Trimite referat

Stiati ca ...

Vulpea cu urechi de liliac (Otocyon megalotis) din sudul Africii are urechi remarcabil de mari. Ea are 46-48 de dinti comparativ cu numarul obisnuit de 42 si se hraneste in principal cu termite.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Japonia

Materie: Geografie
Accesari: 3.012
Download-uri: 522
Nota: 5.95 (945 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Japonia
Publicitate:

Trimis de kr1sty_stecheru
din 14 Februarie 2008

Adancul lacrimii de ceai

Sado sau chano-yu este desenul caligrafic sub care se ascunde multiseculara arta a ceremonialului ceailui in indepartata Tara a Soarelui Rasare.Aburul parfumat al ritualului s-a ridicat din negura vremurilor de prelungita volbura politica ce mistuia ca un incediu devastator trecutele realitati nipone.inceputurile acestei practici se contureaza in raspntia Epocii Shomu cand renumitul prelat chinez Ganjin inainte de a purcede la una din obisnuitele calatorii catre Japonia nu a uitat sa puna in desaga-i nelipsita medicamentele necesare.Printre tamaduItoarele substante el a strecuratcu grija pioasa si tancha,adica ceai.

A fost suficient acest gest pentru a aprinde in niponi pasiunea pentru consumarea ceaiului.ceva mai tarziu preoti japonezi-calatori pe corabia atator interese in imensa china-au asezat in recuzita lor discreta ,la intorcere ,si samanta de ceai pe care au cultivat-o in brazda pamantului natal,punand,temeiul unei indeletniciri care avea sa devina atat de populara.Nu mult dupa acest episod,ceaiul verde sub forma de pudra devenea de cautat pe meridianul Yamato,cu precadere din Epoca Heian (794-1191).

Cele dintai ceremonii au constituit apanajul preotilor.In aroma imbietoare data de zbuciumul surd alceaiului in apa clocotitoare ,gaseau remediul impotriva oboselii.Cum in acele vremuri prelatii insemnau o rampa rara daca nu unica de diseminarea invataturii ,servirea ceaiului s-a raspandit ,treptat,prin intermediul lor,si in randul locuitorilor obisnuiti.De aici pana la ritual nu mai ramasese decat un pas.

Inaltarea si implicit consacrarea practici consumarii ceaiului,la rangul de arta, ceea ce echivala cu adapostirea sub pavaza boltei nestemate a culturii indigene-avea sa o consfinteasca Senno-Rikyu un om de afaceri ce-si ducea existenta in infloritoarea localitate comerciala Sakai situata la sud de renumita metropola Osaka.

Patru sunt principiile care guverneaza procesul ceremoniei ceaiului : armonia,solicitand sa te aflii in relatii pasnice cu mediul si cei de langa tine,respectul pentu oaspeti,vizibil pana si in manuirea ustensilelorde preparare a ceaiului ; puritatea si tihna ,acestea purtand in intimitatea lor o anumita incarcatura meditativa ,considerandu-se ca,in fond,este vorba de o ruga nu pentru sine ,ci pentru pacea lumii.

Chano-yu este in Japonia imnul fiecarei clipe de viata si o distinsa arta ,una de gala .Ritualul ei se consuma prin excelenta sub acoperisul unei cladiri numita sukiya .In acceptiuneasumara aceasta este o casa simpla, compusa din camera propriu –zisa, in care intra cel putin cinci persoane si o incapere denumita mizuya adica anticamera destinata pastrarii si spalarii instrumentelor de pregatire a ceaiului .Separat,se afla un pavilion unde asteapta oaspetii inainte de a asista la acest ritual Prin intermediul unei alei numita roji , pavilionul este legat de camera propriu-zisa a ceremoniei .

Arhitectura unei asemenea cladiri se distinge prin simplitate si rigoare geometrica austera.Bogatia sa consta intr-o saracie rafinata .dar,vai,ar fi o eroare sa te lasi invaluit de sugestia aparentelorconstruirea unei sukiya este un fruct rar rodit in truda de artizan si copt la caldura talentului de exceptie intrucat inaltarea acestui edificiu nu este mai facila de cat ridicarea palatelor si temlplelor presupunand o precizie incredibila.sigur ca nu intodeauna si oriunde sunt conditii ca o astefel de ceremonie sa se deruleze in sukiya.ea se desfasoara si in alte locuri cum ar fi sali si holuri decorate cu rafinament din incinta unor impozante edificii publice,locuinte traditionale etc.

Ocaziile derularii ceremoniei ceaiului sunt multe :in cinstea anotimpuri-lor,in onoarea sarbatorii lunii,de anul nou,cand se ia ramas bun,inaugurarea unei case,celebrari religioase,vizioanarea unor expozitii florale.

Cu titlul de exemplu sa facem meteorice popasuri printre cateva.Ceaiul de rasarit(akatsuki no chano-yo),se desfasoara dimineata devreme cand luna mai calatoreste pe bolta astrala.Ceaiul de amiaza(shogo no saji)are loc in braul zilei si de intinde pe durata a cateva ore.Ceaiul special(rinji chanoyu)se organizeaza cand natura sa lasat cucerita de frumusete sau in cinstea venirii unui oaspete de departe.

Ceremonia ceaiului presupune sa se consume mai intai ceaiul gros,practic o esenta urmata de cel subtire adica cel obisnuit.Maniera de a servi ceaiul prega-tit nu poate fi lispsita de rigoarea etichetei precise,aproape canonica.

Dupa cateva zile de la partciparea la ceremonia ceaiului,invitatii exprima gratitudinea fata de gazda printr-o scrisoare sau vizita.Desigur ca ceaiul cotidian nu se bea in japonia numai dupa ritualul descris,acesta fiind un apogeu al artei de al aprecia,consuma si ,mai ales,perpetua.

Ceremonia ceaiului a fost si ar putea fi definita in atatea variante.Religie a artei vietii,adoratia a frumosului,piesa de teatru cu subiect real de ceai si flori,ra...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Japonia
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate