Trimite referat

Stiati ca ...

Europa este singurul continent care nu are niciun desert.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Latina - declinarile substantivului

Materie: Diverse
Accesari: 92.328
Download-uri: 13.148
Nota: 6.26 (3440 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Latina - declinarile substantivului
Publicitate:

Trimis de
din 13 Noiembrie 2002

SUBSTANTIVUL

INTRODUCERE:
In limba latina substantivul se imparte in cinci declinari. Fiecare declinare are terminatiile ei specifice in functie de caz si numar.

Totdeauna substantivul este enuntat cu doua forme - nominativul si genitivul. Este necesar pentru noi, care nu vorbim curent limba latina, sa enuntam si genitivul, caci dupa terminatia acestuia, stabilim declinarea careia ii apartine substantivul dat.

Declinarea aI are la genitiv terminatia (ae), declinarea a II-a are la genitiv terminatia (i), declinarea a III-a are la genitiv terminatia (is), declinarea a IV-a - (us) si declinarea a V-a - (ei).

A nu se confunda declinaarile a II-a si a V-a fiindca au aceeasi terminatie, o distinctie este aceea ca la nominativ singular declinarea a II-a are terminatiile (us), (er) sau (um), pe cand declinarea a V-a are la nominativ singular terminatia (es).

DECLINAREA I
Substantivele de declinarea I sunt majoritatea de genul feminine, masculine fiind doar acelea care denumesc indeletniciri barbatesti sau nume de barbati.

Terminatia de la genitiv dupa care distingem substantivele de declinarea I este (ae).

Terminatiile:
Singular: N. - (a), G. - (ae), D. - (ae), Ac. - (am), Abl. - (a), V. - (a);
Plural: N. - (ae), G. - (arum), D. - (is), Ac. - (as), Abl. - (is), V. - (ae);

OBS: Terminatia (a) de la ablativ singular este vocala lunga, dar distinctia pentru noi, care nu vorbim fluent limba latina, este greu de facut in pronuntie.

Acum vom declina un substantiv feminin si unul masculin:
Silva, silvae = padure:(dupa terminatia de la a doua forma putem vedea ca este de declinarea I, iar fiindca nu reprezinta nume de barbati sau indeletniciri ale acestora, rezulta ca este de genul feminin;singular: N. - (silva), G. - (silvae), D. - (silvae), Ac. - (silvam), Abl. - silva), V. - (silva);plural: N. - (silvae), G. - (silvarum), D. - (silvis), Ac. - (silvas), Abl. - silvis), V. - (silvae);agricola, agricolae = agricultor:

(dupa terminatie ne dam seama ca este de declinarea I, dar fiind o indeletnicire barbateasca, rezulta ca este de genul masculin;)singular: N. - (agricola), G. - (agricolae), D. - (agricolae),Ac. - (agricolam), Abl. - (agricola), V. - (agricola);plural: N. -(agricolae), G. - (agricolarum), D. - (agricolis), Ac. - (agricolas), Abl. - (agricolis), V. - (agricolae);(se poate observa ca ambele substantive au fost declinate la fel, deci nu exista vreo diferenta in modul de declinare, dar distinctia intre genuri este foarte importanta pentru ca adjectivele sau participiile verbale se acorda si in gen cu substantivele)

Atentie! La declinarea I sunt doua exceptii de formare a dativului si ablativului plural - substantivele dea, deae si filia, filiae nu fac dativul plural deis, respectiv, filiis, ci deabus si filiabus.O alta exceptie este aceea ca expresia Pater familias se foloseste in acest fel, desi gramatical ar fi Pater familiae.

Declinarea a II-a
Substantivele de declinarea a II-a sunt majoritatea de gen masculine si neutru. Cele de gen masculine au la nominativ singular terminatia (us), iar cele neuter au la nominativ singular terminatia (um): Sunt si substantive de genul feminin,care sunt terminate in (us) la nominativ singular si se comporta ca si cele masculine, doar ca acestea denumesc arbori sau nume de tari.

Mai sunt si substantive care au la nominativ singular terminatia (er), dar in rest se declina la fel cu celelalte. Recunoasterea substantivelor de declinarea a II-a se face dupa terminatia (i) de la genitiv singular, care este comuna fiecarui gen.

Terminatiile :
Masculin si feminin :
Singular : N. - (us sau er), G. - (i), D. - (o), Ac. - (um), Abl. - (o), V. - (e sau er);
Plural: N. - (i), G. - (orum), D. - (is), Ac. - (os), Abl. - (is), V. - (i);

Neutru:
Singular: N. - (um), G. - (i), D. - (O), Ac. - (um), Abl. - (o), V. - (um),;
Plural: N. -(a), G. - (orum), D. - (is), Ac. - (a), Abl. - (is), V. - (a);
Nota: La genul neutru totdeauna nominativul, acuzativul si vocativul sunt identice, in cazul declinarii a II-a singular (um) si plural (a).

Exceptii: Sunt doua substantive care masculine care nu fac vocativul in (e), ci identic cu nominativul: Agnus, agni = miel si deus dei = zeu.Sunt trei substantive de genul neutru care se termina la nominativ singular in (us) : virus, viri  = virus ; pelagus, pelagi = mare ; vulgus, vulgi = gloata ;Substanivele care au tema terminata in (i), fac genitivul identic cu tema : Ovidius, Ovidii, vocativ Ovidi ;

Declinarea a III-a
Substantivele de declinarea a III-a sunt recunoscute dupa terminatia genitivului, care este (is). Nominativul este de mai multe feluri.

Declinarea a III-a se imparte in doua - substantivele sunt de doua categorii : imparisilabice si parisilabice.Substantivele imparisilabice sunt acelea care au un numar diferit de silabe la nominative fata de genitiv. De exemplu : carmen, carminis, civitas, civitatis etc..Substantivele parisilabice sunt acelea care au un numar egal de...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Latina - declinarile substantivului
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate