Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Lituania

Materie: Geografie
Accesari: 12.889
Download-uri: 3.242
Nota: 5.20 (1502 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Lituania
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 26 Mai 2008

Lituania este o tara baltica in Europa de Nord. Capitala tarii este Vilnius. Granita de vest a tarii o constituie Marea Baltica. In nord se invecineaza cu Letonia, in sud-est cu Belarus, in sud cu Polonia iar in sud-vest cu Rusia prin exclava sa Kaliningrad, obtinuta in urma redefinirii multor granite in Europa la inceputul perioadei numita a Cortinei de fier.

Lituania reprezinta un coltisor european unic, aflat la intersectia mai multor curente culturale: scandinav, est-european, central european si rusesc. In partea de est a teritoriului se gaseste centrul geometric al Europei. Lituania are doar 3,5 milioane de locuitori si o suprafata de 65.000 km patrati.

Lituania se invecineaza cu Polonia, Belarusia, Letonia si Rusia. Capitala tarii este Vilnius. Al doilea oras ca marime este Kaunas, numit si "orasul muzeelor". Limba oficiala este limba lituaniana. Aceasta si letona sunt singurele doua limbi ramase din ramura baltica a limbilor indo-europene. Clima este temperat continentala.

In Evul Mediu Lituania a atins o acoperire maxima, de la Marea Baltica pana la Marea Neagra. In 1386 monarhul Lituaniei s-a casatorit cu printesa Poloniei si astfel s-a nascut imperiul Polonezo-Lituanian. In secolul XVII Lituania a fost impartita intre Austria, Rusia si Prusia.

In secolul XIX, Lituania a fost implicata in mai multe rebeliuni anti-rusesti din Polonia. In timpul primului razboi mondiala, tara a fost ocupata de Germania dar dupa razboi si-a proclamat independenta. In timpul celui de-al doilea razboi mondial tara se afla sub influenta nazista.

Hitler a invadat Lituania in 1941, si sub ocupatia nazista aproape toti cetatenii de religie iudaica au fost ucisi in ghetouri si lagare de concentrare. Armata Rosie a recucerit Lituaniain 1944 si aveau sa treaca 40 de ani pana cand tara sa-si redobandeasca libertatea.

Initiativele de glasnost si perestroika ale lui Gorbaciov au permis formarea unei miscari care sa lupte pentru independenta Lituaniei. Aceasta a fost una dintre primele tari care a legalizat partidele anti-comuniste.

Rusia a recunoscut independenta Lituaniei pe 6 septembrie 1991, iar pe 17 septembrie in acelasi an a intrat in Organizatia Natiunilor Unite. In 2004 Lituania a devenit membru UE si NATO. A fost una dintre cele 25 de tari care sa ratifice noua Constitutie Europeana iar anul acesta vor renunta la moneda nationala Litas in favoarea Euro.

Vilnius, capitala Lituaniei, are o populatie de 600.000 de locuitori. Este un oras medieval cu arhitectura baroca si gotica. Centrul istoric al orasului este unul dintre cele mai mari din Europa cu o suprafata de 3,6 kilometri patrati. Exista peste 1.500 de cladiri in Centrul Vechi, construite intr-o sumedenie de stiluri arhitectonice. De aceea orasul Vilnius este trecut pe Lista Patrimoniului UNESCO. Exista peste 40 de biserici in Vilnius, iar dupa caderea comunismului au rasarit restaurante si hoteluri.
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Lituania
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK