Trimite referat

Stiati ca ...

Nisipul umed cantareste mai putin decat nisipul uscat.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Istoria filosofiei

Materie: Filozofie
Accesari: 5.197
Download-uri: 1.350
Nota: 5.24 (1161 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Istoria filosofiei
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

Filosofia, statul, obiect, specific.Filosofia si istoria filosofiei, importanta acesteia.Filosofia este o componenta a culturii, a vietii spirituale, alaturi de stiinta literaturii, arta, religie, acestea formeaza cultura si viata societatii.Ea se afla in interelatii cu celelalte componente dar nu se confunda cu niciuna dintre ele.

Inca din sec. V i.h. Platon spunea ca filosofia este cel mai frumos dar pe care l-au dat zeii oamenilor.Hegel spunea ca filosofia este floarea cea mai inalta a culturii. Alti filosofi au spus ca ea este Kiutesenta unei culturi. Daca vrei sa cunosti cultura unui popor te duci la filosofia acestuia.

L. Blaga spunea ca filosofia este unul din modurile umane fundamentale pentru a rezolva "ceea ce este".C-tin R. Matru - ea este o conceptie in care adevarurile vechi sunt imbracate intr-o forma noua.Filosofia a aparut ca raspuns la intrebarile oamenilor, intrebari cum ar fi :

Ce este existenta ?
Care este raportul dintre existenta subiectiva si obiectiva ?
Cum se constituie valoarea de adevar bine, frumos, dreptate ?
Care sunt cauzele nefericirii omului pe pamant ?
Ce este fericirea ?

In jurul acestor probleme s-a constituit filosofia incercand sa dea raspunsuri incat filosofia vizeaza raportul omului cu lumea cu existenta. Filosofia incearca sa explice in ce consta conditia umana, conceptul de conditie umana, deasemenea situatiile obisnuite si limita. In acelasi timp filosofia se preocupa de locul si rolul omului il ajuta pe acesta sa ierarhizeze lumea. Filosofia il ajuta pe om sa opteze in cunostinta de cauza de ce oamenii opteaza pentru anumite realieri.

Filosofia il ajuta pe om sa se cunoasca pe sine sa-si formeze o cunostinta de sine care sunt propriile sale realari dar raportata la realitatea sociala, sa-si formeze constiinta alteritatii care este constiinta respectului pentru ceilalti alaturi de care traiesti.Filosofia s-a format in antichitate la inceput in obiectul filosofiei erau puse cunostinte din toate domeniile treptat s-a produs o departajare intre discursul filosofic si cel stiintific. Tot pe parcursul istoriei s-au constituit domeniile meditatiei filosofice.

Parti componente
Ontologia (grecescul antos = existenta) si care este teoria existentei ca existenta.Gnaseologia (cagnas = cunoastere) este teoria filosofica a cunoasterii ca raspuns la intrebarea cum ar fi daca omul poate sa cunoasca sau nu lumea, cum o cunoaste, pana unde este adevarul.Axiologia (axis = valoare) este teoria filosofica a valorilor arata cum se nasc florile, cum se clasifica si importanta lor pentru om.

Filosofia istoriei care studiaza legile progresului istoric.
Logica - este teoria principiilor gandirii corecte.
Etica - teoria despre morala.
Estetica - teoria filosofica a artei.

Problemele teoretice ale filosofiei sunt in legatura in principal cu raportul dintre existenta obiectiva si existenta subiectivaac. Raport a fost numit ca fiind problema fundamentala a filosofiei. Pentru Kant problema fundamentala a fost : "Cum pot sa gandesc unitar cerul instelat deasupra mea si legea morala din mine."

Acest raport in linii mari implica 3 aspecte.
1. Problema primordialitatii este existenta de factor primordial sau cea sub.Filosofia se imparte in conceptii filosofice maniste care pot fi materialiste si idealiste si dualiste care pun la baza lumii 2 principii care exista paralel.

2. Concordanta dintre cei 2 factori respectiv posibilitatea cunoasterii lumii.3. Rolul omului in creatia valorilor si sensul vietii.Exista mai multe criterii de apreciere a filosofilor.

Specificul filosofiei - chiar din sensul etimologic al termenului care este ingemanarea a 2 cuvinte din limba veche greaca:philo - iubire pentru intelepciune;sophia - intelepciune
Specificul filosofiei - din specificul interogatiilor - din insati domeniul care-l studiaza.

Deoarece filosofia studiaza existenta in general, legile cele mai generale ale existentei, ea reprezinta o conceptie generala despre lume deasemeni cunoasterea filosofiei este o cunoastere generala in sensul ca surprinde trasaturile generale si esentiale ale existenteinationale, sociale si umane.

Cunoasterea filosofiei spre deosebire de cunoasterea stiintifica care este profunda si verificabila cum filosofia este generala ea se sprijina pe cuvant stiintific dar nu numai pe acesta ci I-a in considerare si practica social istorica, experienta umana este cuvantul prin care se raporteaza lumea la om si se afla locul si rolul omului in acea lume.

De-a lungul timpului s-a constatat ca stiinta are nevoie de filosofie, de viziunea ei generala despre lume, multi filosofi au fost si oameni de stiinta si in acelasi timp filosofia se sprijina pe datele stiintei dar nu le preia.

Istoria filosofiei
Este stiinta care studiaza sistemele filosofice in succesiunea lor istorica pune in evidenta ? s-a realizat progresul in ? filososofie in acelasi timp pune in evidenta mari sisteme filosofice. Cu obiectul istoriei filosofice...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Istoria filosofiei
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate