Trimite referat

Stiati ca ...

Albatrosul este o pasare nestatornica petrecandu-si majotitatea timpului pe mare, revenint pe pamant doar pentru a se reproduce.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Luarea de mita

Materie: Drept
Accesari: 8.610
Download-uri: 2.099
Nota: 5.15 (3408 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Luarea de mita
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 20 Noiembrie 2008

I. Consideratii generale privind infractiunile de coruptie

I. 1. Coruptia fenomen social si juridic

Omul, fiinta sociala, prin esenta si definitia sa nu traieste izolat, singur, ci intr-o permanenta si neinlaturat convietuire cu semenii sai, de actiune comuna pentru existenta, pentru supravietuirea si evolutia lui, pentru ameliorarea mediului natural si perfectionarea celui social. El este purtatorul personalitatii, iar aceasta se releva ca o insusire pe care tinde s-o dobandeasca, s-o exprime intr-o modalitate cat mai deplina.

La randul ei, societatea isi are asigurata si poate realiza dezvoltarea sa complexa numai prin valorificarea deplina a aptitudinilor membrilor sai, a personalitatii acestora. Societatea este pentru fiecare individ, pentru fiecare membru al sau, cadrul care asigura existenta si dezvoltarea acestuia, prin aceea ca fiecare are un statut al sau in care se insumeaza totalitatea drepturilor si obligatiilor pe care societatea le acorda sau le pretinde de la fiecare1.

In cadrul vietii de relatie, a vietii sociale, conduita (actiunea) fiecaruia este apreciata, evaluata de ceilalti membrii ai societatii si considerata „convenabila” ori „neconvenabila”, pentru ei sau grupul social construit dupa cum ea se armonizeaza sau vine in conflict cu acestea2.

Coruptia face indiscutabil parte dintre acele actiuni ale omului care sunt neconvenabile pentru societate, pentru ceilalti membrii ai acesteia.

Ea este un fenomen social fiindca este conditionata in aparitia si existenta ei, de viata de relatie, de viata sociala si de normele de conduita statornicite in cadrul societatii.

Fortele naturale care au trezit si sadit in om imperativul sociabilitatii, au avut darul si puterea de a inspira si determina acestuia spiritul de ordine facandu-l sa inteleaga ca in cadrul grupului social, interesele si actiunile fiecaruia trebuie sa se armonizeze cu acelea ale celorlalti, ca actiunilor neconvenabile trebuie sa le raspunda reactii convenabile, ca existenta comuna, convietuirea oamenilor in societate nu este posibila fara ordonare careia trebuie sa i se conformeze fiecare in parte si toti laolalta3.

Coruptia este un fenomen social prin conditiile de existenta si totodata unul antisocial prin consecintele sale.
Odata cu incriminarea ei, coruptia a devenit si un fenomen juridic.

Ca urmare a incriminarii sale, coruptia trece limitele faptului exclusiv social devenind si un fapt juridic, generator de consecinte juridice, de raspundere penala.

Coruptia este un fenomen juridic, fapt pentru care ea este si ramane un fenomen social, ea avand loc in societate si producand urmari periculoase, daunatoare pentru aceasta. Daca nu ar exista coruptia in realitatea sociala, nu ar produce urmari antisociale periculoase, ea nu ar fi incriminata, nu ar fi devenit fapt juridic.

Asadar, coruptia devine un fapt juridic, reglementat prin norme de drept penal, fiindca in prealabil ea este un fapt social, o realitate sociala care nu poate fi si nici nu trebuie ignorata si care creeaza urmari periculoase pentru ordinea sociala.

I. 2. Notiunea de coruptie in dreptul penal roman si pe plan international. Scurt istoric al infractiunilor de coruptie

In acceptiunea generala coruptia este o manifestare, o abatere de la moralitate, de la datorie, care exprima o grava degradare, descompunere morala, venalitate.

Coruptia, ca fenomen social, a atras atentia spre studiul ei, inca din antichitate.

Conform Dictionarului limbii romane cuvantul “coruptie” deriva din latinescul “coruptio-onis” si inseamna stare de abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie5. In materia dreptului penal, termenul caracterizeaza o anumita comportare a functionarului care isi comercializeaza, isi vinde atributele functiei si increderea acordata de societate, primind in schimb bani ori alte foloase. Reprezinta un pericol social pentru societate prin vatamarea sau punerea in pericol a desfasurarii activitatii statului si a tuturor sectoarelor vietii sociale.

Ea a existat din cele mai vechi timpuri, din antichitate insotind nefast societatea umana, organizata statal de la inceputurile ei, de-a lungul existentei si evolutiei milenare a acesteia, pana in zilele noastre.

Istoric – dela inceputul moral si apoi juridic – s-a reactionat firesc impotriva coruptiei.

Protectia juridica impotriva coruptiei s-a impus nu numai datorita sentimentului firesc de ostilitate, ci mai ales din nevoia pe care societatea organizata si-o datoreaza si o datoreaza membrilor sai, de aparare impotriva descompunerii morale grave, a degradarii, a venalitatii celor investiti cu exercitiul puterii sau al unei functiuni.

Despre coruptie, la evreii antici, aminteste Vechiul Testament – Cartea regilor cap. 8-3, cand referindu-se la fiii lui Samuel, desemnati de el judecatori, afirma ca: „Fiii l...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Luarea de mita
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate