Trimite referat

Stiati ca ...

Au fost descoperiti pe Pamant mai mult de 2.000 de meteoriti. Unul dintre cele mai cunoscute cratere formate de un meteorit cazut pe Pamant este cel din Arizona, USA. Are 1.280 m diametru si 180 m adancime. El s-a format cu cateva sute de mii de ani in urma, cand un meteorit de 250.000 de tone si cu un diametru de 70 m a lovit Pamantul cu o viteza in jur de 60.000 km/h.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Lucrare de diploma- Ingrijiri ale pacientului cu astm bronsic

Materie: Medicina
Accesari: 12.503
Download-uri: 6.384
Nota: 5.50 (1051 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Lucrare de diploma- Ingrijiri ale pacientului cu astm bronsic
Publicitate:

Trimis de Anonimul
din 09 Ianuarie 2008

INTRODUCERE

Astmul bronsic este o entitate clinica cunoscuta cu aproximativ 1000 de ani i.e.n, el deriva de la un cuvant gracesc care inseamna “greutate respiratorie” , si este considerat un “brevet de viata lunga”.Indienii vechi socoteau ca astmul este produs de un principiu activ al toracelui, care impiedicat in trecere, cauzeaza greutatea respiratorie. Ei au introdus tratamentul cu Datura Strammonium in tigari astmatice. Se intalnesc referiri despre astm in Exod, Homer si Herodot. Hipocrate mentioneaza astmul in patru din aforismele lui .Este primul autor care ii recunoaste natura spasmodica (il compara cu epilepsia) si include intre cauze : frigul si excitantii de mediu .

S-a crezut multa vreme ca astmul este o boala exclusiv alergica; mai tarziu s-a revenit la idea ca astmul reprezinta un sindrom de etiopatogenie complexa.Se pare ca atat in antichitate, cat si in evul mediu, sub numele de astm au fost clasate tulburarile cu cause diferite si fara rezultate terapeutice satisfacatoare. Hipocrate recunoaste totusi rolul mediului.Astmul bronsic este una dintre cele mai importante si raspandite afectiuni respiratorii cu o prevalenta de 3-6% din populatie.Lucrurile vor continua sa se inrautateasca, pana cand lumea va folosi mai bine mijloacele de care dispune , pentru a putea lupta in prevenirea acestei afectiuni.

II. NOTIUNI DE ANATOMIE SI FIZIOLOGIE A APARATULUI RESPIRATOR
Aparatul respirator cuprinde organele prin care se realizeaza respiratia pulmonara.O parte din organele aparatului respirator indeplinesc si alte functii decat respiratia :
- fosele nazale servesc la respiratie, dar si pentru miros;
- naso-faringele sau rino-faringele lasa sa treaca aerul spre plamani, dar ventileaza si urechea medie prin trompa lui Eustachio sau faringotimpaniera.
- orofaringele sau bucofaringele : la nivelul lui se incruciseaza calea respiratorie cu cea digestiva;
- laringele este un organ respirator, dar si un organ al fonatiei.
Incepand cu traheea , organele aparatului respirator au functii pur respiratorii.

Componentele aparatului respirator:
-caile respiratorii superioare:
- nas;
- cavitati nazale;
- laringe;
- trahee.
- organele de schimb respirator, plamanul, cu arborele bronsic.

TRAHEEA
Traheea este segmentul aparatului respirator, care continua laringele, fiind asezata inaintea esofagului, si are forma unui conduct cilindric. Este situate pe linia mediana a corpului si se intinde la de extremitatea inferioara a laringelui (C6) pana la mediastin, unde in dreptul vertebrei a 4 –a toracale( T4) se bifurca in cele doua bronhii principale sau pulmonare.

Raporturile traheei:Traheei i se descriu doua portiuni: cervicala si toracala.Traheea cervicala vine in raport anterior cu glanda tiroida, posterior cu esofagul si lateral cu pachetul vasculo-nervos al gatului (artera carotida comuna, vena jugulara externa, nervul vag) si cu nervii recurenti.

Traheea toracala vine in raport anterior cu vasele mari de la baza inimii si timusul ,
posterior cu esofagul si lateral cu pleura mediastinala dreapta si stanga, vena cava superioara, crosa venei azygos si arcul aortei.

STRUCTURA ANATOMICA A TRAHEEI
Este formata dintr-o membrana fibro-musculo-elastica, ce contine 15-20 inele cartilaginoase incomplete. In partea posterioara, arcurile cartilaginoase lipsesc , iar membrane devine plata; ea vine in contact cu esofagul. Musculatura traheei uneste cele doua capete ale arcurilor cartilaginoase. Contractia musculaturii usureaza diametrul traheei, apropiind extremitatile arcurilor cartilaginoase.

Mucoasa traheei este formata din corion, glande mixte si epiteliu pluristratificat,
cilindric.La nivelul limitei inferioare (T4-T5), traheea se bifurca in bronhiile principale
dreapta si stanga.

Vascularizatia si inervatia traheei
-arteriala : prin ramuri din artera subclavie si aorta toracala;
-venele urmeaza arterele cu acelasi nume;
-limfatica este tributara ganglionilor:
- traheal
- traheo-bronsici
- inervatie, prin : nervii -recurrent-vag
- nervii din simpaticul:-cervical -toracal superior

Bronhiile principale, dreapta si stanga continua caile respiratorii inferioare de la
bifurcatia traheei pana la plamani.Bronhiile pulmonare ajung la hilul pulmonar, prin care patrund in plamani, ramificandu-se si formand arborele bronsic.

Bronhia principala dreapta are un traiect mai vertical , este mai groasa si mai
scurta (2,5 cm).

Bronhia principala stanga are un traiect mai orizontal, este mai subtire si mai
lunga (5 cm). Bronhiile principale fac parte din pediculul pulmonar. Pediculul pulmonar cuprinde formatiunile care intra si ies din plamani:
- bronhia principala ;
- artera pulmonara;
- venele pulmonare;
- vasele si nervii pulmonari.

Structura bronhiei principale este identica cu a traheei, inelele cartilaginoase in numar de 9-12 , sunt incomplete posterior . Ele pot fi comprimate de :
-adenopatii traheo-bronsice dand tu...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Lucrare de diploma- Ingrijiri ale pacientului cu astm bronsic
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate