Trimite referat

Stiati ca ...

Ai nevoie de 17 muschi pentru a zambi si 43 pentru a te incrunta.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Lucian Blaga - Cantecul Spicelor

Materie: Romana
Accesari: 10.392
Download-uri: 56.314
Nota: 5.27 (947 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Lucian Blaga - Cantecul Spicelor
Publicitate:

Trimis de
din 23 Martie 2005

Cântecul spicelor
de Lucian Blaga

Poezia face parte din ciclul Vara de noiembrie publicat în volumul postum de Poezii (1962) alaturi de care mai fac parte ciclurile Mirabila samânta si Sticuitorul.
În ciclul postum Vara de noiembrie al carui titlu înseamna reînvierea târzie a iubirii poetul îi opune dupa nasterea, venirea în lumina, tragica din volumele anterioare, o stare binefacatoare în care oboselii de viata i-a luat locul bucuria existentei. Iubirea asimilata primaverii este opusa acum iernii cunoasterii.
Poeziile din acest ciclu sunt cântece ale iubirii împlinite creatoare de luni asa cum se poate vedea în poeziile Înca o data; Strofe de-alungul anilor; Catrenele fetei frumoase; Viori aprinse, femeile; Cântecul focului; Risipei se deda florarul.
Tema iubirii se asociaza acum mai frecvent temei naturii care germineaza si rodeste. O astfel de poezie este si Cântecul spicelor.
Poetul stabileste în aceasta poezie printr-un simt artistic profund legaturi adânci cu universul traind intensitatea senzatiei. Dar poetul se întoarce la pamânt la “un fel de bucolism stilizat si mitic” (Eugen Lovinescu, Lucian Blaga) unde “mozaicul a fost batut cu aur momentele naturale s-au simbolizat anotimpurile au capatat subîntelesuri spirituale si câmpiile se aureoleaza” (George Calinescu, Lucian Blaga interpretat de...).
Alcatuita din trei strofe poezia tresalta de dorul de viata dar în acelasi timp senzatia mortii se face pe îndelete simtita si acceptata cu deplina resemnare.
Actiunea se petrece în plina vara când dupa perioada germinatiei ajunse la maturitate deplina îsi daruiesc cu prisosinta rodul bogat. Senzatia însa provoaca poetului o stare de tristete. Într-o osmoza perfecta cosmic-teluric poetul îsi exprima sentimentele lentei alunecari în neant:
“Spicele-n lanuri de dor se-nfioara, de moarte
Când secera lunii pe bolta apare.”
Aparitia lunii nu este întâmplatoare ci ea ne duce cu gândul la apusul zilei si nu numai când întunericul cuprinde întregul univers.
Printr-o comparatie subtila poetul ne introduce în mituri stravechi legate de zeitatea divina:
“Ca fetele cata, cu parul de aur,
La zeul din zare”.
În strofa a doua folosind de data aceasta metafora-personificare poetul exprima atât iubirea devoratoare cât si dorinta arzatoare a spicelor înfiorate de dragoste pentru zeul divin de a fi secerate de secere a lunei: “O vorba-si trec spicele-fete-n vapaie; / Secere a lunei e numai lumina (ne duce cu gândul la Luceafarul eminescian... “se aprindea mai tare”) / Cum ar putea sa ne taie / Pe la genunchi, sa ne culce pe spate, în arderea vântului?”
Poetul stabileste în aceasta strofa miracolul germinatiei în care se înfratesc într-o osmoza perfecta pamânt cosmic în vederea împlinirii actului germinativ. De aici drama neîmplinirii visului mult dorit. Pentru spicele gata de sacrificare zeul lunii ramâne un mit la fel de departat ca Luceafarul pentru Catalina din poemul eminescian.
Strofa a treia si ultima aduce împacarea cu soarta crida (seninatatea cu care românul a stiut totdeauna sa întâmpine moartea asa cum am vazut în balada Miorita) a spicelor care în nazuinta lor de împliniri superioare (dorinta de a atingere a absolutului) sunt sortite a fi secerate de fierul crud al pamântului: “Aceasta-i tristetea cea mare-a spicelor / Ca nu sunt taiate de luna ca numai de fierul pamântului / Li se menit sa apuna” (vedem în fierul pamântului o reîntoarcere în spatiul cosmic deci o reîntregire a temei enuntate mai sus).
Construita dupa formula clasica poezia este simbolica poetul meditând asupra sensului viatii si al mortii. Spicele simbolizeaza ideile poetului în cautarea permanenta a absolutului (zeul lunar) iar fierul pamântului sugereaza moartea necrutatoare care spulbera orice vis si orice cautare.
Saraca în podoabe artistice, doar câteva metafore, personificari, comparatii, interogatii retorice, poezia este bogata în semnificatii.

...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Lucian Blaga - Cantecul Spicelor
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate