Trimite referat

Stiati ca ...

Numai 10 minute sint suficiente pentru o camila ca sa-si bea portia sa de apa de 125 litri. Ea rezista fara apa 14 zile, insa pierde 30% din greutate in acest interval de timp.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Lacul Rosu

Materie: Geografie
Accesari: 14.633
Download-uri: 1.683
Nota: 5.17 (1652 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Lacul Rosu
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 11 Iulie 2008

Lacul Rosu(Ghilcos)este cel mai mare lac de baraj natural care se afla la altitudinea de 980 m,in apropierea Cheilor Bicazului,la o distanta de cca 26 km de orasul Gheorgheni din judetul Harghita,pe drumul national 12/c,in statiunea cu acelasi nume. Este in forma de "L’’,adanca de 10 m(adancimea maxima de 10.5 m),avand o suprafata de 12.7 ha si o circumferinta de 2830 m.

Lacul s-a format relativ recent,in iulie 1837.Atunci s-a intamplat ca in urma ploilor abundente marea cantitate de moloz stancos de pe versantul nordic al Stancii Ucigasului a alunecat,blocand drumul Paraului Bicajel.
Acest fenomen s-a produs in urma infiltrarii apelor unei puternice ploi,s-au cutre- murului deosebit(produs in zona Vrancei in acea perioada)din 11 ianuarie 1838,dar esential este,ca s-a format prin deplasarea masei argiloase depuse cu ocazia ultimei ere glaciare pe versantul nord-vestica a muntelui Ghilcos(varful Ghilcos-1406 m)s-au prabusit,alunecand pe stratul de argila,inchizand valea in care paraiele Rosu, Licas, Oilor si Zurad,cu un mare debit de apa,s-au adunat formand lacul.Lacul Rosu este cunoscut de localnici sub numele de "Taul Rosu’’.

Vraja deosebita este amplificata de multimea trunchiurilor goale ale brazilor de odinioara,care ies din apa strapungand imaginea Micului Zurad reflectat in oglinda lacului. Original lacul,in primii ani de la formare s-a extins mai mult cam un km mai sus in valea paraului,dar de-a lungul timpului barajul natural s-a erodat, nivelul apei stabilizandu-se la nivelul actual.

Numele de Lacul Rosu provine de la gresia rosie tertiara,usor dezagreagabila transportata de raul Rosu, care a vopsit in rosu imprejurimile pana la lac.Lacul este periclitat de marea cantitate de aluviuni tranportata de paraurile afluente (Rosu, Licas,Oii,Ghilcos(ucigas) ).

Lacul aflat la o altitudine de 983 m,intr-o mica depresiune montana are o clima placuta;subalpina.Media anuala a orelor de stralucire solara este cuprinsa intre 1700 si 1900.Temperatura medie anuala este de 8° C.Media cea mai scazuta de tempera -tura este de -7/-4°C,iar cea mai ridicata de 14-18°C.Temperatura apei vara poate atinge 22°C,primavara,toamna 6-10°C.Iarna,lacul este acoperit de un strat de gheata gros de 60-70 cm.Vanturile sunt moderate.

Imprejurimile lacului se pot mandri cu o flora si o fauna bogata.Cel mai vestit reprezentant al faunei lacului este pastravul de munte care atinge marimi de-a dreptul impresionante(7-8 kg,85 cm lungime)la care se adauga si racii.
Padurile de conifere(molidul si pinul)in amestec cu alunul,salcia de munte si mesteacanul sunt dominante.Pe versantii din preajma lacului cresc bradul alb, paltinul si plopul de munte.Peisajul este infrumusetat de diferite flori: stajenelul, laptele cucului,garofita,margarita,floarea de colt.

Pe langa rasul si capra neagra socotite raritati ale naturii,in padure traiesc si lupi,cerbi,mistreti,ursi,veverite.Printre pasarile importante sunt rata salbatica, cocosul de munte,sitarul,uliul,soimul.Datorita bogatei si valoroasei faune acvatice (pastravul indigen,pastravul de munte,rosioara)regiunea este importante si pentru pescuitul sportiv.

Datorita precipitatiilor atmosferice abundente,mari suprafete de teren de pe coasta nord-vestica a muntelui Ghilcos s-au prabusit,alunecand pe stratul de argila, inchizand valea Verescheului,unde au confluenta mai multe parauri cu debit semni- ficativ.Oglinda apei este strapunsa de trunchiurile de brazi,care sunt ramasitele padurii inundate de lac.
Denumirea lacului atat in limba romana cat si in limba maghiara,provine ori de la muntele Ghilcos(ucigasul)ori de la paraul Rosu(Verescheu).Astfel in 1864 apare sub denumirea Lacul Pietrii Rosii,mai tarziu a fost denumit Lacul Ucigas precum si Taul Rosu.Din 1936 este denumit oficial Lacul Rosu.

Vechea denumire ungureasca pentru lac a fost Veres-to(Lacul Rosu),sub forma Gyilkos-to(Lacul Ghilcos)apare prima data in descrierea lui Orban Balazs.

Locuri ucigase dupa localnici sunt cele greu accesibile,obositoare.Denumirea muntelui Ghilcos apare de prima data in 1773 ca teren al contelui Lazar,deci este mult mai veche decat toponimul de Lacul Ghilcos.
Dimensiunile initiale ale lacului un sunt cunoscute,datorita faptului ca unele parti din mal erau inaccesibile.Dimensiunile lacului dupa masuratorile lui Csiki Karoly(1987)sunt urmatoarele :perimetrul 2830 m3,aria 114676 m2,volumul apei acumulate 587503 m3,adancimea maxima la extremitatea din aval 9.7 m.

Paraurile ce alimenteaza lacul,aduc 1-1.5 m3 apa pe secunda in lac.
Forma lacului seamana cu litera L si are doua braturi:bratul din Valea Oii avand lungimea de 900 m,iar bratul din valea Suhardului 438 m.Viata lacurilor din pacate este scurta,in aceasta privinta nici Lacul Rosu nu este o exceptie in disparitia lacului, un rol important are colmatarea bazinului lacului cu aluviuni. ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Lacul Rosu
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate