Trimite referat

Stiati ca ...

Daca matca sau regina nu mai degaja feromoni inseamna ca e pe moarte.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Jame Prescott Joule

Materie: Fizica
Accesari: 11.075
Download-uri: 129.900
Nota: 5.86 (1969 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Jame Prescott Joule
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

Jame Prescott Joule (1818 1869)

Joule s-a nascut la Mancester la 24 decembrie 1818. El era de profesie berar. Primele lucrari ale lui Joule in fizica sint legate de inventia aparatelor electromagnetice, care erau exemple elocvente de transformare a fortelor fizice.
Joule era excelent experimentator. Cercetind legile degajarii de caldura din curentul electric, el a inteles ca experientele cu surse galvanice nu-i vor permite sa dea raspuns la intrebarea, ce contributie aduce caldura transferata a reactiilor chimice la incalzirea conductorului, si ce contributie aduce insusi curentul. Atunci el realizeaza experienta, aplicind curentul de inductie. Astfel a fost descoperita legea lui Joule Lent.
In rezultatul numeroaselor experiente Joule ajunge la concluzia: caldura se poate obtine cu ajutorul fortelor mecanice. Inlocuind rotirea manuala a bobinei prin rotirea cu ajutorul greutatii cazatoare. Joule a gasit in anul 1843 echivalentul mecanic al caldurii. Ulterior el a determinat aceasta marime prin diferite metode. Cea mai exacta valoare a echivalentului mecanic, aflata de Joule, este egala cu 427,3Kgcm/ccal(aproximativ 97%). Ea a fost obtinuta experimental prin incalzirea apei in calorimetru cu ajutorul greutatilor cazatoare. Experientele lui Joule sint simple ca idee, insa, in fiecare din ele poate fi gasita o oarecare subtilitate experimentala. De exemplu, in ultima experienta, despre care s-a vorbit mai sus, pentru a preintimpina miscarea intregii mase de apa spre peretii laterali ai calorimetrului au fost fixate in directie radiala patru rinduri de lamele: in scopul izolarii termice axul metalic este impartit in doua parti printr-un cilindru de lemn s.a.m.d
Joule a adus o mare contributie in teoria cinetica a gazelor, descoperind impreuna cu Thomson efectul schimbarii temperaturii gazului la dilatarea lui (Efectul Joule-Thomson). La Joule caldura nu este substanta, ci miscare a particulelor. Toate acestea au contribuit la afirmarea si recunoasterea legii conservarii si transformarii energiei, descoperirea careia a fost un succes remarcabil al stiintei in sec.XX.
Aceasta lege este foarte importnata pentru stiinta. Pe baza legilor conservarii si, in particular, a legii conservarii si transformarii energiei, in stiinta se fac diferite calcule, ce prezic noi efecte si fenomene, se apreciaza descoperirile de pe pozitii materialistice. Daca, sa zicem, o noua teorie sau proiectul unei noi instalatii nu contrazice legea conservarii si transformarii energiei, aceasta serveste drept argument convingator in favoarea lor.
Istoria fizicii cunoaste diferite masini, uneori foarte ingenioase, propuse de diferiti autori in calitate de motor vesnic. Astazi ne este clar, ca ele nu puteau sa functioneze, deoarece crearea lor contrazicea legea conservarii si transformarii energiei.
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Jame Prescott Joule
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate