Trimite referat

Stiati ca ...

Majoritatea planetelor din sistemul nostru solar au axa de rotatie aproape perpendiculara pe planul orbitelor. Uranus insa are axa de rotatie aproape paralel cu acesta.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Legea lui Arhimede

Materie: Diverse
Accesari: 63.271
Download-uri: 7.279
Nota: 6.92 (3727 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Legea lui Arhimede
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 27 Martie 2009

Arhimede (287-212 i.H.) s-a nascut la Siracuza, in Sicilia (in acel timp era colonie greceasca). El este unul dintre cei mai cunoscuti invatati ai Greciei antice, considerat parintele mecanicii.

Intamplarea care a condus la descoperirea legii care-i poarta numele este urmatoarea:

Dupa ce a castigat puterea in Siracuza, Hieron a hotarat sa puna intr-un templu o coroana de aur pe care sa o inchine zeilor care l-au ajutat in obtinerea victoriei. Aurarul care a confectionat-o i-a adus o coroana minunata. La urechea regelui au ajuns insa zvonuri ca aurarul ar fi furat o parte din aur si l-ar fi inlocuit cu argint. Regele i-a cerut lui Arhimede sa stabileasca cu certitudine daca a fost inselat sau nu.

Framantat de rezolvarea problemei, aflandu-se in cada, Arhimede a observat ca intrand mai mult in apa, din ce in ce mai multa apa se revarsa afara. In acel moment a sarit din cada si a luat-o la fuga, strigand din rasputeri “Evrica!”, adica “Am descoperit!”

Plecand de la observatia din baie, el a stabilit ca mesterul aurar isi insusise o mare parte din aurul incredintat. Astfel s-a formulat legea care-i poarta numele lui Arhimede.

Forta arhimedica reprezinta rezultanta tuturor fortelor (de apasare) cu care lichidul, datorita presiunii hidrostatice, actioneaza asupra unui corp scufundat intr-un lichid.

O alta formulare a legii lui Arhimede, mai clara, ar fi: Un corp scufundat intr-un lichid in repaus este impins de jos in sus cu o forta verticala numeric egala cu greutatea lichidului dezlocuit de acel corp.

Caracteristicile fortei arhimedice

- Forta arhimedica are directie verticala si sensul de jos in sus
- Modulul fortei arhimedice este egal cu modulul greutatii lichidului dezlocuit de corp:
FA= Gl = ml ? g = ?l ? Vl ? g
- Punctul de aplicatie al fortei arhimedice se numeste centru de presiune. El coincide cu centrul de greutate al corpului daca acesta este omogen si complet scufundat in lichid.

Factori care influenteaza forta arhimedica

Factorii care influenteaza valoarea fortei arhimedice sunt:
- valoarea fortei arhimedice nu depinde de adancimea la care este scufundat corpul
- valoarea fortei arhimedice depinde de natura lichidului fiind cu atat mai mare cu cat densitatea lichidului este mai mare
- valoarea fortei arhimedice nu depinde de masa corpului scufundat daca volumul corpului nu se modifica
- valoarea fortei arhimedice creste cu volumul corpului scufundat

Aplicatii ale legii lui Arhimede

Navele plutesc, desi sunt confectionate din materiale cu densitatea mult mai mare decat a apei. Datorita formei lor ele dezlocuiesc un volum foarte mare de apa (mai mare decat volumul materialelor din care este confectionata nava).

Submarinul este o nava care poate pluti la suprafata apei, dar se poate si scufunda la diferite adancimi. El are intre peretii sai dubli rezervoare (numite balast-apa), care se pot umple cu apa din mare; cand se umplu cu apa, greutatea submarinului creste, si el se scufunda. Pentru a reveni la suprafata, apa din rezervoare este evacuata cu ajutorul aerului comprimat.

Batiscaful este un submarin mai mic, folosit pentru a cobori la adancimi foarte mari. Pentru a rezista la presiunile enorme ale apei, cabina in care se afla pasagerii (vizibila in partea inferioara) este o sfera de otel cu peretii foarte grosi. Restul carcasei este plina cu un lichid cu densitatea mai mica decat apa.

Baloanele umplute cu hidrogen, lasate libere in aer, se ridica datorita fortei arhimedice.

Legea lui Arhimede mai are si alte aplicatii in lumea de zi cu zi, acestea fiind doar unele dintre ele.

SFARSIT.

...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Legea lui Arhimede
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate