)
Cum , expresia (1) devine (2)
Rezulta ca: lucrul mecanic elementar corespunzator unei forte si unei deplasari elementare a punctului de aplicatie al fortei este egal cu produsul scalar dintre forta si deplasarea elementara.

In expresia (1) s-a aproximat ca in intervalul de timp forta ramane constanta, iar arcul este egal cu coarda corespunzatoare. Folosind exprimarea analitica a vectorilor si in functie de proiectiile vectorilor pe axele unui sistem cartezian Oxyz (figura 1) ;, (3) expresia (1) devine: (4)

Figura 1

In functie de viteza , expresia lucrului mecanic elementar este .
2. Proprietati ale lucrului mecanic:
a) este o marime scalara avand ca unitate de masura in sistemul international SI joule-ul (J) si in sistemul tehnic kilogram - forta - metrul (kgf.m);
b) este pozitiv cand si poarta in acest caz numele de lucru mecanic motor;
c) este negativ cand si se numeste in acest caz lucru mecanic rezistent ;
d) este nul cand ;
e) daca deplasarea este compusa din n deplasari elementare (5) atunci (6)

Deci: lucrul mecanic elementar corespunzator unei deplasari compuse este egal cu suma lucrurilor mecanice elementare aferente deplasarilor componente;
f) daca forta reprezinta rezultanta unica a unui sistem de forte (7) , atunci lucrul mecanic este (8).

Adica, lucrul mecanic elementar corespunzator rezultantei unui sistem de forte este egal cu suma algebrica a lucrurilor mecanice elementare ale fortelor componente.

Figura 2

3. Lucrul mecanic total

Cand este corespunzator unei forte variabile si unei deplasari finite a punctului material intre punctele A si B pe o traiectorie curbilinie (figura 2) lucrul mecanic este dat de expresia: (9) ,
iar in cazul unui cuplu
(10).

Expresia (9) se obtine prin descompunerea miscarii finite in miscarii elementare pentru care forta se considera constanta., iar arcul de curba se aproximeaza cu coarda si insumarea lucrurilor mecanice elementare corespunzatoare.

Din relatia (9) se observa...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Lucrul Mecanic
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate