Trimite referat

Stiati ca ...

Cicada nu are ac si nu musca fiind inofensiva pentru om sau animale.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


In aceasta zi vei afla ca cineva a gresit fata de tine. Nu trebuie sa te superi, incearca sa vorbesti cu persoana in cauza sa afli cum s-a intamplat. Poate nu a facut-o cu rea intentie.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Istoricul hartilor

Materie: Geografie
Accesari: 10.574
Download-uri: 1.393
Nota: 6.41 (1755 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Istoricul hartilor
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 02 Octombrie 2008

Harta este o reprezentare in plan, conventionala, micsorata si generalizata a suprafetei Pamantului. Micsorarea se face pe baza unei scari de proportie iar pentru intocmirea hartii se foloseste o proiectie cartografica. O harta foloseste anumite prescurtari sau simboluri explicate intr-o legenda.Elementele care se figureaza pe harti definesc tipul hartii. Exista astfel doua mari categorii de harti:

harti generale, care reprezinta suprafata Pamantului in trasaturile cele mai importante - vegetatie, relief, cai de comunicatie, asezari omenesti etc.;harti tematice, care figureaza aspecte astronomice, geologice, geofizice, geografice al suprafetei terestre - temperatura, precipitatiile, densitatea populatiei etc.In functie de scara, hartile se clasifica in:

harti la scara mare, 1:20.000 - 1:200.000

harti la scara mijlocie, 1:200.000 - 1:1.000.000

harti la scara mica, peste 1:1.000.000Scara unei harti ne arata de cate ori suprafata terestra reprezentata a fost micsorata. Astfel, o scara de 1:100.000 inseamna ca harta este de 100.000 de ori mai mica decat suprafata terestra reprezentata.Se mai intalnesc si categoriile de harti fizico-geografice, politico-administrative, socio-economice.Mai multe harti grupate formeaza un atlasUnele izvoare presupun ca in India existau deja cunostinte de navigatie in urma cu 6000 de ani i.e.n. din timpuri stravechi sunt amintiti si egitenii antici, ulterior corabieri iscusiti sunt fenicienii care foloseau astrii pentru orientare pe mare.Despre carmuirea unei corabii prin masurari de adancime o aminteste si istoricul grec Herodot (500 i.H.)Dupa descoperirea busolei este usurata orientarea pe mare, pana atunci nordul era stabilit cu ajutorul stelei polare in emisfera nordica.Corabieri buni au fost si normanzii vikingii care navigau de regula in apropierea tarmurilor cunoscand bine curentii marini si de aer, prin anii 980 - 999 au atins Groenlanda si coastele Americii de Nord. Arabii perfectioneaza unele instrumente de navigatie ca de exemplu Astrolabium un instrument de masurare a valorilor unghiulare pe bolta cereasca, ca si hartile de navigatie.Cel mai vechi Jurnal de bord dateaza din 1490 iar din secolul XIII si secolul XIV sunt evindentiate adancimile,farurile, mareele din porturi, aceste jurnale erau numite de portughezi Portolan. In anul 1420 intemeiaza regele Portugaliei (Henric Navigatorul) o scoala de marina pentru a putea continua cercetarea mai departe a tarmului african.Din anii 1500 apar numeroase harti, atlase de navigatie, apare logul (instrument de determinarea a vitezei vasului), quadrantul (stramosul sextantului), iar Mercator perfectioneaza precizia hartilor globului terestru prin proiectia Mercator.Daca stabilirea latitudinii era deja de mult cunoscuta, metoda de satbilirii a longitudinii va fi abia in secolul XVIII descoperita prin cronometrul lui Harrison 1735 prin comparare a timpului local (ora locala geografica) si a timpul exact de la un ceas care indica ora meridianului 0 (Greenwich) aceasta a fost verificata de navigatorul James Cook (1775).O femeie soldat US-Air-Force supravegheaza datele furnizate prin Satelit Schriever Air Force Base in Colorado (USA) GPS-SatellitiIn anul 1731 este descoperit sextantul cu oglinda, bazele orientarii pe mare le va stabili capitanul Thomas Sumner 1837 prin metoda astronomica de masurarea distantei pozitiei unui astru fata de orizont.Aceasta metoda va fi imbunatatita din 1899 prin navigatie cu ajutorul undelor radio aici se poate aminti J.M. Boykow 1935, Siegfried Reisch 1941, care ulterior este perfectionata prin sisteme de navigatie prin satelit (sunt necesare datele obtinute de la 3 sateliti) acest sistem este azi preluat orientare pe mare de aviatie si orientarea terestra[modifica] Aflarea punctelor cardinale cu ajutorul ceasuluiSe imparte in doua categorii, functie de emisfera in care te aflii.

Emisfera nordica:bisectoarea dintre orar (limba care indica ora) directionat spre soare si ora 12 arata sudul, iar in sens opus ai nordul, estul la stanga si vestul la dreapta fata de directia nord-sud.

Emisfera sudica:bisectoarea dintre 12 directionat catre soare si ora curenta arata sudul.

Mentiune:practica inainte de folosire si foloseste ora reala sau un ceas analog Proiectia cartografica este un procedeu folosit in cartografie cu ajutorul caruia se reprezinta suprafata curba bidimensionala a Pamantului sau a altei planete pe o suprafata plana. Termenul de proiectie, aici, se refera la orice functie definita pe suprafata Pamantului (sau a altei planete) cu valori in plan, si nu neaparat la proiectia geometrica....

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Istoricul hartilor
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate