Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Limba romana ,literatura si gramatica clasa a VII-a

Materie: Romana
Accesari: 41.682
Download-uri: 4.750
Nota: 8.27 (3817 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Limba romana ,literatura si gramatica clasa a VII-a
Publicitate:

Trimis de Kata Andrei
din 26 Noiembrie 2007

LIMBA ROMANA , CLASA A VII-A , LITERATURA

Genul Liric

Textul "X" scris de "Y" apartine genului epic , deoarece autorul isi exprima in mod indirect sentimentele , prin intermediul personajelor , predominand naratiunea si dialogul .

Genul Epic

Textul "X" scris de "Y" aparine genului liric , deoarece autorul isi exprima in mod direct sentimentele si gandurile , cu ajutorul figurilor de stil si al imaginilor artistice .

Structuri narative

Insertia este un procedeu narativ care consta in includerea unei povestiri (A) in interiorul alteia (B) .
Se numeste si povestire in rama .

A b , b inclus in A

Inlantuirea reprezinta un procedeu de legare a secventelor intr-un text narativ , constand in dispunerea cronologica a evenimentelor , a intamplarilor , unele dupa altele .
Se realizeaza prin juxtapunere (marcata grafic prin virgula ) sau prin jonctiune cu ajutorul conectorilor (la inceput , apoi , dupa aceea , ... , in final) .

Alternanta este procedeul narativ prin care sunt prezentate alternativ doua povestiri .

A <---------> B

Figuri de stil

Alegoria este figura de stil alcatuit dintr-un sir de metafore , comparatii , personificari , formand o imagine unitara pentru a prezenta o notiune abstracta prin mijloace concrete .

Hiperbola este figura poetica prin care se exagereaza intentionat proportiile , prin marire sau prin micsorare , pentru a mari expresivitatea .

Enumeratia consta in insiruirea pe mai multi termeni referitori la aceeasi tema , avand scopul de a trage atentia asupra aspectelor descrise .

Repetitia reprezinta folosirea succesiva a unui sunet , cuvant sau grup de cuvinte pentru a impune atentiei o imagine semnificativa , o idee , un sentiment , o actiune sau un obiect .

Epitetul este un grup de cuvinte sau cuvant care exprima insusiri deosebite ale obiectelor .
Exemple de epitete :
- Epitet cromatic ("(iarna) sura")
- Epitet auditiv ("clinchet (de clopotel)")

Comparatia consta in alaturarea a doi termeni pe baza unor insusiri comune , cu scopul de a evidentia caracteristicile primului termen .
Formula : T1 + K + T2 , unde T1 este primul termen , K reprezinta cuvantul de legatura (de obicei "ca") , iar T2 al doilea termen .

Personificarea este figura de stil prin care se atribuie insusiri sau manifestari omenesti obiectelor , animalelor sau elementelor naturii .

Metafora consta in denumirea unui obiect , a unei insusiri , a unei actiuni cu ajutorul unei comparatii din care lipseste termenul comparat .

Inversiunea este procedeul artistic prin care se schimba ordinea fireasca a cuvintelor (expresiilor) , cu intentia de a obtine efecte poetice .


Mijloace de imbogatire ale vocabularului

Mijloace interne

Derivarea este mijlocul intern de imbogatire al vocabularului , prin care sunt adaugate la radacina sufixe si prefixe.

Compunerea lexicala este mijlocul de imbogatire al vocabularului , prin care se formeaza cuvinte noi , alaturand sau unind termeni diferiti .

Conversiunea (Schimbarea valorii gramaticale) este mijlocul intern de imbogatire al vocabularului , prin care se formeaza cuvinte noi prin trecerea de la o partea de vorbire la alta .

Mijloace externe

Imprumuturile din alte limbi -----> In limba romana , exista cuvinte imprumutate din alte limbi (engleza , slava , franceza) sau mostenite din limba latina, formate mai apoi in interiorul limbii prin mijloace interne .

Dictionare

Sinonimele sunt cuvintele care au forma diferita si inteles identic sau asemanator .

Antonimele sunt cuvintele care au forma diferita si inteles diametral opus .

Omonimele sunt cuvintele care au aceeasi forma si inteles diferit .

Omografele sunt cuvintele care se scriu la fel , dar se accentueaza diferit .

Omofonele sunt cuvintele care se pronunta la fel , dar se scriu diferit .

Cuvintele polisemantice sunt cuvintele care au mai multe intelesuri .

Unitatile frazeologice sunt grupuri stabile de doua sau mai multe cuvinte , avand sens unitar si referindu-se la un singur aspect al realitatii .

Formulele (cliseele internationale) sunt unitati frazeologice care circula in majoritatea limbilor si au un caracter cultural .

Notiuni de fonetica

Fonetica studiaza sunetele unei limbi .

Sunetele limbii romane sunt : vocalele , semivocalele si consoanele .

Diftongul este grupul de sunete , format dintr-o vocala si o semivocala care se pronunta intr-o singura silaba impreuna .

Triftongul este grupul de sunete , format dintr-o vocala si doua semivocale , care se pronunta impreuna .

Hiatul este format din doua vocale alaturate , pronuntate in silabe diferite .

LIMBA ROMANA , CLASA A VII-A , GRAMATICA

Morfologie

Substantivul este partea de vorbire flexibila , ce denumeste fiinte , lucruri , fenomene ale naturii , insusiri , actiuni , stari sufletesti .

Verbul este partea de vorbire flexibila , care arata actiunea , starea sau existenta .

Diateza pasiva arata ca subiectul gramatical este obiectul care...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Limba romana ,literatura si gramatica clasa a VII-a
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK